hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Vasárnaptól látható a Határtalan design - Reflexiók kiállítás

A Határtalan Design kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat első ízben valósul meg tematikus tárlatként 14 ország 76 művészének részvételével a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A különleges nemzetközi válogatás Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulójához kapcsolódva, Ligeti sokrétű alkotói tevékenységének inspirációjára született.

A válogatásban hangszerektől kezdve, hangzó bútorokon át, a design és a képzőművészet határán létrejött hangzó tárgyakon, installációkon és az azokat bemutató filmeken keresztül, egészen a hangzó vagy zenei asszociációkkal bíró ékszerekig terjedő anyagot láthat a közönség. 

dizajn1.jpg

A kiállító művészek között olyan, nemzetközileg is jelentős alkotók szerepelnek, mint a fiatal finn Hemmo Honkonen akinek harmonika hangját idéző akusztikus széke, illetve nyitáskor az ajtóba épített cintányért megszólaltató fali szekrénye látható Budapesten. Az Osloban élő grúz származású zeneszerző és hangművész, Koka Nikoladze zenélő objektjébe a Koka's Drone Box No. 1-be hétköznapi tárgyakat – műanyag poharat, rugót, gyöngyöt és fenyőtobozt – is beépít. A Koppenhágában élő művészeti, mérnöki és zenei alapokról induló görög képzőművész és akusztikai mérnök, George Koutsouris From an analog to a digital world – Variation 1 című tárgyában rozsdamentes acél gépcsavarok között elektromos motorral mozgatott festett bükkfa golyók találhatók az analóg és a digitális világ egymásra hatását szimbolizálva. A formatervezett tárgyak között különleges színfoltot képvisel a lengyel Kamil Laszuk Red Dot díjas Musicon-ja, valamint az olasz Lorenzo Bravi Hit the beat című interaktív hangzó tárgya, amely izgalmas példa arra, miként válhatnak hétköznapi tárgyak valódi hangszerré. 

A magyar alkotók munkái közül látható például a Hermina Alkotócsoport egyik tagja, Kertész Krisztián fizikus fény-mozgás-hang kapcsolatára épülő GOTO 10_2 című interaktív objektje, Sztruhár Zsuzsa „biciklikerekes” zenegépe, Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás Glissonic fúvóshangszer-családjának Glissotar névre keresztelt darabja, valamint Pinviczki Judit résdobjai és hangzó ékszerei. Az Ejtech Dung-Dkar Cloak fraktál faliszőnyege is szerepel a szelekcióban, amely intuitív módon tárja elénk a tapintás és a hangképzés összefüggéseit. 

dizajn2.jpg

Külön tematikus egységet alkotnak a hangzó, illetve a zenére asszociáló ékszerek. Ezek közé tartozik a pozsonyi VŠVU/AFAD Studio S+M+L_XL – Metal and Jewel tanszékén frissen végzett ukrán származású Ilarii Omelchenko az Öröm hangjai című ékszersorozata, amelyet a nyugat-ukrajnai végtelen mezők hangjai inspiráltak.

A Határtalan Design kiállításokon hagyományosan minden évben más ország alkotói állnak a középpontban. A korábbi szlovén, finn, cseh fókusz után ezúttal a spanyol alkotások kapnak kiemelt szerepet. Enrique del Castillo alkotásaiban egyedi hangtérképek rajzolódnak ki. Régi vetítőgépek újrahasznosított alkatrészeinek felhasználásával olyan optikai olvasókat hoz létre, amelyek a celluloidon megjelenő mintákat hanggá alakítják. A Phonoptic Reader 2020-ban elnyerte a PowSOLO Best Sound Art díjat. Sofia Montenegro Ven y Ver című installációja a vizualitást hanggal és performatív elemekkel ötvözi, kiindulópontja a Manzanares folyó megfigyelése volt, amint az egy adott ponton és időben áthalad a Madrid Ríó parkon.
A spanyol válogatásban két eltérő alkotói attitűddel dolgozó ékszerművész, a világhírű Trinidad Conteras egyedi kerámiaékszerei mellett Juan José Ibáñez régi villanyborotvák újrahasznosításával készülő hangzó kitűzői is helyet kapnak. 

dizajn3.jpg

A kiállítás önálló egysége a IX. TEXHIBITION, amely szintén a Ligeti tematikához kapcsolódik. A zeneszerző Musica ricercata című, 11 rövid darabból álló zongoraciklusából kiindulva textilművészek és egy grafikus közösen tervezett egy 11 darabos textilsorozatot. 

A kiállítás a  Budapest 150 emlékév részeként, az NKA és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával a Határtalan Design 20 jubileumi kiállítássorozat keretében, a Budapest Design Week hivatalos eseményeként valósul meg.

  • Időpont: 2023. október 15. – november 26.
  • Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti központ, 1052 Budapest, Petőfi S. u. 5.
  • Nyitva tartás: Szerda - Vasárnap 14:00 – 19:00 között, október 15-én 11:00 – 16:00 között


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Elegáns és dizájnos megoldások a fürdőszobában
Felújítanád a fürdőszobádat? Ráférne a helyiségre egy kis felfrissülés? Ismerd meg a Laufen trendi és dizájnos megoldásait!

Kislakás
Otthonos fészek a nyüzsgő belvárosban
A lüktető város közepén nem egyszerű olyan meleg, otthonos fészket kialakítani, ami kis méretei ellenére sem hat szűkösnek. Az árnyalatok tökéletes ...

Hírek
Ezek most a legnépszerűbb budapesti kerületek ingatlanvásárlás szempontjából
A budapesti lakásvásárlók körében készült felmérés szerint júniusban az érdeklődők kedvence lett a II. kerület és a XI. kerület, letaszítva ezzel a ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek