Mogyorós piskóta
Nyolc szelethez: 95 g porcukor, 1 ek. finomliszt, 130 g őrölt mogyoró,
5 tojásfehérje, 80 g kristálycukor, só
A porcukrot, a lisztet és a mogyorót összekeverjük egy tálban. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, és két részletben hozzászórjuk a kristálycukrot. Akkor készült el, amikor enyhén fénylő és kissé nyúlós. A szárazanyagokat a tojáshab tetejére öntjük, és gumispatulával, laza mozdulatokkal beleforgatjuk. Egy tepsit vagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, amire két, 20 cm átmérőjű kört rajzolunk. A kettéosztott masszát kikenjük kb. 1 cm vastagságú körlapokká, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűltek, lehúzzuk a piskótákról a sütőpapírt, és egy 18 cm átmérőjű tortakarika segítségével kiszúrjuk a korongokat.
Csokimousse
2,5 dl habtejszín, 195 g 70% kakaótartalmú étcsokoládé, 120 g 3,5%-os tej, 1 kk. mézeskalács-fűszerkeverék
A hideg tejszínt lágy habbá verjük, és behűtjük. Kevés vizet forralunk egy edényben, majd a vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk a csokoládét. Kézmelegre hevítjük a tejet, és két részletben hozzáöntjük az olvasztott csokoládéhoz, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket. A tejszínhab egyharmadát kézi habverővel belekavarjuk a csokoládé-tej keverékbe. A maradék habot spatulával alulról felfelé kanalazó mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe. Az egyik piskótalapot a tortakarika aljába tesszük, ráöntjük a mousse felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot és a maradék csokimousse-t. Mélyhűtőbe tesszük.
Kakaós tükörglazúr
10 g lapzselatin, 80 g víz, 240 g kristálycukor, 80 g kakaópor, 160 g habtejszín
A zselatinlapokat 10 percre jéghideg vízbe áztatjuk. A vizet és a cukrot közepes lángon forráspontig melegítjük, majd a tűzről lehúzva beleszórjuk a kakaóport és csomómentesre keverjük. A tejszínt felforraljuk, és a kakaós keverékhez adjuk, majd feloldjuk benne az alaposan kicsavart zselatint. Megvárjuk, míg a glazúr kézmelegre hűl. A tortát kivesszük a fagyasztóból, és rácsra helyezve rácsorgatjuk a mázat. A csillogó bevonatú torta mézes puszedlivel, habcsókkal és ehető virágokkal még ünnepélyesebb lesz.
Recept: Béres Anett, Lovász Zsolt Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Kaunitz Tamás
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat