hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

30 éve Magyarországon az IKEA: így változtak a trendek azóta

30 éve nyitotta meg legelső áruházának kapuit hazánkban az IKEA Örs Vezér téren. Nézzük, hogyan változtak a trendek ebben a három évtizedben!

Panelprogram, lakóparkok

A lakberendezési trendeket olyan tényezők befolyásolják, mint a földrajzi adottságok, az urbanizáció, a népmozgás, a munkaerőpiac változása vagy a jövedelmi viszonyok. Ez határozza meg a háztartások mindenkori élet- és lakáskörülményeit, melyek a technológia fejlődésével szintén alakítják a trendeket.

30 évvel ezelőtt még saját tulajdonú ingatlanban laktak az emberek, aztán a munkaerőpiac lehetőségei miatt beköszöntött a fővárosi (és környéki) lakóhelyek korszaka. Ez a jelenség indította el a panelprogramot, melynek köszönhetően milliók költözhettek új lakásokba. Ezeket a lakásokat a régi nagypolgári lakásokhoz képest kisebb átlagterület jellemezte. Kárpitozott, mintás ülőgarnitúrák, szekrénysorok és bárszekrény – ezek nem hiányozhattak az akkori lakásokból. Továbbá a divat alapelemei voltak többek között a falikárpitok, tapéták, vagy a lambériák, vízágyak, fényes csempés fürdőszobák és az állatbőrből, állatszőrből készült kiegészítők. Ekkor még közel sem voltak jelen Magyarországon a nemzetközi lakberendezési irányzatok, de már megjelentek a lakberendezési magazinok.

A jövedelmi viszonyok változásával új beruházások indultak a lakóparkok építésével. Ezekhez már teraszok, közös nagy udvarok, előkertek és közös játszóterek is tartoztak. Jellemzővé váltak az egymásba nyitott tágas, világos terek (például az amerikai konyhás nappali és étkező) illetve lakásonként akár több fürdőszobát is kialakítottak.

A mobilitásra való igény továbbra is növekszik, és ezzel párhuzamosan erősödik az albérletek népszerűsége. Akik ezt választják, a továbbtanulás idejére költöznek, vagy külön életet kezdenek párjukkal (a házikedvencek népszerűsége sem elhanyagolható). Családmodell elemzések szerint egyre többen élnek egyedül, vagy egyedülálló szülőként nevelik gyermekeinket.

ikea.jpg

Fejlődik a technológia

A digitalizáció és a technológia folyamatos fejlődésével Wi-Fi és Bluetooth vezérli a mai elektronikai berendezéseket, miközben az úgynevezett „okos otthonok” térhódítása zajlik. Továbbá ma már az élettér kialakításánál az egyéniség kifejezésére is törekednek az emberek. Dominálnak a modern, high-tech, extrém, minimalista, skandináv, eklektikus vagy a tradicionális stílusjegyek.

A bútorgyártás tekintetében az IKEA nagy részben innovatív anyagokat használ (pl. alumínium, króm, műanyag, furnér, hajlított rétegelt lemez). Továbbá kiemelt figyelmet szentel a fenntartható alapanyagoknak – például található már a választékban újrahasznosított  műanyag palackból készült konyhai előlap is.

„Manapság tudatosan és többet költünk otthonunk kialakítására és berendezésére - akár szakembert is fogadunk, hogy ebben segítségünkre legyen. Keressünk a funkcionális, praktikus, költség- és energiatakarékos, valamint környezettudatos megoldásokat. Követjük a nemzetközi divatirányzatokat, akár neves tervezők munkáit. Az IKEA világszerte emberek millióinak otthonába jut el és varázsolja szebbé, jobbá a mindennapjaikat és váltja valóra álmaikat. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahová 30 évvel ezelőtt a fiatalos és leleményes lakberendezés lehetőségét hozta el.” – mondta el Finta Valéria, az IKEA Lakberendezési Kft. lakberendezője.

Különleges ajánlatok

A 30 éves Örs Vezér téri áruház március 21-én ünnepelte volna születésnapját, de a rendkívüli helyzet miatt a rendezvény elmaradt. Ezt kárpótolandó, szeptember 25. és 27. között különleges ajánlatokra számíthatnak az Örs vezér téri, budaörsi, vagy soroksári áruház látogatói és az online vásárlást választó érdeklődők is.



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Inspiráló helyiségek
Teremtett csoda: egy varázslatos debreceni kert
Húsz éve, laikusként döntötte el Anikó, hogy az egyszerű udvarból nagybetűs kertet varázsol. Kitartása, kíváncsisága és növényszeretete sokszínű ...

Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Trendi szőnyegek 2024-ben
Egy szoba nem lehet teljes szőnyeg nélkül - állítják a lakberendezők. Nem véletlenül, hiszen a dekoratív elem egyrészt zónákra osztja a belső teret, ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Ünnepel az IKEA: 80 éves a bútoráruház
1943. július 28-án, a mindössze 17 éves Ingvar Kamprad megalapította az IKEA-t a svédországi Älmhultban. Az évforduló alkalmából a vállalat a 80 ...

Dekor
IKEA-evolúció: így változott a nappali berendezése 70 év alatt
Látványos videó készült arról, hogyan is változtak az IKEA-bútorok az elmúlt 70 esztendőben.

Hírek
Visszavinnéd használt IKEA-bútorodat? Így teheted meg
Az IKEA június közepétől Magyarországon is elindította a Bútorok második élete elnevezésű használt bútor szolgáltatását. Mostantól bárki visszaviheti ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek