Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Noguchi dohányzóasztal

Isamu Noguchi szerint minden szobor. Ikonikus asztala is, ami a képzőművészeti alkotás és a bútor, egyben Kelet és Nyugat között egyensúlyoz immár hetven éve.

Orvosi tanulmányait szakította meg a Columbia Egyetemen a szobrászat kedvéért. Az esti művészeti iskolát európai és ázsiai utak követték, ami tovább mélyítette Noguchi identitását: japán-amerikai szülők gyermekeként önmagára, majd munkáira egyaránt a keleti és nyugati világ közötti kapocsként tekintett.

EN_OCC_P_20040920_002_G_ok.jpg

Szobrász volt, de tájépítészként, díszletés bútortervezőként is megmutatkozott a tehetsége. Legyen szó köztéri szoborról, az Unesco párizsi székházának kertjéről vagy bútorról, minden tudásával a japán esztétika és a modernizmus egyesítésére törekedett.

Level3_Collage_000177C0_ok.jpg

Az 1930-as években készítette el első dohányzóasztalát a Museum of Modern Art igazgatójának ajándékba, majd egy kritika nyomán, miszerint bárki képes háromlábú asztalt tervezni, átdolgozta a designt. Így jött létre a kultikus bútor két azonos faelem egymásra fordításával és az ezekre három ponton támaszkodó üveglappal.

Isamu-Noguchi-Coffee-Table-IN-50-Herman-Miller-1600x1067.jpg

Mint a kövek a japán kertben, a három organikus elem az egyensúlyról és a harmóniáról, a kortárs szobrászat és a mindennapi élet találkozásáról szól. Elévülhetetlen Noguchi érdeme. A posztmodern stílus maradt, a fa felhasználása azonban bővült az idők folyamán, így az asztal ma már világos juhar, dió és fekete kőris változatban is kapható.

39132717.jpg

Noguchi asztala a sztártervező George Nelson egyik cikkében tűnt fel. Sikerén felbuzdulva az 1940-es években a Hermann Miller gyártani kezdte a tengerentúlon, míg Európában a Vitra jegyzi.

szöveg: FÜZESI ZSUZSA fotó: HERMAN MILLER, ARCHÍVhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hálószoba
Inspiráló hálószobák
Közeledve a tavaszhoz távolodva a téli ágyban olvasgatás és a fekve tévézés legszebb napjaitól itt az idő újragondolni a kuckózás helyszínét. És ha ...

Tárolás
Kis terekbe szánt kecses tároló
A gazdaságos helykihasználás érdekében készült keskeny konzolasztalok ezúttal sarokba is állíthatók, de akár a kanapé sarkára is rendezhetők. Kis ...

Dekor
Lebegő konyha a divat
Bár a falra rögzített szekrénysor nem újdonság, de mostantól ezt akár egy egész konyhabútorral is megtehetjük, a mosogatót is ...

Dekor
Matrjoska effektus, avagy design vázák
Matrjoska másképp. A designereket időről időre megihletik az egymásba rakható formák, amelyek együtt és külön állva is betöltik ...

Dekor
Minden stílushoz passzoló kanapé
Letisztult, normális és otthonos design - így jellemzi a neves bútorgyártó cég az egyik legnevesebb designer új kanapéját.  

Dekor
Folyékony márvány és alumínium
Visszaforgatják az idő kerekét azok az asztalok, amelyek a rideg fém és a márvány egy korábbi állapotát rögzítik, amikor a lávával együtt hömpölyögve ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek