hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Kápia, tv, kaliforniai paprika

A lecsót, a töltött vagy grillezett paprikát nyári ételnek tartjuk, pedig a finom szabadföldi paprika szezonja szeptemberben tetőzik. Jöhet a pirosra érett kápia, a legendás szentesi és a bogyiszlói – mindet szeretjük.  

Oregánós nyúlmáj diós nudlival és sült paprikával

0,6 kg friss nyúlmáj, 40 dkg burgonya, 1 tojás, 15 dkg liszt, 40 dkg koktélparadicsom, 20 dkg kápia, 0,75 dl olívaolaj, fél csokor oregánó, 2 ek. darált dió, só, őrölt bors

A burgonyát megmossuk, sütőben 160°C-on kb. 40 perc alatt puhára sütjük. Meghámozzuk, szitán áttörjük, sózzuk, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet. Nudlit kapunk, amit tetszőleges formájúra szaggatunk, és sós vízben megfőzzük. A paradicsomokat leforrázzuk, bőrét lehúzzuk, sózzuk, 80°C-os sütőben 2 órán át aszaljuk. 
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, serpenyőben megsütjük, sózzuk, borsozzuk. A májat kevés olívaolajon megpirítjuk, majd fűszerezzük és frissen vágott oregánóval meghintjük. 
A nudlikat tálaláskor pirított darált dióban megforgatjuk.

nyulmaj_DSC_0065_ok.jpg

A  paprika Amerikából származik. A spanyol hódítók már első útjaik során vittek belőle haza, de a többi újvilági eredetű terménytől eltérően csak nagy vargabetűvel honosodott meg Európában. Az öreg kontinens vásárlói mint ázsiai fűszerre figyeltek fel a Távol-Keletről érkező piros, méregerős kis bogyókra. Sokáig Magyarországon is csak a fűszerpaprikát ismerték, a zöldségként fogyasztható változatokat a bolgárkertészek hozták el hazánkba. Szentesen, ahol az 1870-es évektől Magyar-országon először termesztettek paprikát, ma már uniós védettséget élvező, modern nemesítésű paprika terem. A bolgárkertészek egykor Bogyiszlón is megjelentek, az általuk termesztett sipkai fehér paprikából alakult ki a helyi vastag húsú, csípős sárga paprika. A dunántúli Mezőföldről a Cece környéki paprika vált híressé. Nem érdemtelenül, hiszen az első édes fehér paprikafajtát cecei csípős paprikából szelektálta Angeli Lambert hatvan évvel ezelőtt, amelyért állami elismerést kapott. Külföldön is népszerűvé vált ez a fehér, kúpos alakú tipikus „magyar” paprika. A legnagyobb mennyiségben kapható sárga tv mellett más paprikák is feltűnnek a piacon. A „HE” felirat nem a vásárlót akarja udvariatlan módon megszólítani, hanem a fóliasátrakban, üvegházakban egész évben termelt zöld, „hegyes-erős” paprikát jelenti. A piros szabadföldi fajták közül a pritamin a legismertebb, amit Amerikában squash-nak, tök alakúnak hívnak. De ma már legalább annyira elterjedt a balkáni eredetű kápia is, amit pirosra éretten szednek. És végül a világ legnépszerűbb édes paprikája: a kaliforniai, amit elsőként 1928-ban California Wonder néven dobtak piacra. 

Szöveg: Salamon Csaba Fotó: Burger Barna, Bakcsy Árpád, Sebestyén László 
Recept: Lutz Lajos, Gyurik Gábor – Apátsági Viator Étterem, Mogyorósi Gábor – Laci! Konyha! bisztró

CÍMKÉK: hús máj nyúl


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Dekor
Az olajfák alatt: interjú a Napsütötte Toszkána írójával
A Napsütötte Toszkána nemcsak Frances Mayes leghíresebb könyvének címe, de az élete része is: itt születnek csodás történetei.

Stílusos otthonok
Nagyvilági hangulat: négy kozmopolita lakás
Különböző kultúrák találkozása, multikulti hangulat: ez jellemzi a kozmopolita otthonokat. Ha téged is vonz ez a lakberendezési irány, kukkants be a ...

Stílusos otthonok
A kertész háza: Szomoru Miklós otthonában jártunk
Ha stílusról kérdezik, biztosan az angol vidéki hangulatot emeli ki Miklós, aki kertjében és a Pilisben álló házában is követte a nyugalom iránytűjét ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Utazás
Húsvéti gyerekes programok Palócföldön
Nem kell messzire utazni, hogy a család minden tagja jól érezze magát húsvétkor. Budapesttől mindössze egyórányira, Palócföldön több települést is ...

Receptek
Habart tojás kacsamellsonkával és gerslivel
Tedd különlegessé a húsvétot ínycsiklandó és izgalmas fogásokkal!

Inspiráló helyiségek
Csodás húsvéti terítékek
Mindjárt itt a húsvét, várd a rokonokat ünnepre hangolt, csodásan díszített asztallal! A sonka és az isteni sütemények mellett fontos a tálalás is: a ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek