Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

Meseváros kőből

Az olasz csizma legdélibb csücske, Puglia tartomány tulajdonképpen a félsziget egyik éléskamrája: itt készítik a legtöbb olívaolajat, a legtöbb tésztát és bort. Arany fövenyű strandok és világörökségi helyszínek váltogatják egymást, köztük a kőházairól híres Alberobello. 

 

salento-1814495_1280.jpgFestői tengerpartjával, ínycsiklandó déli konyhájával Pugliában mindent megkapunk, amit annyira szeretünk a nyárban. Egyik legkülönlegesebb világörökségi városkája, Alberobello mintha csak aprajafalva történelmi előképe lenne palakővel fedett, kúpsüveges házaival, a trullókkal.

italy-1215353_1280.jpgA házikókon nincs ablak, építőkövei közül hiányzik a kötőanyag, de még csak fa tetőszerkezetük sincs, mindössze egy zárókő fogja össze a sipkák csücskét. Mindez nem valami hóbortos főépítész ötletrohamának a következtében alakult így, hanem nagyon is komoly megfontolásból, sőt azt is mondhatjuk, hogy számításból. II. Giangirolamo di Acquaviva grófot ugyanis a XVI-XVII. század fordulóján az adóelkerülés szándéka vezette, amikor bár megengedte a földjein élő parasztoknak, hogy házat építsenek, de csak olyat, amit nem tartott össze kötőanyag. Ehhez tudni kell, hogy egy rendelkezés szerint a földesuraknak a földjeiken álló házak száma szerint kellett – volna – akkoriban adót fizetni.

alberobello-3645181_1280.jpgCsakhogy amikor az adószedő ellenőrzését megsejtették, a trullókat villámgyorsan lebontották, így a hivatalnokok mindössze néhány kőkupacot találtak falu helyett. Az ellenőrzés végeztével aztán a házikókat olyan gyorsan építették fel újra, mintha nem is építőkövekkel, hanem legókockákkal dolgoztak volna. Persze ez a csel sem működött örökké, éppen csak addig, amíg a grófot az adósok börtönébe nem vetették. A sors fintora, hogy az a település, amelynek létrejöttét a költségek optimalizálása katalizálta, ma a régió egyik legnagyobb bevételét termeli a turizmusból.

puglia-4992076_1280.jpgHabár a környéken több ezer trulló található elszórtan, Alberobellóban mintegy ezerötszáz meseházikó alkotta negyed zegzugos utcácskáin barangolhatunk. Legtöbbjükben kézműves műhelyek: ötvösök, keramikusok, likőr- és szuvenírárusok rendezkedtek be, de jó néhányban a mai napig laknak, és van bérelhető is – ezek között medencés apartmanokat is találhatunk. Épültek átjárható és ikertrullók is, és még a település temploma sem lóg ki a sorból: a Chiesa di Sant’Antoniót, azaz a templomot is a trulló építészet hagyományai szerint emelték Szent Antal tiszteletére. Egyetlen egy trullót építettek viszont csak kétszintesre, a Trullo Sovranót, ebben rendezték be a helyi múzeumot. A trullók tetejét fehér vonalakkal megrajzolt, többségében ókeresztény jelképek díszítik, azonban a nyíllal átlőtt szív motívuma a középkorban is és ma is éppúgy érvényesnek tűnik ezen a meseszép, szerethető helyen.

puglia-2740088_1280.jpg

A régió települései közötti lélegzetelállító szépségű, több száz kilométer hosszú tengerpartján egymást érik a homokos és sziklás strandok.

polignano-3114690_1280.jpg

A vidék épített környezete is kínál bőven gyönyörködnivalót. Lecce például minden szegletében barokk pompát tükröző városka, míg Polignano a Marét pazar kilátása és kitűnő éttermei teszik vonzóvá.

bari-3306803_1280.jpg

Itália a szentek földje, miért pont ez a régió lenne kivétel? San Giovanni Rotondót legtöbben Pio atya miatt keresik fel, Bari pedig Szent Miklós püspök végső nyughelye. Bari világhírű operaházzal, a Petruzzelli Teátrummal is büszkélkedhet, de még ennél is érdekesebb, hogy ez a város az orecchiette tészta hazája. A helybéli nonnák álmos nyári délutánokon a hűvös házfalak tövében, az utcán sodorják a fülecske tésztát.

matera-1487284_1280.jpg

Alig egy órányira esik Alberobellótól egy másik világörökségi helyszín, Matera, ami az egymás hegyibe-hátára épült barlanglakásaival, a sassikkal legalább olyan különleges, mint Alberobello a trullókkal.

szöveg: HOFFMANN NÓRA fotó: pixabay
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Megoldjuk
Szakmai tanácsok: amikor elmész megnézni egy ingatlant
Egy ingatlan megvásárlása életünk egyik legnagyobb döntése. Általában a családi vagyon vagy annak egy jelentős része az ára, ezért nagyon fontos, ...

Inspiráló helyiségek
Variációk konyhára: hat mesés enteriőrt mutatunk
A konyha a lakás egyik központi helyisége. Nagyon fontos, hogy úgy rendezzük be, hogy minden igényünknek megfeleljen: legyen megfelelően gépesítve, ...

Stílusos otthonok
Meg Ryan fekete-fehér luxusotthona: nézd meg a fotóit
Meg Ryan saját maga rendezte be New York SoHo-beli luxusotthonát. A fekete-fehér enteriőr kifinomult ízlésről árulkodik.

EZT IS Ajánljuk
Utazás
A legnagyobb segítség utazóknak
Egy utazó számára a január az útkeresés időszaka. Vérbeli utazó vagy? Három válaszból kiderítheted! 1. A neten áttanulmányozod a legtöbb utazási ...

Utazás
Ilyen a luxus úszó hotel, azaz Floatel
A nyár, akkor utazás és kikapcsolódás. Azonban ebben a műfajban sem árt időről időre megújulni: íme egy egészen újszerű élményt kínáló megoldás úszó ...

Utazás
Megtaláltuk a legcukibb bőröndöt
A gyerekek általában nem szeretnek pakolni. Ez érthető is, hiszen kinek lenne kedve otthagyni a játékot azért, hogy egy unalmas bőröndbe ruhákat ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek