hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Edény- és tűzhelykisokos az ünnepi időszakra

A karácsony egyebek mellett a nagy sütés-főzés időszaka is. Ehhez persze elengedhetetlen a minőségi edénykészlet is, ennek kiválasztása az egyik legjobb és jó esetben legtartósabb befektetés, ami csak létezik. Különösen kezdő háztartások felszerelésénél érdemes az edényrendszerekkel és az egyes edények funkcióival megismerkednünk. Az alábbiakban az Euronics szakértői összeszedték azokat a leggyakrabban használt edényfajtákat, amikre mindenképpen szükségünk lesz a konyhánkban.

Edényrendszerek

Természetesen főzőedényeinket egyesével is megvásárolhatjuk, de ez jóval több kutatással és vásárlással eltöltött órát – és persze költséget – jelent, mint ha egy jól összeállított készletet vennénk. Egy a főzőtudományokkal még csak most ismerkedő szakácsnak általában a legjobb egy olyan készlet, amely legalább két kisebb lábast, egy nagy lábast, egy kisebb tojássütő serpenyőt és egy nagyobb és/vagy mélyebb pirító serpenyőt tartalmaz. Ez később igény szerint bővíthető. Az edényrendszerek egyik legnagyobb előnye a szakértők szerint, hogy minden esetben úgy alakítják ki őket, hogy egymásba rakva sokkal kisebb helyet foglaljanak el a konyhaszekrényünkben. Egyes gyártók olyan edényeket is árulnak, melyek egyetlen levehető nyéllel több tucatból álló, flexibilisen kombinálható választékot kínálnak.

Leveses fazék

A fazék egy nagyobb űrtartalmú, mély edény, melynek az alapterülete kisebb, mint a magassága. Ebben az edényben előpárolhatók vagy megbarníthatók az alapanyagok, majd ezt követően folyadék hozzáadásával, és jellemzően hosszas főzéssel készíthetjük el az alapleveket, leveseket vagy pörkölteket, amelyekből az edény kialakításának köszönhetően kevesebb folyadék párolog el. Magas faluk a tésztafőzésre is nagyszerűen alkalmassá teszi őket. "Ha kisebb, 3-4 fős a családunk, legalább egy 5 literes edényt tartsunk otthon, ha gyakran főzünk több emberre, akkor válasszuk 10 literes vagy annál is nagyobb fazekat" – mondta el Garai József az Euronics stratégiai beszerzője.

Lábasok

A lábasok a fazékkal ellentétben nagyobb alapterülettel és kisebb oldalsó magassággal rendelkeznek. Ez a kialakítás teszi a lábast többfunkciós edénnyé. Használhatók a tűzhelyen az ételek barnítására, párolására és/vagy a sütőben történő lassú sütésre (amennyiben minden elemükben hőálló anyagból készülnek).

Gyorsforraló

A gyorsforraló lábas lekerekített aljú, egyenes oldalú, nyeles főzőedény, amely fedővel vagy anélkül is jól használható mártások és levesek készítésére. A kialakítása számos más felhasználást is lehetővé tesz a maradékok újra melegítésétől, a gabonakásák főzésén át a tojás- vagy tésztafőzésig.

Serpenyők

Ezeket az edényeket alacsony, legtöbbször ferde oldaluk és hosszú nyelük jellemzi, melyek mind a sülő étel mozgatásának, fordításának megkönnyítésére szolgálnak. Különböző méretekben és formákban kaphatók, a kis tojássütő serpenyőktől a nagyobb, 40 cm átmérőjű verziókig. A tojások, palacsinták sütéséhez a legjobb, ha tapadásmentes modellt választunk. Garai József a magas hőfokon való pirításhoz, pároláshoz a nagyobb, mélyebb serpenyők használatát javasolja, melyek akár fedővel is rendelkeznek. A hússzeletek, steakek készítésének legjobb eszköze pedig az öntöttvasból készült edény.

Edénykisokos 01.jpeg

A következő lépés az elektromos főzőedény lehet

Ma már széles választékban találhatunk olyan konyhai kisgépeket, melyekkel időt és vesződséget spórolhatunk meg, és használatuk a kezdőknek is nagy segítséget jelent. Egy elektromos kuktába, vagy egy multi cookerbe lényegében csak az alapanyagokat kell bekészíteni, elindítani a programot, és a gép készre süti, párolja vagy főzi a legkülönbözőbb fogásokat. A köretek, tökéletes rizses ételek elkészítésében egy rizsfőző lehet a segítségünkre, ha pedig tökéletes állagú húsokkal és zöldségekkel szeretnénk elkápráztatni, akkor a Sous Vide és lassú főzők között érdemes körülnézni. Ezek használata is könnyen elsajátítható, és némi gyakorlással bizonyosan napi szinten használni fogjuk őket.

A főzőlapon is múlik a siker

Az sem mindegy, hogy gondosan kiválasztott edényeinket milyen főzőlapon használjuk. Alapvetően háromféle technológia közül választhatunk: ezek a gáz-, a ma már legtöbbször kerámiaborítással készülő villany-, illetve a szintén elektromos energiával működő indukciós beépthető főzőlap vagy különálló tűzhely.

A gázüzemű készülékek könnyen használhatók, rendkívül gyorsan felmelegednek, minden főzőedénnyel kompatibilisek, áramszünet alatt is működnek, és hosszú élettartamúak. Ugyanakkor használatukkor gázvezetékre vagy gázpalackra lesz szükségünk. Tisztításuk nehézkes, és a gázszivárgás veszélye miatt különösen fontos rendszeres karbantartásuk. Fenntartásuk a rezsi szempontjából is költségesebb, mint elektromos társaiké.

Az elektromos kerámiafőzőlapok általában olcsóbbak és beszerelésük is kevésbé költséges, nem melegítik fel annyira a konyhát, mint egy gázzal működő készülék és könnyen tisztíthatók. Viszont lassabban melegedik fel rajtuk az étel, sok energiát használnak, és rengeteg maradék hőt tárolnak magában a főzőlapban, az esetlegesen kiforrt étel pedig idővel károsíthatja az eszközt.

Az indukciós főzőlapok gyorsan felmelegednek, energiatakarékosak és pontos hőmérséklet-szabályozás tesznek lehetővé, mivel csak ott melegítenek, ahol az edénnyel érintkezik a felületük. Ugyancsak ennek köszönhetően a kiforrt étel nem ég rá a főzőlapra, és az égésveszély is minimális. A legnagyobb hátrányuk, hogy csak indukcióval kompatibilis edényekkel, vagy speciális átalakító alátéttel használhatók. Az áruk általában valamivel borsosabb, mint a kerámia technológiáé.

Végeredményben tehát minden lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai is, a megfelelő típus kiválasztása teljesen a személyes preferenciáinkon múlik, melyet a saját igényeink fognak meghatározni.



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Inspiráció
Meixner Etelka, az Ecce HOME tervezője
Az ég kékje és a vízcseppek kerámiába zárva. 

Inspiráló helyiségek
Ez lehet az év legnagyobb konyhai trendje
A tengerentúlon már nagy népszerűségnek örvendenek az összecsukható karral rendelkező, tűzhely fölé szerelt edénytöltő csaptelepek.

Inspiráló helyiségek
Színharmónia illatosan
Ha szálanként nézzük a szépséges tavaszi virágokat, biztos valamilyen romantikus kompozíciót képzelünk el belőlük. A króm- és üvegfelületek, ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek