Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Lenyűgöző skandináv fűtetős házak

Aki járt már a skandináv országokban, meghökkenve láthatta, hogy néhány háznak fű borítja a tetejét. Hogy mi ennek az oka? És mire jó ez a megoldás? Eláruljuk.

Remekül szigetel

Jellemzően Izlandon, a Feröer-szigeteken és Norvégiában láthatunk ma fűtetős házakat. Van közöttük olyan, amelyik néhány száz éves, de akadnak modern, újépítésűek is. A zöldtetők legnagyobb előnye, hogy remekül szigetelnek: télen bent tartják a házban a meleget. Márpedig a skandináv és az északi országban, ahol jellemzően nagyon kemény a tél, ez nem utolsó szempont.

Arról nem is beszélve, hogy arrafelé kifejezette szeles az idő, és így a súlyos tetőnek hála nem áll fenn a veszélye annak, hogy a házat elvigye a szél. További érdekessége még a fűtetőnek, hogy remekül hangszigetel, ha esik az eső, nem hallatszik a cseppek kopogása, mint más tetőfedő anyag esetében.

house-on-green-landscape-against-sky-314937.jpg

Így készül

Míg korábban fával burkolták a tetőt, majd földréteget tettek rá és beszórták fűmaggal, ma már modernebb szigetelőrendszerekkel védik meg a házat a beázástól. Persze a fű előbb-utóbb megnő, de a tető túl nagy gondozást nem igényel, évente legfeljebb egyszer kell lenyírni.

Néhol nemcsak a lakóházak, hanem a templomok tetejét is fűvel borították be, a Feröer-szigetek fővárosában, Tórshavnban pedig a kormánynegyed épületei is így épültek.

tutet.jpg
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Fürdő
6 gyönyörű, kék fürdőszoba, amit imádni fogsz
Te is odáig vagy a kék színért? Tudtad hogy a kék a megnyugvás és a békesség színe?  

Inspiráló helyiségek
A hétköznapok ünnepélye
Ha lakást keresünk, többnyire jobban örülünk egy szépen felújított otthonnak, amelybe egy gyors tisztasági festés után máris be lehet költözni. Nagy ...

Dekor
Életmentő a tűzriasztó kilincs
Egy látszólag hétköznapi kilincs, ami tűz esetén életeket menthet. Egyszerű találmány: hétköznapi tárgy szuper többletfunkcióval. 

Praktikus ötletek
A műfű a nyár slágere
Műfűvel barátságosabbá és zöldebbé varázsolhatsz számos olyan felületet, ami a lakókörnyezeted része, így az erkélyt, a balkont, a teraszt is ...

Praktikus ötletek
Zárd ki a forróságot az otthonodból!
Nyáron, a nagy melegben különösen fontos, hogy a sötétítőfüggönyök árnyékoló funkciót is betöltsenek, kizárják a napsugarakat és a hőt a lakásból. ...

Praktikus ötletek
Gyakran ismételt kérdések a laminált padlóval kapcsolatban
Amikor laminált padlóburkolatot készülsz vásárolni, számos kérdésed merülhet fel a lerakásával, karbantartásával, tisztántarthatóságával ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek