hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Álomotthon a Duna partján

Együtt, mégis külön élhet két generáció ebben a Duna-parti családi házban, amelyben a minőség és az átgondolt tervezés mellett fontos szerep jutott az újragondolt, tradicionális elemeknek is.

Domboldalban végződő, forgalmas utcára néző telek, a szomszédból átnyúló, arborétumszerű kert – ezzel találta szembe magát Győri-Nagy Hajnal lakberendező, akit a megrendelő korábbi közös munkáik után a teljes építkezés lebonyolításával bízott meg.

06_OK.jpgA feladat az volt, hogy egy kisgyermekes fiatal pár és egyikük édesanyja számára alkossanak olyan házat, amelyben együtt, de mégis külön élhetnek. Két, egymáshoz L alakban kapcsolódó épület tervei születtek meg Földes László építész tervezőasztalán. A forgalomzaj elleni megoldásként az egyik szárnyat az úttal párhuzamosan, attól zöld zónával elválasztva, amolyan „zajvédő falként” tervezték meg, a másikat pedig erre merőlegesen. A két külön bejárat közös területről nyílik, amelyet a szomszéd telek felől fényáteresztő betonból, LiTra­Con­ból készült fallal takartak el.

A_halo_02_OK.jpg
Az épület példás harmóniában ötvözi a régi és az új anyagokat, elemeket, technológiákat. Kívülről például nemcsak azért kapott bontott tégla borítást, mert a korszakok lenyomatait magukon viselő, kopott téglák tökéletesen belesimítják az épületet a tájba, hanem azért is, mert időtállóságban sincs párjuk.

A_gyerekfurdo_OK.jpgEzenkívül segítségükkel a teherhordó falak vastagsága ötven centiméterre nőtt, ami javítja a ház mikroklímáját. Ugyanez a szerepe a régi tornácok mintájára az épület nagy részén körbefutó, egy méter széles fedett térnek is, amelynek külső oldalát néhol különböző szélességű, látványos farács határolja. Ezekre a tulajdonos rózsát futtatott, folytatva a tervezés során szem előtt tartott környezetbarát gondolkodásmódot.

A_halo_OK.jpg
A két ház építészetileg harmonikus egységet alkot, így nem volt szükség arra, hogy hangsúlyos belsőépítészeti megoldásokkal fokozzák ennek érzetét. Győri-Nagy Hajnal inkább finom összhangra törekedett, például a kert felőli nagy üvegfelületek miatt fontos függönyözést úgy oldotta meg, hogy ugyanabból a fehér anyagból a fiatal párnak modern rolókat gyártatott, az édesanyának pedig lágyan redőződő függönyöket varratott. Egyik épületbelsőben sincsenek markáns stílusjegyek: Hajnal szerint sokkal fontosabb, hogy a tervező a jó arányokat hozza a térbe, hogy megteremtse a személyes atmoszférát, néhány kortárs művészeti alkotással pedig hatásosan megfűszerezheti a látványt.

A_konyha_OK.jpgEbben az esetben a nagymama elegáns, visszafogott nőiessége és a házaspár fiatalos lendülete volt a vezérfonal a két épület belsejének megtervezésekor. Utóbbiak lakrészében a merész megoldások mellett néhány vidám szín dominál és teremt egyedi hangulatot. Mégis a legnagyobb elismerés, amit tervező kaphat: a lakók több év elteltével is kívül-belül a sajátjuknak érzik a házat, amely korszerűsége mellett szívmelengetően tradicionális jegyeket hordoz.

A_nappali_03_OK.jpg

Szöveg: Serfőző Melinda Fotó: Téglásy Zsuzsahirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Mindentudó tetőablak
Manapság egyre jelentősebb tétel a rezsi a dráguló energiaköltségek mellett a családi költségvetésben, ezért sok esetben ez a fő motiváció egy ...

Praktikus ötletek
A készházak előnyei
A könnyűszerkezetes épületekről nem kevés tévhit kering a köztudatban. Sokaknak csupán az alacsony ár és a gyors építési munkálatok jutnak eszébe, ...

Dekor
Semmi ne vesszen kárba: bölcsőből üvegház
Az olasz tervezők hosszú távra terveznek, arra is gondolnak, hogy mi történik akkor, ha a gyerek kinövi a bölcsőt.

Stílusos otthonok
Környezettudatos otthon
Modern, praktikus és fényárban úszó otthont álmodott meg a kétgyermekes budai család, akik a telek adottságait figyelembe véve környezettudatos házat ...

Stílusos otthonok
Egy tökéletes családi ház
Egy kevésbé izgalmas épületet is lehet úgy bővíteni, hogy az eredmény értékes, egységes legyen, ehhez csupán érzékeny tervezői és nyitott megrendelői ...

Praktikus ötletek
Válasszon egyedi homlokzatszínt!
Ha ruháról vagy lakástextilről van szó, könnyen választunk színeket, de hogy milyen legyen a most épülő vagy felújítandó házunk homlokzata, már ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek