hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Szalkai Dániel, a Maacraft alapítója és formatervezője

A Maacraft foglalkoztatási programjában autizmussal élő, értelmi sérült fiatalok, designerek segítségével készítenek egyedi termékeket.

Jó alapanyagok, minimalista formanyelv, nagyfokú designérzékenység. Igazán különlegessé mégis az teszi a Maacraft bútorokat és kiegészítőket, hogy autisták készítik az általad öt éve életre hívott szociális műhelyben. Mesélj a kezdetekről!

Családi érintettségem miatt már gyermekkoromban megfogalmazódott bennem, hogy ha felnövök, segítek az autizmussal élő embertársaimnak. Formatervező lettem, azzal a meggyőződéssel, hogy a design, a designról való gondolkodás jó csatornaként működhet köztük és a külvilág között. Így hoztuk létre a műhelyt a Miskolci Autista Alapítványon belül, és minden törekvésünk arra irányul, hogy ismereteket adjunk át az autistáknak, ők pedig ezek birtokában designértéket képviselő tárgyakat állítsanak elő.

gardener2_OK.jpg

Fűzvesszőből font ülőbútorokkal mutatkoztatok be, azóta igazi sikerdarabokká váltak a színes, fonott Barka tálkák is, a tavasz pedig a Willow kertészkosárra irányítja a figyelmet. Hogyan jött ennek az ötlete?

A növényekkel való foglalkozás fontos az autisták életében: fűszerpalántákat, gyógynövényeket nevelnek, megismerkednek a kertészkedés élményszerűségével. Innen szinte egyenes út vezetett a Willow megtervezéséhez. Abból indultunk ki, hogy erkélye, de legalább egy balkonládányi helye az ablakban mindenkinek van. A fonott kosár három szintből áll: legalulra két palántázó faládát tettünk, arra egy minimál designt követő dugványozó, ásólapát és gereblye kerül, a legfelső szinten pedig egy kerti kötény kap helyet.

_DSC1622_OK.jpg

Mik voltak a fő szempontjaitok a tervezés során?

Az a legfontosabb, hogy egy-egy projekt kapcsán minél több srácot megmozgassunk. Van, aki a kosárfonásban jó, és van, aki a famunkákban, a lányok pedig a fonásban és a varrásban jeleskednek. Ha kell, kicsit megszűnök formatervezőnek lenni, mert az a lényeg, hogy ők minél jobban kiteljesedhessenek alkotóként. Nem is rajzolok már, inkább együtt dolgozunk, hiszen ők diktálnak: rajtuk múlik, hogy képesek-e a terveket tárgyakká formálni. Most éppen az új kollekciónkhoz tartozó konyhai eszközökön dolgozunk, és ezt bárki meglesheti, hiszen nyitott műhelyként működünk. Járt már nálunk Gryllus Dorka, de a szomszéd bácsi is, akinek szennyestartó kosarat fontunk. Közös a sikerünk.

XL-karácsonyi-ajándékcsomag.jpg

 

A műhely honlapja: www.maacraft.org

WILLOW gardener kit (33)_OK.jpg

 

CÍMKÉK: design


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Luxus kategóriás műanyag bútorok
Bravúros fejlesztés, letisztult design, ami nem nélkülözi a játékosságot. ugyanakkor összhatását tekintve inkább elegáns. A műanyag bútorgyártás ...

Dekor
Újabb fából készült pénztárca
Tulajdonképpen olyan mint egy nagy csipesz, amibe nem csak a kártyák de a papírpénz is belefér. Az elv ugyanaz, mint a hazai fejlesztésű WOWA ...

Dekor
Ilyen egy világhírű asztal
Kemény anyagok, finom formák és visszafogott színek. Íme egy igazán jól sikerült asztal, ami már bejárta a világot.

Stílusos otthonok
Ünnepi varázslat
Elképzelted már, milyen lenne a tökéletes karácsony, ha az otthonod minden szegletét úgy csinosíthatnád, ahogyan szeretnéd? 

Dekor
Vállfából készült stílusos asztalok
Újrahasznosított design esztétikusan és ötletesen. Vállfából készült asztalok következnek, egy spanyol tervező alkotásai.

Praktikus ötletek
10 rezsicsökkentő trükk fűtésszezonra
Bár még a bőrünkön érezzük a nyarat, de már sajnos készülnünk kell a következő fűtési szezonra - nem árt, ha mindenki magának is spórol. Ezzel nem ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek