Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Tündérmesék palotája

Amikor olyasvalakinek válnak valóra az álmai, aki bármit megengedhet magának, olyan épületek születnek, mint Neuschwanstein kastélya. Pompás kikapcsolódás az ünnepek táján ellátogatni ebbe a mesebeli várba!

10-winter-NEUSCHWANSTEIN0417.jpgA Hattyúkirály vagy Mesekirály gúnynevekkel is illetett Őrült Lajos uralkodói ámokfutásának legszebb produktuma Neuschwanstein. A bajor király Wagner nagy tisztelője és pártfogója volt, olyannyira, hogy unokahúgát és egyben jegyesét, Zsófia Sarolta bajor hercegnőt is csak Wagner hősnők nevein szólította. A házasságból nem lett semmi, mert az uralkodó gyakorlatilag egy mesevilágban élt, és esze ágában nem volt abból a valóság kedvéért kiszakadni.

2400-5419-Neuschwanstein-Castle.jpgA politika és a közélet a legkevésbé sem érdekelte, elméjét a zenén kívül legfeljebb az építészet nyűgözte le. Vagyonokat költött megálmodott kastélyaira mindaddig, míg miniszterei – mivel az országot eszeveszett építkezéseivel adósságba hajszolta – egyszer csak el nem zárták a pénzcsapot. Előbb fenyegetőzött, majd megpróbált kölcsönkérni, ám nem hogy a Rothschild ház, de még a török szultán sem adott neki kölcsönt.

661d3697e9ad98e3091992a4af8a1ed2.jpgVégül elmeorvosi felügyelet alatt Berg kastélyába záratták, ahol beköltöztetésének másnapján rejtélyes halált halt. Unokahúga, Sissy halálhírét véve úgy fogalmazott: „Nem volt őrült, mindössze egy álomvilágban élő különc. Sokkal gyengédebben kellett volna vele bánni”. Ha valamit, akkor álmodni azt tudott II. Lajos: meg akarta építeni a Grál-lovagok mondabeli várát. Neuschwanstein kastélyát konkrétan Wagner-operák díszlettervei ihlették, az épület homlokzatát Christian Jank, az udvari színház díszlettervezője rajzolta meg.

csm_Schloss_Neuschwanstein_im_Herbst_-_Front_3_604b45f29f.jpgElnevezését is – Új Hattyúkő – természetesen a Lohengrin nyomán kapta. A hattyú motívum a palota számos pontján visszaköszön fából, kőből, rézből megmintázva. A kastély számos karcsú tornya, mint megannyi hattyúnyak nyújtózkodik az ég felé. Az éjkék trónterem márvány mozaikpadlóját mintegy kétmillió kőből rakták ki: ennél a teremnél talán csak a dalnokok csarnoka pompázatosabb. Állítólag a király éjnek idején nem egyszer a Lech hídjának karfájára támaszkodva gyönyörködött az 594 gyertyával megvilágított csarnok messzire sugárzó fényében. S ha mindez nem volna elég csodás, az uralkodó dolgozószobája egy barlangon keresztül közelíthető meg.

neuschwanstein-castle-winter-germany-3184792066.jpgA középkort idéző külső ugyanakkor nagyon is modern belsőt rejtett, hiszen az épületet a maga korában legkorszerűbbnek számító épületgépészeti technikákkal szerelték fel: van benne étellift, elektromos csengőrendszer, automata illemhely is, a konyha tűzhelye pedig egyenesen ámulatba ejtő a beépített grillezővel és a tányérmelegítővel. A Mesekirály óhaját, hogy halála után a kastélyt bontsák le, szerencsére figyelmen kívül hagyták. Így történhetett, hogy az épület, ami botránykőnek számított, mert megépítésekor Bajorországot a csőd szélére sodorta, ma az egyik legtöbb bevételt hozó látványosság, melyre évente mintegy másfél millió turista kíváncsi.

wohnzimmer.jpg

szöveg: HOFFMANN NÓRA

CÍMKÉK: kastély utazáshirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Tavaszi frissesség
A türkiz helye nem egykönnyen határozható meg a színskálán. Kicsit kék, kicsit zöld, de mindenképpen élettel teli, tisztaságot sugároz. Vibráló, ...

Dekor
Három lenyűgöző franciaországi kastély
Képzeletben most egészen Franciaországig repülünk és ellátogatunk három mesés kastélyba.

Dekor
Régi idők szalonjai: fekete-fehér fotók a múltból
Gyere és utazz velünk az időben! Cikkünkben a 19-20. század fordulójához repítünk képzeletben és megmutatjuk, akkor hogyan rendezték be a kastélyok ...

Inspiráció
Római utazás
„Aki nem látta a Sixtus-kápolnát, nem tudja elképzelni, mire képes az ember” – írta Johann Wolfgang von Goethe Utazás Itáliában című művében. A ...

Inspiráló helyiségek
Virágoznak a rózsák az Esterházy-kastély kertjében
Gyönyörű látvány nyújt a fertődi Esterházy-kastély rózsakertje és parkja.

Inspiráció
Meseváros kőből
Az olasz csizma legdélibb csücske, Puglia tartomány tulajdonképpen a félsziget egyik éléskamrája: itt készítik a legtöbb olívaolajat, a legtöbb ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek