Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Minden darabja egyedi - Ezt kell tudnod a kézműves csempékről

Egyre többen választják otthonukban a kézműves csempéket, amelyeknek minden darabja egyedi, kézzel készült. Hogyan kell felhelyezni és tisztán tartani őket? Cikkünkben most eláruljuk, mit érdemes róluk tudni.

Egyedi burkolat

Ha kézműves csempét választasz, akkor biztosan elmondhatod, hogy a faladat egyedi és minőségi burkolat fedi. Különlegessége, hogy nem tömeggyártásban, hanem művészi tervek alapján készült. Rusztikus hangulatot áraszt, tele van apró egyenetlenségekkel: pont ettől lesz szép.

coffee-4438341_1920.jpg

Így készülnek

Az anyagot a csempe készítője sablonba önti, majd a tartós hatás érdekében kiégeti. Így lesznek a darabok igazán egyediek: felületük egyenetlen és nem azonos tónusú, és akár a súlyuk, vastagságuk is eltérhet.

A csempék felhelyezése

A csempék felhelyezéséhez sem kell szakembert hívni, úgy történik, ahogyan a hagyományos csempék esetében, de a falnak bírnia kell a nagyobb terhelést. „Nyugodtan használhatjuk a kerámialapokhoz ajánlott csemperagasztó és fugázóanyagokat, utóbbi vastagságának és színének fontos szerepe van a kívánt összhatás elérésében” - magyarázza Borzók Anikó, a BA Kerámia csempetervezője és -alkotója.

A csempék kerülhetnek fugázva a falra vagy pedig szorosan egymás mellé. Utóbbi összefüggő látványt ad intenzívebb minták esetén is. Az egyszínű, de izgalmas formájú változatoknak jól áll a színes fuga.

A takarításuk

Ami a takarításukat illeti, nincs szükség hozzá plusz kezelésre, ugyanazzal az anyaggal végezd a takarítást, mint a gyári csempék esetében. Arra azonban ügyelj, hogy a rajtuk lévő máz sérülékeny: a durva súrolószer könnyedén megkarcolhatja. Kerüljük az éles, súlyos tárgyakkal való mozdulatokat is, ne hogy lepattogjon a festékréteg róla.

OTTHON tipp

Többféle minta- és stílusvariációból választhatod ki a stílusos darabokat, de ha még bizonytalan vagy, adunk egy tippet. A szerkesztőségben imádjuk a mediterrán hangulatot: ezekkel te is biztosra mehetsz. Válaszd a portugálok madár-, virág- és hajómintázatát, a spanyolok geometrikus és csillagos, illetve a marokkóiak orientalisztikus figuráit.

portugal-2984814_1920.jpg
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Átalakítás
Újra trendi a geometrikus csempe
Nem csak a forma, de a minta is lehet geometrikus, ha trendi csempékre vágyunk. Más divathullámok mellett, a szögletes formákkal egyre újabb mutatós ...

Átalakítás
Cementlapok művészi geometriával
A cementlapok divatja a kortárs művészeket és tervezőket is elérte. A klasszikus minták helyett íme egy modern művészi dekorációval ellátott ...

Praktikus ötletek
Csempedivat 2015
Mivel otthonunk egyik leggyakrabban használt helyisége a konyha, ami baráti összejövetelek alkalmával gyakran válik a buli központjává, nagyon ...

Inspiráció
4 időtálló lakberendezési stílus
A trendek változnak, de akad néhány stílus, jelenség vagy színkombináció, ami túléli a múló divathullámokat, és hosszabb ideig velünk ...

Átalakítás
A pop art ezúttal csempéken hódít
A pop art nem megy ki a divatból, rajzolt mintái élénk színei most új formában elevenednek meg. Vidám és vagány csempék következnek.

Átalakítás
A szükre három árnyalata falburkolatra
Mutatós és modern falburkolatok, ráadásul egy hazai cégtől, akik a betonban rejlő lehetőségeket szeretnék kiaknázni. Mesés geometrikus alakzatok ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek