hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Időtlen design: Eames székek

Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás – ez lehet a közös nevező az amerikai tervezőpáros műanyag székei és a most divatos skandináv stílus között.  

A mára ikonikus design tárggyá vált Plastic Chair különböző változatait, amelyek jól illeszkednek a visszafogott színvilágú, de tökéletes formai megoldásokat felmutató skandináv enteriőrökhöz, egy New York-i házaspárnak köszönhetjük.

Vitra-DSW-7_OK.jpg

„A legtöbb ember számára a legjobbat kihozni a legkevesebből” – így fogalmazta meg Charles és Ray Eames a bútortervezés fő célját. Ennek eléréséhez a műanyag tűnt a legjobb választásnak, miután a rétegelt fa és az alumíniumlemezzel való kísérletek kevesebb sikerrel jártak. A tervezőpáros alapötlete az üvegszálakkal megerősített, egybe öntött poliésztergyantából készült ülés volt, ami ergonomikusan követi az emberi test vonalát.  

39710639.jpgAz újdonságon kívül az anyag mellett szóltak a következő előnyös tulajdonságok is: alakítható, mégis merev, kellemes a tapintása és alkalmas a szériagyártásra. Ez az anyag korábban ismeretlen volt a bútorgyártás számára, csak az ötvenes években jelent meg a tömeggyártásban, miután a Plastic Armchair és a Plastic Side Chair 1948-ban az Alacsony Költségű Bútor Design versenyen debütált a New-York-i Modern Művészetek Múzeumában. Ami a székek lábait illeti, már 1950-ben létrejött több változat is – a görgős irodai variációtól az egyszerű fémlábakig –, köztük a kecses acélhuzalokból készült Eiffel talp is, ami esztétikus és légies, mégis stabil szerkezetű támasztékot nyújt.

40844666.jpgEzek a design bútorok aztán feltűntek az európai lakberendezésben is, bekerültek a svájci Vitra kínálatába, ahol 1993-ban az ökológiai kívánalmaknak megfelelően módosították a műanyagot. Bár a kortárs lakberendezés több stílusához is jól illenek ezek a design székek, igazi népszerűségüket az északi országokból indult és széles körben közkedveltté vált skandináv stílusnak köszönhetik.

eames-plastic-side-chair-dsr-10.jpg

Eames Plastic Side Chair DSR Az eredeti Eames székek kizárólagos gyártója Európában napjainkban is a Vitra, ami 14 színben, 28 különböző színű kárpittal, többféle tónusú fa- és fémlábakkal készíti 
a székeket – a lakásokon kívül irodai használatra és közösségi terekbe is szánják őket. 
De az egyre népszerűbbé váló védett design más gyártókat is megihletett, így jöhettek létre az egyre eltérőbb variációk.

1153-gallery2.jpg

Szöveg: Szász Katalin Fotó: Vitra    hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Átalakítás
Design díjas betonburkolat
Nemzetközi design díjat nyert a betonburkolatok sztárja, a KAZA Concrete mutatós, minőségi és sokoldalú geometrikus burkolataival.

Dekor
3D nyomtatóval készülnek az új csapok
A jövő a 3D nyomtatásé. Ezúttal a csaptelepeket vette célba egy amerikai cég és az eredmény valóban lélegzetelállító. A csapok új korszaka ...

Dekor
Szokatlanul tarka design Dél-Afrikából
Ezek a mobil bútorok ránézésre könnyedek, színesek és mintásak, valójában nemes anyagokból készültek dél-afrikai ízlés szerint. 

Stílusos otthonok
Retró mánia
Habár azok az idők már rég elmúltak, neked mégsem kell lemondanod a retróra jellemző változatos színvilágról, a szerethető, kerekded ...

Dekor
Új találmány: a karton bringa
A tervező szerint mindent meg fog változtatni, mert olcsó az előállítása, könnyen újrahasznosítható és nem utolsó sorban tökéletesen ...

Dekor
Tárolás stílusosan, szórakoztatóan
Dobozokra márpedig szükségünk van, ha rendet akarunk tartani magunk körül. Íme egy ötletes szett, ami tréfás dekorációja lehet a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek