Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

5 hely, ahol jól mutat a kilim

Kristóf a fővárosi életformát pár éve cserélte fel a város közeli vidékire. És bár a tájvédelmi körzet szomszédságában álló, fiatalos, tágas terekkel bíró és funkcionálisan is jól megtervezett otthonnal elégedett volt, mégis valami hangulati változásra vágyott. A megoldást a kilimek hozták meg a tulajdonos és a ház életében.
Vendéglátónk fiatalos, ám időtálló tervezésű házat szeretett volna, amely nem esik áldozatul az építészeti trendek gyakori változásának. A kertre néző, hatalmas üvegfalakkal és nagy terekkel rendelkező épület földszintjén, egy légtérben alakították ki a tágas nappalit, az étkezőt és a konyhát, az emeletre pedig a privát helyiségek kerültek.

DIVATOSBÓL OTTHONOS NAPPALI
A ház funkcionálisan jól kialakított részeit Kristóf a hazai lakberendezési trendet évek óta uraló, bézs-sötétbarna színárnyalatokkal kívánta visszafogottan elegánssá varázsolni. A már-már klasszikusnak számító színpárosításban a legkülönbözőbb fajtájú és minőségű alapanyagokat kínálják a gyártók, így mindenki találhat a pénztárcájának megfelelőt. A ház ura elégedett volt a tervezéssel és a megvalósult eredménnyel, mégis úgy érezte, valami hiányzik ahhoz, hogy otthona igazán lakályos legyen. A megoldás a színpompás nomád szőttesek, a kilimek különféle módon való használatában rejlett. Akár hagyományos értelemben vett szőnyegről, akár párnáról van szó, e csodás darabok illenek minden helyiségbe, és a modern vagy a klasszikus enteriőröknek éppoly nagyszerű dísz- és használati tárgyai lehetnek, mint a rusztikus tereknek.

MARADÉKBÓL ASZTALI FUTÓ
A nagyméretű ősi kosszarv motívummal díszített, piros gyapjúszőnyeg – az Isztambuli Szőnyegmúzeum egyik XVIII. századi darabjának újraszövése – a dekoratív funkción túl energiával töltötte meg és vitalizálta a semleges teret. Az asztali futóként használt szőttes eredetileg egy nagyméretű szőnyeg széle volt, és amikor javítás miatt szétbontották, így hagyták. A kilim ilyen egyszerű, de a mai igényekhez igazodó használati tárgyként történő alkalmazása egyébként a nomád törzsek hagyományától sem áll távol. Ők ugyanis a szövött anyagból készítették evőeszköztartóikat, sótartóikat vagy éppen ruhászsákjaikat is. Az itt használt, hasonló színű és alapanyagú, nagy felületű matériák miatt a ház e tágas és benapozott részéből hiányzott a meghittség, és csupán a változatos szőnyegek voltak képesek energiával feltölteni.

SZŐNYEG A KONYHÁBAN?
E gondolat talán többek számára idegen első hallásra, a gyapjúból vagy kecskeszőrből készült kilimek azonban jól tisztíthatók, és nem igényelnek több törődést, odafigyelést, mint egy igényesebb burkolat. Kristóf parketta hatású, sötétbarna járólapokat választott az egész földszintre, így a konyhába is. Minthogy a sötét tónusú felületek jóval érzékenyebbek, és minden meglátszik rajtuk, a kilimek még praktikusnak is bizonyultak.

KILIM MINT ÁGYTAKARÓ
A földszinten használt alapanyagok és színek a lépcsőn tovább kúsznak az emeletre. A barna hidegburkolat még a hálószobába is bekívánkozott. Itt azonban a sötét tónust nem a bézs, hanem az almazöld szín látványa és az egyszerű, világos tölgyfa furnérozott bútorok ellenpontozzák. A tetőtérben kialakított háló a csapott falak ellenére tágas és napfényes. Ahhoz azonban, hogy Kristóf néha rászánja magát az ágyban olvasásra, vagy az innen nyíló terasz használatára, hiányzott az inspiráció, ami ott maradásra csábította volna. Miután megtapasztalta, a kilimek által hogyan alakult át az alsó szint hangulata, kíváncsian várta, hogy a hálószoba miként válik kuckósabbá.

A MEGHITT FÜRDŐSZOBA TITKA
Akik a konyhai szőnyeg használatával nehezen barátkoznak meg, valószínűleg még jobban meglepődnek a kilimek fürdőszobai alkalmazásán. Pedig a gazdagon szőtt, színes gyapjú- és kendertextíliák sokkal melegebbé varázsolják a fürdőszobát. Ha pedig vizes lesz a szőnyeg, elég kitenni a napra, ahol hamar megszárad.
A rusztikus jellegű bútorok és a barokkos mintájú tapéta hangulatfokozó hatását Kristóf tovább kívánta erősíteni a narancs-, rózsaszín és vörös színű, hagyományos kilimekkel. Otthona így vált kiváló példává arra, miként varázsolható hangulatossá egy lakás minden helyisége – esetleg szokatlanul – a kilimektől.

Torma Beatrix cikkéből

Styling: Torma Beatrix
Fotó: Imre Barnabás

Ha többet olvasnál Kristóf otthonáról és a kilimekről, a folytatást megtalálod az Otthon márciusi számában.


EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Biztos menedék
Beáta és férje hosszú évek után költözött vissza Budapestre, ahol lakás után néztek. Mivel jövőre vonatkozó terveik még nem kristályosodtak ki, csak ...

Inspiráló helyiségek
Látatlanban készült meglepetéslakás
Nehéz dolga van a lakberendezőnek, ha szabad kezet kap, ugyanakkor megrendelésre tervez. Bár Szilviáék belvárosi lakása ajándékként készült, mégis ...

Inspiráló helyiségek
Családi birtok
Használaton kívül a denevéreknek is lakhelyül szolgáltak vidéki építészetünk jellegzetes képviselői. Róluk kapta a nevét ez a vendégházzá alakított ...

Inspiráló helyiségek
Családi béke a belvárosban
Nem egyszerű olyan lakást találni, ahol két gimnazista korú gyerek kényelmesen elfér, úgy, hogy meglegyen a privát szférájuk is, ugyanakkor megfelelő ...

Inspiráló helyiségek
Modern elegancia a belvárosban
Nem könnyű egy fiatal lánynak, amikor a szülei úgy döntenek, hogy a család egy másik országba költözik. Rebeca azonban kimondottan örült a ...

Inspiráló helyiségek
Télikert, a házi oázis
A télikert nem csupán a növények pompás elhelyezésére szolgál, ennél sokkal többet „tud”. A napfényes, csupaüveg helyiség olyan hatást gyakorol ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek