Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

A kastély ünnepnapjai

Szeretünk a kastélyokhoz meséket társítani: egyszer volt, hol nem volt... Ez persze nem feltétlenül kell visszavigyen a múltba. Mesés, de mai történet ennek az alsóbogáti barokk kiskastélynak a sorsa, ahol éppen karácsonyra készülődnek.

A családfő, akinek szenvedélye az antik tárgyak gyűjtése és a klasszikus értékek megmentése, és aki a zajos Balaton-part mellől nyugalmasabb vidékre vágyott, bebarangolta feleségével a somogyi vidéket.

20160811-Capture0011_ok.jpgAz 1760-ban épült barokk kiskastély, amely addigra szinte a felismerhetetlenségig lepusztult, megdobbantotta a szívüket. Nem is talán csak az épület, hanem a táj a tóval, kilátással a dombságra. Az alsóbogáti Vrancsics-Festetics kastély tehát Nagyházi Csabának, az ismert galériatulajdonosnak és feleségének, Soóky Mariettának köszönheti életét. És az élet szó nem túlzás, hiszen a különböző műemlékvédelmi díjakkal kitüntetett épület nem múzeumnak épült, hanem a család második, élettel teli otthona lett. Mindennapokat élni barokk terekben, évszázados ágyakban álomra hajtani a fejet, történelmet látott asztaloknál megenni a vacsorát – valami olyan mágikus elegye a múltnak és a jelennek, ami valóban alapja lehet egy modern kori mesének.  

20160803-Capture0007_ok.jpg

Csaba, akinek az orvosok 2006-ban csupán fél évet jósoltak, jóval túlélte a diagnózist. Marietta szerint a sok öröm és az életcéljához igazán illeszkedő értékmentési szándék hosszabbította meg a férje életét. Ilyen volt például az a boldogsággal átitatott saját kezű feltáró munka, ami a szakértő által lemeszelésre ítélt, nyolc réteg vakolattal terhelt falak alól előhozta az 1771-es szignóval ellátott Dorffmaister-freskókat. A kastélyt eredeti szándék szerint korhű bútorokkal rendezték be, nagyrészt a korábbi műgyűjteményük darabjaival, de van újonnan érkezett régi kincs is.


Galériához klikk a képre!

„A szalon nagy étkezőasztalára a férjem hosszú éveken át vágyott. Még akkor is, ha száz évvel idősebb, mint a kastély. A XVII. századi itáliai darab idén nyáron került hozzánk, és kényelmesen elfér mellette legkevesebb tizenkét ember” – utal Marietta arra, hogy ha négy gyermeke és a család összegyűlik az ünnepre, akkor bizony kell a hely. Kérdezem tőle, vajon ma mi tetszene a legjobban Csabának, aki 2012 januárjában hunyt el. „A reneszánsz étkezőasztal biztosan, de valószínűleg nagyon elégedett lenne a konyhában az új fűtőművel is. Anno a romos állapotban lévő házban csak sejtettük, hogy itt lehetett a konyha, mert találtunk egy nagy kéménykürtőt, zsíros, kormos lerakódással.


Galériához klikk a képre!

Ide épült meg nemrég a többfunkciós tűzhely, ami régi, eredeti részekből készült, falán hucul csempékkel” – gondolkodik el Marietta, aki máig úgy igyekszik vezetni a családot, a budapesti galériát és az alsóbogáti kastélyt, hogy hű maradjon Csaba szellemiségéhez. Az ünnepek mindenesetre boldogságot, melegséget, zsibongást hoznak a falak közé, finom ételek illata terjeng a konyhában, a kert szegletében lévő nyughelyen pedig békésen pislákolnak a mécsesek.

imrebarnabas.jpg

Szöveg: Boda Ildikó Fotó: Imre Barnabás Styling: Horváth Vera

CÍMKÉK: kastély ünnephirdetés

EZT IS Ajánljuk
Karácsony
Edények az ünnepre
Az ünnepi vacsora még hangulatosabb lesz, ha a terítésnél is odafigyelsz az apró részletekre. 

Inspiráló helyiségek
Ünnepre várva
Vedd alapul a múlt századi eleganciát, némi modernnel vegyítve, adj hozzá csipetnyi praktikumot, majd mindezt meleg fényekkel és ünnepi hangulattal ...

Inspiráció
Húsvét természetesen
A húsvét a tavaszvárás ünnepe is, így szinte magától értetődik, hogy a környezetünkben, akár a saját kertünkben megtalálható apróságokkal dekoráljuk ...

Dekor
A versailles-i kastély madártávlatból: lenyűgöző látvány
Azon szerencsések közé tartozol, akik már jártak Versailles-ban és szívesen felidéznék az ott látottakat? Vagy egyelőre még nem jutottál el oda, de ...

Inspiráció
Teríték ötletek húsvétra
A húsvét egyik fénypontja a közös reggeli. Add meg a módját, szerezz inspirációt hozzá nálunk. 

Inspiráló helyiségek
A kastély ünnepnapjai
Szeretünk a kastélyokhoz meséket társítani: egyszer volt, hol nem volt... Ez persze nem feltétlenül kell visszavigyen a múltba. Mesés, de mai ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek