hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Extrém színvilág: így újultak meg a régi panelházak

Hazánkban a lakóépületek 13%-a ipari panel technológiával készült a 60-as és 80-as évek között. Szerencsére ma már egyre több újul meg belőlük és kapnak igényes vizuális megjelenést. Nézzük, milyen szempontok alapján nyerik új kinézetüket ezek a monumentális épületek!

Régiós szinten a panelépületek 41%-a Közép-Magyarországon épült, tehát a fővárosban és Pest megyében kiemelt szerep jut nekik a városkép kialakításában. A különösen nagyméretű, ipari technológiával készült panelépületek építése idején még nem volt szempont az igényes vizuális megjelenés, mindössze a lehető legnagyobb számú lakás kialakíthatósága volt a cél. Ezen építmények a rendszerváltást követően, a fűtéskorszerűsítésre indított, három hullámban megvalósult panelprogramok keretében kaptak új, formájukhoz is funkcionálisan illeszkedő színvilágot. 

Dr. Tari Gábor PhD egyetemi docens, színtervező számos alkalommal tervezett új külsőt a hazai panelépületeknek, teret adva a homlokzatfestésben rejlő lehetőségeknek és technikáknak, amelytől ezek az építmények is elnyerték egyedi, figyelemfelkeltő, már-már extrém kinézetüket.

Színes panelek

A nagyméretű soklakásos épületeknél jelentős vizuális méretcsökkenő hatás érhető el, ha például nem szimmetrikusan ismétlődő formákat választunk, hanem egy szabad, képzőművészeti elrendezés valósul meg. Ebben az esetben igen nagy színmezőket lehet alkalmazni, ha külön-külön, mégis egyensúlyban jellennek meg a színpárok a homlokzat különböző részein. Ezt a megoldást alkalmazták az újpalotai Zsókavár úti ingatlan felületein is.

panel2.jpg

Játékosabb, szokatlanabb formaképzésre számos példát találni már napjainkban is városszerte. Az egyik legizgalmasabb megjelenéssel Óbudán, a Viziorgona utcában találkozhatunk, ahol a dekonstruktivizmus építészeti példáitól ihletve ferde vonalakkal tagolódik a panelház-homlokzat.

panel4.jpg

Néhány évvel korábban készült Csepel ikonikus épületének, az egykori „Lottóháznak” az új arca, amely hűvös fémes színeivel Csepel ipari múltjára emlékeztető jelentést hordoz, igazolva azt is, hogy a kellően finom, szürkés, de hűvös színek is lehetnek szépek. Az összhatásnak köszönhetően szinte feloldódik a sokemeletes épület a levegőben.

panel6.jpg

A színes környezettervezés legritkább lehetősége, amikor egész lakóparkokat, több, hasonló típusú épületből álló városrészeket lehet egyszerre megszínezni. Ilyen például a szentendrei Rózsakert Lakópark. Ezekre az egyszerű nyereg, illetve sátortetös panelekre csakis kizárólag a színek osztásával készültek tervek, ehhez a stílushoz természetesen nem illett volna semmilyen önálló formai-képi mintázat.

panel7.jpg

A Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője, Kékesy Péter szerint, a fenti példákból is látható, hogy a homlokzati színtervezés rendkívül összetett feladat, a színek és a formák jelentésén túl a városképbe való illeszkedés és az adott környezet történelmi múltja is befolyásolja az alakzatok és színek választását. Beltéri színekből szinte megszámolhatatlan árnyalatból tudunk választani, de már a homlokzati színválasztékból is rendelkezésre áll 888 féle a Baumit színskáláján.
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Cementgyárból luxusotthont varázsolt az építész
Egy építész fantáziát látott egy elhagyott cementgyár épületében és közel 4 évtized alatt luxusotthont varázsolt belőle.

Utazás
Eladó a ház, amely az Üvöltő szeleket inspirálta
Eladó az a ház, amely Emily Brontë Üvöltő szelek című regényét inspirálta.

Megoldjuk
Praktikus megoldások térelválasztásra
Lehet a lakásunk aprócska vagy tágas, nem biztos, hogy minden helyiség úgy van elrendezve benne, ahogyan szeretnénk. Praktikus ötletekkel, ...

EZT IS Ajánljuk
Stílusos otthonok
Otthon a zöld és a lila bűvöletében
Modern térszervezés, logikus egyszerűség és funkcionalitás jellemzi ezt a pesti palotanegyedben található lakást, ami üde, fiatalos színfoltja lett a ...

Stílusos otthonok
Skandináv letisztultság és egy csepp francia elegancia
A budapesti polgári lakás fél évszázada várt a felújításra, amely nyomán a falak élettel, színnel teltek meg. 

Stílusos otthonok
Mese a toronyból
A pesti belváros különleges tereire bukkant az a háromtagú család, aki rengeteg munkával és szakértői segítséggel alakította át toronyszobával ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek