hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Így kerülhetjük el, hogy a grillételek hamar megromoljanak

Amikor grillezéskor a nyári hőségben nyers húsokkal dolgozunk, ideális körülményeket teremtünk a baktériumok elszaporodásának. Még ha a húsokat gyorsan és megfelelően meg is sütjük, az asztalon túl sokáig kint hagyva a tálaláskor még gusztusos ételek könnyen kiszáradnak és összeesnek, így a grillezés hangulata és ízélményei gyorsan feledésbe merülnek, és az utolsó adagok sok esetben hulladékként végzik. Az LG szakértői most összegyűjtötték, mire érdemes odafigyelnünk, ha ételeinket szeretnénk biztonságosan elkészíteni, és akár napokig is megőrizni az eredeti ízeket.

Már az előkészületeknél figyeljünk oda

Természetesen minden kerti parti az alapanyagok beszerzésénél indul. Már ekkor érdemes külön figyelmet fordítanunk a húsokra és gyorsan romló termékekre: ezeket csak a bevásárlás végén helyezzük a kosárba, hogy minél kevesebb időt töltsenek a hűtőn kívül. Ügyeljünk arra, hogy a húsok megfelelően be legyenek csomagolva, és véletlenül se csöpögjenek rá más termékekre, vagy egymásra. Nagy hőségben, illetve, ha a bolttól hazáig hosszú az út vagy több megállót kell beiktatnunk, készüljünk hűtőtáskával és jégakkuval.

Egyből a hűtőbe

A romlandó termékeket minél hamarabb újra hűtőbe kell helyezni – ha a kinti hőmérséklet 32 fok felett van, ezt 1 órán belül tegyük meg. Az 1-2 napon belül fel nem használt húsokat fagyasszuk le, vagy helyezzük speciális fiókba: ha a hűtőnkben van ún. FreshConverter™ fiók, ennek hőmérsékletét megadhatjuk az alapján, hogy húst, halat vagy zöldséget szeretnénk néhány napig frissen tárolni benne. Ha szeretünk előre felkészülni a sütés-főzésre, szintén hasznunkra válhat a FreshBalancer™ fiók, amelynek páratartalmát ahhoz mérten állíthatjuk be, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt raktunk bele – így akkor is friss salátákat kínálhatunk vendégeinknek, ha a bevásárlást már napokkal korábban megejtettük.

Biztonságos kiolvasztás

Ha a fagyasztóból vesszük ki a húsokat, azokat grillezés előtt teljesen olvasszuk ki, így egyenletesebben sülnek majd meg. Hűtőnkben lassan, de biztonságosan olvaszthatjuk ki az élelmiszereket, de ha sietnünk kell, a lezárt csomagokat vízbe is rakhatjuk. Ha a sütögetés előtt nincs időnk az egyenletes kiolvasztásra, a mikrót is segítségül hívhatjuk – de ezzel a lehetőséggel csak akkor éljünk, ha a húsokat utána azonnal a grillre rakjuk. 

grill00.jpg

Pácolás

A különféle grillpácok kiválóan gazdagítják a húsok ízét, miközben meg is puhítják azokat. A legtöbb recept a hús és a baromfi pácolásához 6 és 24 óra közötti időtartamot javasol. Nyugodtan tarthatjuk az ételt ennél tovább is a pácban, de két nap után előfordulhat, hogy a pác elkezdi lebontani a hús rostjait, így az pépessé válik. A húst és a baromfit mindig a hűtőszekrényben pácoljuk, ne szabad levegőn, hiszen ennyi idő alatt megromlanak a grillezni szánt alapanyagok. Ha sütögetés közben szeretnénk a húsok vagy grill sajtok kenegetésére használni a maradék pácot, előzetesen forraljuk fel, hogy ezzel elpusztítsuk a húsból kioldódott baktériumokat.

Grillezés közben

A nyers húsokat, halakat, és a tejtermékeket egészen a grillezésig tartsuk a hűtőben – bőven ráérünk ezeket elővenni akkor, amikor már minden készen áll. Ha nagyobb adagot szeretnénk kisütni ezekből, ne rakjunk ki egy egész tálcányi nyers vagy gyorsan romló ételt a sütő mellé, hiszen az utolsó szeletek a sütés ideje alatt megromolhatnak. 

Sütögetés közben használjunk mindig tiszta edényeket és tálalóeszközöket. Az elkészült húsokat például ne helyezzük ugyanarra a tálcára, amiről a nyers élelmiszereket levettük, és ne ugyanazt a grillfogót használjuk a nyers és sült húsok mozgatására, hiszen így a még nyers élelmiszerben lévő káros baktériumokat rákenjük a már biztonságosan megsütött falatokra.

Ne tévesszen meg a külső

Azért, hogy a húsokban lévő káros baktériumok biztosan elpusztuljanak, figyeljünk oda arra, hogy alaposan átsüssük azokat – főleg, ha baromfiról van szó. Megtévesztő lehet, hogy a grillen a húsok hamar megbarnulnak, ezért inkább lassabban, de alaposabban grillezzünk. Soha ne tegyük vissza újra a grillre a már egyszer kisült húst, ha nem sült át kellően – mindig egy körben grillezzük készre az ételeket.

Így tároljuk az ételeket a grillezés után

Ha már elkészültek az ételek, és a vacsora a végéhez közelít, a beszélgetésbe belefeledkezve se hagyjuk az asztalon a tálakat – egy nyári estén minden romlandó fogást 1 órán belül tegyünk a hűtőbe. Ez persze nem azt jelenti, hogy a frissen elkészült, forró grillételeket azonnal a hűtőbe kell raknunk: ez egyrészt a készüléknek sem tesz jót, hiszen extra energiával kell visszahűtenie a belső teret. Márpedig a hűtő hőmérsékletingadozása az ételek minőségének egyik legnagyobb ellensége – ezért is kaphatók már olyan hűtőszekrények, amelyekben normál használat mellett garantált a 0,5 C° alatti hőmérsékletingadozás. De még a legmodernebb hűtőnek sem kedvez, ha forró dobozokat teszünk a polcokra. A melegen dobozolás ráadásul a grillételek zamatát is egyből elveszi tőlünk, hiszen egy fedő alatt lecsapódó pára nedvessé, és így ráadásul romlandóbbá tegye az ételeinket. 

Ha tehát szeretnénk a maradékokat jó ízűen elfogyasztani 1-2 nap után is, hagyjuk legalább 30 percig kihűlni az ételeket, majd azokat légmentesen lezárt dobozokba helyezve tegyük a hűtőbe úgy, hogy a dobozok között kényelmesen járhasson a hideg levegő.



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Jó szigeteléssel örülhet az alacsony rezsiszámlának
Elérkezett az idő a lakásfelújításra? A magas fűtésszámlához nemcsak a rossz nyílászáró, de a szigetelő anyag hiánya is hozzájárul. Tisztában van ...

Praktikus ötletek
Két jótanács a hosszú életű teraszburkolatért
Belegondoltál már, hogy erkélyed, teraszod mennyi mindent kénytelen elviselni egész évben?Nyáron a közvetlen napsugárzás után akár egy hirtelen ...

Hírek
Háromból kettő magyar még soha nem vitt vissza ajándékot a boltba
A magyarok 61 százaléka még soha nem vitt vissza olyan ajándékot, amely nem tetszett neki, vagy amelyet valamilyen okból nem tudott használni. Nem ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek