hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Egy csodás város

Ha a szépség fokmérője az irigyek száma, akkor Hallstatté az aranyérem a települések szépségversenyén. A felső-ausztriai barokk kisváros épp olyan csodás, mint egy ékszerdoboz. 

A felső-ausztriai barokk kisvárost a kínaiak olyannyira megirigyelték, hogy egyszerűen ellopták a városkát. A másolat éppolyan lett, mint bármelyik kínai utánzat: szép, de nem az igazi.

hallstatt-2697260_1280.jpgHabár a kínaiak egy dombot is összehordtak a mesterséges tavacska partján, ahová a mesebeli házacskák mását megépítették, nem tudták elérni azt a lenyűgöző hatást, amit az ember a Hallstatti-tó partján érez, amikor a hegycsúcsok tükörképét csodálja a tó kristálytiszta, mozdulatlan víztükrén. Salzkammergut vidékének gyöngyszeme, a hegyoldalba épült városka fa oromdíszes házai vállt vállnak vetve állnak, mintha így próbálnák kiszorítani a településről a járműveket, megőrizve annak friss alpesi levegőjét. A szűk utcácskák ennek köszönhetően gyakorlatilag gyalogos övezetet zárnak közre – olyannyira, hogy Hallstatt sokáig csak öszvérháton vagy a tó felől volt megközelíthető. A csinos kis csónakházak éppoly jellemzők a településre, mint a házfalakra futtatott gyümölcsfák: ilyen helytakarékos megoldást is csak a rendszerető osztrákok találhattak ki. Nemhogy széles autóutaknak, de még kerteknek sem maradt hely, ugyanis az összebújó házak között, amíg nem kerül hólepel alá a táj, ablak köré kanyarodó körtefákat, kaput karéjozó almafákat láthatunk errefelé.

hallstatt-3742534_1280.jpg

A város fölé magasodik a sziklateraszra épített, gótikus templom. Tóra néző szentélyének külső
falára Szent Kristófnak, az úton levők és a hajósok védőszentjének freskóját festették: vajon hány fohászt küldtek hozzá a víz felől az évszázadok során? A templom egyik legértékesebb kincse egy gótikus szárnyas oltár, ami Máriát ábrázolja, karján a kisded Jézussal. Angyalok csippentik fel aranyos ruhája szegélyét, talán így fejezték ki az egykori mesterek, hogy az istenszülőt nem sározta be a földi világ. Mária balján Szent Katalin, jobbján Szent Borbála, a bányászok védőszentje áll – hiszen Hallstatt bányászváros volt egykor, a só városa. A hétezer évesnél is régebbi, ma is működő sóbánya látogatható. Az interaktív tér remek családi program – siklóval juthatunk fel ide. A hallstatti bazárokban pedig a legkülönfélébb kiszerelésekben kaphatunk sót.

hallstatt-3652410_1280.jpg
A hallstatti idillbe egy kis bizarrság is belefér. A temető Szent Mihály kápolnájának csontháza újrafogalmazza az elmúláshoz fűződő viszonyunkat. Tíz-tizenöt évente ugyanis kihantolják a sírokat, és a kifehérített koponyákra gót betűkkel ráfestik az elhunyt nevét, születésének és halálának dátumát, mi több: színes, festett virágkoszorúval ékesítik. Az emlékezés különös módja ez, az elmúlással való bátor szembenézés, ami arra figyelmeztet, hogy a halál is az élet része.

austria-980157_1280.jpg

Hallstatti-tó felett, az északi Dachstein csúcsainál két barlang is található: a Rieseneishöhle (Óriás Jégbarlang) és a Mammuthöhle. Mindkettőhöz kabinos felvonó visz Obertraunból. A két barlang egyébként egymástól alig több mint félórányi járásra esik. Az óriás jégbarlangban helyenként 25 méter vastag a jég, megcsodálhatjuk a jégcsipkévé dermedt vízsugarakat, egy űrruhát, amit marsi viszonyokra teszteltek, mindemellett egy kilencméteres jégtömböt is. A jégbarlangban nyáron sem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé. A Mammuthöhlében ugyan nincs jég, ám ez a világ egyik legnagyobb és legmélyebb barlangrendszere, aminek felfedezett hatvan kilométeréből egy kilométernyit mutatnak meg vezetett túra során.

hallstatt-4495733_1280.jpg
Nagyjából két kilométerrel a jégbarlang felett indul a felvonó a Five Fingers (Öt ujj) elnevezésű kilátóhoz, ami nevéhez hűen emberi kezet formáz, s az „ujjhegyekre” kimerészkedve gyönyörködhetünk a lélegzetelállító panorámában. Itt szinte Isten tenyerén érezhetjük magunkat.
Hallstatt-tól nem esik túl messze Bad Ischl, amely híres a Habsburgok nyári kastélyáról, a fürdőjéről és természetesen az islerről.

szöveg: HOFFMANN NÓRA fotó: pixabay

CÍMKÉK: hallstatt utazáshirdetés

Legnépszerűbb témák
Megoldjuk
Szakmai tanácsok: amikor elmész megnézni egy ingatlant
Egy ingatlan megvásárlása életünk egyik legnagyobb döntése. Általában a családi vagyon vagy annak egy jelentős része az ára, ezért nagyon fontos, ...

Kislakás
Kortárs ékszerdoboz a Városliget mellett
Az art deco és a szecesszió kellemes keverékének jegyében született meg ez a modern igényeket kiszolgáló kislakás, amely gazdag, mély színekkel, ...

Stílusos otthonok
Meg Ryan fekete-fehér luxusotthona: nézd meg a fotóit
Meg Ryan saját maga rendezte be New York SoHo-beli luxusotthonát. A fekete-fehér enteriőr kifinomult ízlésről árulkodik.

EZT IS Ajánljuk
Utazás
Megtaláltuk a legcukibb bőröndöt
A gyerekek általában nem szeretnek pakolni. Ez érthető is, hiszen kinek lenne kedve otthagyni a játékot azért, hogy egy unalmas bőröndbe ruhákat ...

Utazás
Lenyűgöző levendulamezők Magyarországon
Szerencsére a levendula jól megél idehaza is, így nem szükséges Franciaországig utaznunk ahhoz, hogy megcsodálhassuk a lilában pompázó hatalmas ...

Utazás
Kikapcsolódás Hévízen (x)
Miért pont a Feng Shui Wellness Apartmanház Hévízen? A hévízi tó a világon egyedülálló természeti képződmény. Hévízen a természetes gyógyítás és az ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek