hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Ünnepvárás mikulásvirággal

December első napjaiban, majdnem a Mikulással egy időben megérkeznek a mikulásvirágok is az üzletekbe, virágkereskedésekbe. Ahhoz azonban, hogy a virág még sokáig pompás dísze legyen otthonunknak, érdemes figyelembe venni, hogy milyen gondozást igényel.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) tényleges virágai jelentéktelenek, az azokat körülvevő fellevelek az igazán feltűnőek rajta. Tehát, amit a növény virágjának gondolunk, az valójában a levele.
A "mikulás" piros mellett találhatunk még krémfehér, sárgabarack, halvány rózsaszín és akár krémfehér-rózsaszín csíkozású példányokat is. Így akár színek szerint csoportosíthatjuk őket, attól függően, milyen szín illik az adventi, karácsonyi dekorációhoz.

poinsettia-4384627_1920.jpg

Kapható törpe és dupla levelű mikulásvirág, vagy hatalmas, akár egy méter átmérőjű növény is.
Mielőtt megvásároljuk, gondoljuk át, hogy tudunk-e megfelelő körülményeket biztosítani a növény számára.

Vigyázat: A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik, ezért a növény mérgező tejnedvet tartalmaz, amely veszélyes lehet kisgyerekekre, vagy a házi kedvencekre is.

Így gondozd
- Vásárlás vagy ajándékozás után az első és legfontosabb teendőnk, hogy keresünk a növénynek egy világos, de hűvös helyet. Ez lehet egy ablak, vagy egy fűtetlen, világos folyosó is.
- Az ideális hőmérséklet télen a 15-20 fok, a huzattól óvni kell. Ennél melegebb helyiségben a növény levelei azonnal lehullnak.
- A másik fontos gondozási szabály a rendszeres öntözés. Télen a meleg, fűtött lakásban a növény gyorsan kiszárad, ezért fontos, hogy ne hagyjuk szárazon a földjét, ám hűvösebb helyen vigyázzunk arra, nehogy túlöntözzük. Hidegebb helyiségben ugyanis kevesebb vizet párologtat. Ekkor hagyjuk kissé kiszáradni a földjét a következő locsolás előtt. A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt káros lehet a növényre. Lehetőleg mészmentes, lágy vízzel öntözzük.
- A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Száraz levegőjű lakásokban naponta egyszer kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.

poinsettia-1153752_1920.jpg

- Tápoldatozást ugyancsak nem nagyon igényel.
- Ha ezeket a körülményeket biztosítjuk, akkor februárig gyönyörű színes Mikulásvirágunk lesz otthon.
Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, ettől azonban ne ijedjünk meg, ez természetes folyamat. Ilyenkor vágjuk vissza a felére, és tegyük félre áprilisig, májusig. Csökkentsük a locsolóvíz mennyiségét és a tápoldatozást. Hagyjuk a növényt pihenni.
- Nyáron keressünk a kertben, teraszon árnyékos helyet, ha kell, ültessük át. Ha megoldható, tegyük ki a szabadba, kezdjük el újra öntözni és tápoldatozni. Ne érje tűző, erős napsütés odakint, mert könnyen megég a levele, inkább egy árnyékot adó fa, vagy bokor alá helyezzük el.
- Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, de vigyázzunk, hogy bőrünk ne érintkezzen a tejnedvvel, lehetőleg kesztyűben dolgozzunk.
- Nyáron gyönyörű méregzöld leveles nyári mikulásvirágot kapunk, amely még így zölden is nagyon szép növény.
- Szaporítását dugványozással végezhetjük. Ezt nyáron érdemes megejteni, amikor úgyis vissza kell vágni a növényt. A levágott hajtásokat tegyük vízbe, úgy gyökereztessük.
- Kártevői a pajzstetvek és takácsatkák. Betegségei a szürkepenész és gyökérrothadás, ha túl nedvesen és hűvösen tartjuk.

Újravirágoztatás
- Ősszel megpróbálkozhatunk a mikulásvirág újravirágoztatásával. Bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövidnappalos körülményeket biztosítunk a számára.
- Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe.
- Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően, 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. Jól záródó, sötét, üres szekrény aljában is elhelyezhetjük.
- A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést.
- Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti az ünnepi asztalt.

Tudtad?
Ez a növény hazájában Észak és Dél-Amerikában akár két méter magasra is megnőhet. Itthon csak kisebb példányokkal találkozhatunk a boltok polcain.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Kreatív káosz modern tárolókkal
Nem szereted a steril rendet? Színes, szabadon variálható, kreatív tárolók következnek, amelyek vagány és bevállalós, fiatalos lakásokba ...

Inspiráló helyiségek
Ötletmilliomosok
Debreczeni Zita szerint a férfiak azt szeretik, ha egy nő mellettük áll, mégsem uralja őket. És nemcsak lélekben, de a közös élettérben is. Ezt ...

Dekor
Porcelán teríték hófehérben
Egyszerű, letisztul modern és elegáns egyszerre. Porcelán teríték olasz design módra.

Világítás
Európa legbájosabb lámpái
A moooi standján mutatkoztak be Milánóban a világhírű sztárdesigner, Marcell Wanders csengettyűt formáló világítótestjei.

Inspiráció
Meseváros kőből
Az olasz csizma legdélibb csücske, Puglia tartomány tulajdonképpen a félsziget egyik éléskamrája: itt készítik a legtöbb olívaolajat, a legtöbb ...

Praktikus ötletek
Dalaman, Törökország ékszerdoboza (x)
A Sun&Fun Holidays legújabb török ajánlata, ami merőben más, mint a török Riviéra.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek