Spárgás csirkemell
4 csirkemellfilé (kb. 60 dkg), 12 leforrázott
zöld spárga, olaj, só, bors
A megformázott csirkemellet felszúrjuk és három darab spárgát belecsúsztatunk a nyílásba, úgy, hogy a fejek
legyenek kívül. Fűszerezzük, majd olajon megkérgesítjük a hús külsejét és sütőben készre sütjük.
Parajos burgonya-főzelék
40 dkg burgonya, 10 dkg bébiparaj,
5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma,
5 dkg póréhagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, só, bors
A burgonyát feldaraboljuk, a karikákra vágott póréval együtt vajon megforgatjuk, majd nagyon rövid lében pároljuk. Amikor a burgonya megpuhult, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a leveles parajt és a tejszínt. Összeforraljuk a vágott petrezselyemmel együtt.
Tálalás
A főzeléket tányérra helyezzük, és mellé tesszük a felszeletelt csirkemelleket.
Tudtad a spárgáról?
A zöld spárga íze a zöldborsóéra emlékeztet, míg a halványítotté inkább a retek, a karalábé ízére. Úgy a zöld spárgára, mind a fehérre igaz: addig jó, míg nem nyílik ki a feje.
Az Asparagusban mutatták ki először azt az aminosavat, amelyet a növényről aszparaginnak neveztek el.
Magyarországon a tengelici spárga a leghíresebb, sokszor nemzetközi árverésen kel el. Komoly érdeklődés van iránta. És nem csak mint zöldség. A Brill pálinkamanufaktúra 2010-ben a rangos Destillata megmérettetésen spárgapárlatával nyert aranyérmet.
A spárgának viszonylag jelentős a folsav-, a C-vitamin- és a bétakarotin-tartalma. Mivel természetes vízhajtó hatású, teaként méregtelenítő, lúgosító kúraként ihatjuk. Egy púpozott evőkanál finomra aprított spárgára forró vizet öntünk, és tíz percig állni hagyjuk.
Az orvoslásban már az ókori görögök és a kínaiak is bevetették. Aztán az ókortól fogva afrodiziákumként tekintettek rá: talán az alakja miatt lett az, s ezért száműzték a középkorban a zárdák asztaláról. Ekkoriban egyébként már szinte minden nyavalya ellen bevetették a spárgát: alkalmazták fogfájáskor, és méhcsípésre is – a sok évezredes tapasztalat mégis azt mutatja: legjobban úgy használ, ha megesszük.
SZÖVEG: LÁSZLÓ DÓRA FOTÓ: SEBESTYÉN LÁSZLÓ RECEPT: KECSKEMÉTI KRISZTIÁN ÉS KOVÁCS SÁNDOR
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat