Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Finomság az ünnepi asztalra

Szinte valamennyi ünnepi ételünkhöz és tradicionális alapanyaghoz köthetünk valamilyen mágikus erőt, jelképet. Így van ez a dióval is, ami az egészség, a jövő és a tudás szimbóluma, ráadásul isteni zserbó készül belőle.

Korponai_gerbeaud10309_ok.jpg

Linzertészta
180 g liszt, 60 g porcukor, 90 g vaj, 37 g tojás (1/2 tojás), 1,5 g só
Diós piskóta
17 g liszt, 20 g cukor, 20 g porcukor, 20 g dió, 35 g tojásfehérje, 35 g vaj
Diókrém
250 g darált dió, 200 g baracklekvár
Csokilapka
50 g étcsokoládé, 15 g pörkölt, tört dió
Sárgabarackzselé
50 g sárgabarackpüré, 8 g cukorszirup (4 g cukor, 4 g víz), 5 g víz, 1/2 g agar-agar

A linzertésztához a vajat elmorzsoljuk a száraz anyagokkal, majd hozzáadjuk a tojást és készre gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy órán át, majd fél centiméter vékonyra kinyújtjuk és téglalapokat vágunk belőle. 180°C-on 7 perc alatt kisütjük. A piskótához a vajon kívül mindent összeöntünk egy tálba, és kézimixerrel összedolgozzuk. A vajat kiforraljuk, majd apránként hozzáadjuk a tésztához. Sütőpapírra öntjük, fél centiméter vékonyra kikenjük, és 180°C-on 8 perc alatt megsütjük. Téglalapokat vágunk belőle. A lekvárt felforraljuk a diókrémhez, majd hozzáöntjük a dióhoz és jól összedolgozzuk. Hűtőben pihentetjük fél órán át. Nyomózsákba töltjük.

A csokilapka elkészítéséhez a csokoládét temperáljuk, majd vékonyan fóliára kenjük és megszórjuk a dióval. Ha megkötött a csoki, téglalapokra vágjuk. A barackzseléhez a pürét, a szirupot, a vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk az agar-agart, és tovább forraljuk fél percig. Szilikonlapra öntjük és hagyjuk kihűlni, majd kerek kiszúróval köröket szúrunk.

A ZSERBÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA
A diókrémből kinyomunk a linzerlapra, majd ráhelyezzük a diós piskótát, amire újabb adag diókrém jön a nyomózsákból. Csokilapkával és sárgabarackzselével díszítjük.

szöveg: SALAMON CSABA fotóÓ: KAUNITZ TAMÁS recept: KORPONAI PÉTER – Desszertneked

CÍMKÉK: zserbó


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Kis fürdőszobák megmentője
Mostantól a legkisebb fürdőszobák és mosdók sem okozhatnak akadályt, ha fürdőszobai bútorban kiegészítőkben és szaniterekben gondolkodunk. Létrejött ...

Hírek
TFT kijelzős sütők az Electroluxtól
Nehéz lesz ellenállni azoknak a kulináris élményeknek, amelyekre az Electrolux két új TFT kijelzős sütője csábít. A sütők ugyanis az okostelefonokhoz ...

Receptek
Vörösboros marhaoldalas
Kiadós, ízletes ebédre vágysz? Készítsd el az ínycsiklandó marhaoldalast friss zöldésegekkel.

Dekor
Tenyerükből etetnek a franciák
A fotóprint divatja egyre nagyobb teret hódít magának, ezúttal a porcelán tányérokat hódította meg két ötletes francia művész ...

Praktikus ötletek
Mi van a galériaágy alatt?
Tény, hogy elsősorban a gyerekek szeretnek a magasban aludni. De mit lehet kezdeni a galériaágy alatt felszabaduló hellyel? Mutatunk néhány könnyen ...

Inspiráló helyiségek
Régi házból modern otthon
Amikor egy régi ház átalakításába fogunk, bele kell látnunk a saját álmainkat egy másik család korábbi elképzeléseibe. Készen kapjuk a falakat, a ...







Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek