hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Fontos gondolatok a gyermekszemészeti szűrővizsgálatról

A hivatalos szakmai ajánlás szerint, akkor kell gyermekünket elvinni az első szemészeti szűrővizsgálatra, ha a családban előfordult szembetegség vagy szemüvegesség. Ez viszont kevés ahhoz, hogy szemünk fényének rendben legyen a szeme fénye.

A nemzetközi ajánlások (például az AAO – American Academy of Ophthalmology) szerint azonban az első gyermekszemészti orvosi szűrés még problémamentesség esetén is javasolt egy éves korban. Ilyenkor a gyermek látásviselkedése, szemmozgásai, refelxei alapján, és a fénytörési érték (dioptria) meghatározásával felmérhető, hogy funkcionálisan a kornak megfelelő-e a látás, ugyanekkor az anatómiai viszonyok is pontosan feltérképezhetők.

Foto_Liam Welch - Unsplash.jpg

Hogyan és mikor?
A vizsgálat során a gyermeknek nem kell mást tennie, mint érdekes tárgyakat nézni, színes fényeket szemmel követni, a tapasztalt szakember mégis rengeteg információt szerez ezalatt a néhány perc alatt. A pontos vizsgálathoz általában szükséges a pupilla szemcseppel történő kitágítása, hogy a szem „belsejét” is vizsgálni lehessen. Ugyanekkor lazul el a pupilla mögött lévő, kompenzációt végző, gyűrűformájú izom is; így azt is meg lehet állapítani, hogy egészségesen, nyugodt szemizmokkal, vagy esetleg erőlködve, idegrendszeri terhelést okozva lát csak jól a gyermek. Ekkor, ritka esetben kezelés (a szem takarása, szemüveg) is szükséges lehet, de általában az egyéves vizsgálaton arról születik döntés, hogy milyen gyakran kell majd kontrollvizsgálatra menni. Ha semmilyen eltérés nincs, a következő korosztályos szűrés ajánlott időpontja a kiscsoportos kor, amikor már úgynevezett szubjektív vizsgálatot is végezhet az orvos: „Látod-e a macit? Hol van ezen a kártyán a csillag?” Ekkor már sokkal pontosabb adatokat kapunk a gyermek szemészeti állapotáról.

Foto_Edi Libedinsky - Unsplash.jpg

Állami vs. magán
Ismert tény, hogy az állami egészségügy túlterheltsége miatt több helyen igen hosszúra nyúlnak a várólisták a vizsgálatokra. Érthető, hogy ez miért tereli abba az irányba a szülőket, hogy addig ne forduljanak orvoshoz, amíg nem jelentkeznek laikus számára is érzékelhető problémák, tünetek. Ugyanakkor számtalan gyermekkori szembetegség van, amit korai felismeréssel (korai szűrővizsgálattal) kezelni lehet. Fontos tudni például, hogy az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori tünet, a kancsalítás egyes esetekben nagyon komoly betegség, akár daganat első jele is lehet. Ezt tehát minden esetben komolyan kell venni.

„De, ha nincs ekkora baj, a kancsalsággal majdnem minden esetben együtt járó tompalátást
is kezelni kell. A tompalátás tulajdonképpen a szem látásfejlődésben való lemaradását jelenti, és az idegrendszer rugalmassági jellemezői miatt csak körülbelül nyolc-kilenc éves korig kezelhető. Ezután már csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán, még műtéttel sem korrigálható – árulja el dr. Széchey Rita, a Saint James Szemészeti Központ szemész főorvosa, gyermekszemész. – A gyermekszemészti szűrés ugyanakkor nem csupán orvosi vizsgálat, ilyenkor adódik először lehetőség arra, hogy részletesen beszéljünk a szülőkkel a gyermek szeméről. A család történetét megismerve meg tudjuk mondani, hogy milyen panaszokra, tünetekre figyeljenek elsősorban.”

Fontos információk első kézből
Az orvosok elmondhatják azt is, hogy mekkora jelentősége van a sportolásnak a rövidlátás kifejlődésének megelőzésében, vagy hogy hány óra „kütyüzés” javasolt szemészeti szempontból. Minden gyermekszemészeti vizsgálatnak része a két szem együttműködésének a vizsgálata (pl. alap-Polatest vagy Lang, Schober és Worth tesztek), de az ilyen találkozók alkalmával derülhet fény arra is, hogy mik azok a speciális esetek, amikor érdemes elvégezni a finomabb koordinációs, polarizációs méréseket.

Azt is sokan csak a felvilágosítás alkalmával tudják meg, hogy milyen fontos arra is gondolni, hogy a csemete egyszer idősödő felnőtt lesz, akinek veszélyeztetheti a látását a makuladegeneráció, vagyis a napszemüveg hordását már korán, babakorban el kell kezdeni.

Mint a jóllétünkkel kapcsolatban mindenre, erre a területre is igaz, hogy a megelőzésnél nincs fontosabb, és nem csak azért, mert sokkal olcsóbb, mint a betegségek gyógyítása, de azért is, mert sok kellemetlen élménytől és évtől kíméljük meg a kicsiket. „Mindezek alapján egyértelműen javasolt az első gyermekszemészeti szűrés 1, a második 3-4 éves korban, a harmadik pedig az iskola megkezdése előtt” – mondja Széchey doktornő, aki maga is egy olyan szemészeti központban rendel, ahol rugalmas az előjegyzés, nincs várakozás a vizsgálatok előtt, és a páciensek jól felszerelt, gyerekbarát rendelőkben, tapasztalat szemorvosok és asszisztensek közreműködésével kapják meg a kellő tájékoztatást. 

CÍMKÉK: gyermek szemészethirdetés

Legnépszerűbb témák
Megoldjuk
Szakmai tanácsok: amikor elmész megnézni egy ingatlant
Egy ingatlan megvásárlása életünk egyik legnagyobb döntése. Általában a családi vagyon vagy annak egy jelentős része az ára, ezért nagyon fontos, ...

Kislakás
Kortárs ékszerdoboz a Városliget mellett
Az art deco és a szecesszió kellemes keverékének jegyében született meg ez a modern igényeket kiszolgáló kislakás, amely gazdag, mély színekkel, ...

Stílusos otthonok
Meg Ryan fekete-fehér luxusotthona: nézd meg a fotóit
Meg Ryan saját maga rendezte be New York SoHo-beli luxusotthonát. A fekete-fehér enteriőr kifinomult ízlésről árulkodik.

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Szevasz, terasz!
Változtasd meg a terasz, az erkély burkolatát, tégy rá műfüvet, tengerifű szőnyeget vagy padlódeszkát! Dobd fel vidám kiegészítőkkel, vagy világítsd ...

Dekor
A legbájosabb gyermekbútor idén
A lapraszerelt bútorok világában nehéz olyan darabokat találni, amikhez emlékek, történetek kapcsolódnak, amelyek a családi örökség részét képezik. A ...

Gyerekszoba
Gyermekágy, amely úgy ringatja a babát, mint az autó
    Sok szülő számára egyetlen biztos megoldás létezik arra, hogy a nap végén elaltassák babájukat: az éjszakai autózás, ami lecsillapítja, ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek