hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

5 megoldás, amitől mai lesz egy régi ház

A történetünkben szereplő házaspár egy szép napon úgy döntött, hogy vidéki, százötven éves, tornácos házukból igényes, korszerű otthont teremt. Meghagyva a régi hangulatot és értékeket, felhasználtak minden olyan modern eszközt, ami megkönnyíti az életüket. Az egyszerű és ötletes megoldásokat most két profitól leshetjük el.

A Velencei-hegység északi lábánál elhelyezkedő Lovasberény romantikus, nyugodt hangulata első pillantásra megfogta Németh Kitty és Rádl Zoltán építészt, ezért is döntöttek úgy, hogy ott fognak építkezni. Az „U” alaprajzú ház külső szárnya az 1800-as évek közepén épült, s akkoriban a gabonakereskedő és bőrgyártulajdonos fehérvári Weisz családnak adott otthont.

A ház százötven éves történelmét megismerve döntöttek úgy Kittyék, hogy az előző tulajdonosokhoz hasonlóan ők is érintetlenül hagyják a régi ház lelkét, az egymásra rakódó stílusokat, de azért hozzáteszik mai tudásukat és ízlésvilágukat.1. LEGYEN MINÉL TÁGASABB!
A lakás legszembeötlőbb jellemzője a fény és a levegősség. Nem csoda, hiszen a majdnem egyterű lakórészben csak két belső ajtó található: az egyik a fürdőszobába vezet, a másik, kétszárnyú pedig a nappalit választja el az előszobától. A nagyobb térérzet érdekében a terasz és a konyha közti régi ablakot hatalmas tolóajtóra cserélték, s ezzel olyan illúziót keltettek, mintha a terasz és a belső kert is a lakás része lenne.A lakás tágasságához az is jelentősen hozzájárul, hogy a fürdőszobát kivéve mindenhol egységes, epoxi-műgyanta a padlóburkolat. Mivel a fűtést hőszivattyú működteti, így nem szennyezik a levegőt, és a konvektorok sem foglalják a helyet, a hő ugyanis a padlón keresztül jut be a házba. Az epoxigyanta az egyetlen olyan melegburkolat (a fa- és laminált padló kivételével), amely lehetővé teszi ezt a technológiát.

2. EGYEDI TERVEK, MERÉSZ ÖTLETEK
Az építész párnak nem okozott nehézséget közös otthonuk megtervezése. Amire nem találtak megfelelő, létező megoldást, ott egyszerűen kitaláltak valami újat. Játékosságukat és fantáziájukat tanúsítja a konyha egyik frontja fölött végigfutó gipszkarton installáció, amely egyszerű, dinamikus, látványos, miközben praktikusan elrejti a sütő fölötti páraelszívót, és még külön tárolóhelyet is biztosít. A konyha berendezése is saját tervezésű.3. NÉHA A LEGEGYSZERŰBB MEGOLDÁS A LEGLÁTVÁNYOSABB
Akár egy más színű burkolat – mely megtartja az összkép egységességét, miközben leválaszt egy sarkot –, akár egy szokatlan módon elhelyezett rejtett világítás, vagy pár sornyi, ablak alá bújtatott könyvespolc, mind-mind olyan ötletek, amelyek könnyen megvalósíthatók, mégis kifejezetten látványosak. A konyha mögötti étkezősarkot kizárólag a padlóburkolat színe választja el a lakás többi részétől. Míg mindenhová fényes, padlizsánszínű műgyantát öntöttek ki, az étkezőbe félmatt bézs színűt választottak, melyen jobban érvényesülnek a sötét bútorok.4. SAKKOZZUNK A SZÍNEKKEL ÉS FORMÁKKAL!
Ha valamilyen jellegzetes szín, forma vagy hangulat uralja a teret, mindig kell valami ellenpont, ami föloldja a monotonitást. Néhány jól elhelyezett kontraszt például kiemeli és erősíti a tér valódi karakterét. A fekete, bőr Ikea-ülőgarnitúra és a hozzá illő alacsony dohányzóasztal, valamint az előző lakásból átmentett, kinyitható kanapé hátterében jól mutatnak a nappali díszei, a könnyű, fehér, mennyezetről lelógó, fényáteresztő függönyök.

5. ŐRIZD MEG AZ ARRA ÉRDEMES RÉGISÉGEKET
A még kialakításra váró hálószoba jelenleg nem használt bejáratát ötletesen még az egykori asztalos tulajdonostól megmaradt szekrénnyel takarták el. A tükrös előszobabútor Zoli mamájának hozománya, kissé felújított változatban. A régi bútort, ugyanúgy, mint a régi házat, a lényegét megőrizve hozták helyre. Az alsó ajtókat kicserélték homokfúvott üvegre, és új tükröt is vágattak a régi helyébe. Ahogy a lakásban, úgy a külső térben sem váltak meg a régmúlt tárgyaitól.

Békefi Zsóka cikkéből
Fotó: Glázer Attila

Ha többet olvasnál a régi házról, keresd a folytatást az Otthon áprilisi számában.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Étkezők és konyhák
Zöld innovációk és enteriőr dizájn
Válassz környezettudatos megoldásokat a konyhád tervezésekor is!

Étkezők és konyhák
Tervezd meg új zero waste konyhádat a 11. Konyhakiállításon!
Beltéri komposztáló, víztakarékos csaptelep, okoshűtő: egy új konyhabútor remek apropó lehet arra, hogy elmozduljunk a hulladékmentesség, a zero ...

Étkezők és konyhák
Konyha, a ház lelke
A konyha azért van, hogy az ember valahol otthon legyen benne.

Praktikus ötletek
Szakértőnk válaszol a konyhaszigetekről
Konyhaszigetekkel kapcsolatban felmerült problémákról Kosztolník Csabát kérdeztük meg, aki 1994 óta foglalkozik konyhabútorokkal, jelenleg a ...

Átalakítás
Mire jó egy kád a kertben
Kedves Edina, wellness sarkot szeretnénk a kertbe.

Praktikus ötletek
Vágyott szigetek
A konyhasziget sosem megy ki a divatból, de sokak számára örökre elérhetetlen álom marad. Sorra vesszük, mi minden kell ahhoz, hogy mégis ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek