hirdetés
hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Okosotthon napjainkban

Néhány évtizeddel ezelőtt még az okosotthonok valami Science Fiction épületeknek tűntek, ma már akaratlanul is beépülnek az életünkbe. Legtöbbünk használ okostelefont és az okos tévé sem hiányozhat háztartásunkból így biztosan felmerült már a gondolat, mi lenne, ha nekünk is okos otthonunk lenne.

Az intelligens otthon nem más, mint egy olyan lakóhely melyben az internetre csatlakoztatott eszközöket és rendszereket használunk annak érdekében, hogy kényelmet biztonságot és energiahatékonyságot biztosítson az abban élő család minden tagja számára, a mobileszközökön futtatott alkalmazás segítségével.

Az okosotthon 3 alappilére: a biztonság, az energiahatékonyság és a kényelem.

Talán a legrégebben használt okos rendszerek azok, melyek az otthonok biztonságára vigyáznak, elriasztják a betörőket, ellenőrzik, hogy nyitva vagy zárva vannak az ajtók és ablakok, megfigyelik környezetünket és mindezt távolról felügyelhetjük. Pénzt és energiát spórolhatunk a hatékonyság érdekében, ha csökkentjük a lakás hőmérsékletét, ha távol vagyunk vagy kikapcsoljuk nem használt elektromos hálózatra csatlakoztatott eszközeinket, vagy szabályozzuk a világítást.  Legfontosabb, hogy megkönnyítsük és kényelmesebbé tegyük velük az életünket, megetetjük házikedvencünket, kávét főzünk vagy az okos hűtönk bevásárló listát készít melyet egy gombnyomással meg is rendelünk.

Netatmo 1.jpg

Hogyan is kezdjünk neki, ha okosotthont szeretnénk?

Az okos eszközök választása sokak számára egy végtelen labirintusnak tűnhet, tekintve az eszközök számát a funkciók sokszínűségét és termékek ár tartományát. Azonban, a rengeteg kínált funkció nem azt jelenti, hogy rögtön szükség is lesz rá. Nagyon fontos, hogy megértsük mi a különbség az okos/intelligens otthon és az otthoni automatizálás között.

Az otthoni automatizálás kifejezetten olyan eszközökre utal, melyek beprogramozhatóak automatikus működésre, míg az okosotthon nagyon tág kifejezés mely, egy közös felületről a csatlakoztatott összes intelligens eszközünk felügyelete és vezérlését foglalja magában.

Ha például van öntöző rendszerünk és az az előre beállított program szerint működik és figyelembe veszi a lehullott csapadékmennyiséget, ez még csak egy automatikus működés, de ha kerti partit adunk és a karóránkon keresztül utasítást adunk rendszerünknek, hogy hagyja ki a mai napi öntözést akkor így már okosotthonunk része az öntözőrendszer is.

Meg kell határozni a technológiát melyet okos eszközeink használnak majd: vezetékes, vezeték nélküli?! Milyen protokollt használ a kommunikációra, Zigbee, Z-Wave, wifi?! Érdemes olyan rendszereket is keresni, amelyek megfelelő ügyfélszolgálatot és támogatást kínálnak. De talán, ami a legfontosabb a kompatibilitás. Hogyan fognak a különböző eszközeim együtt működni?! A legjobb válasz erre, hogy olyan eszközöket válasszunk melyek kompatibilisek az okostelefonunk Google vagy Apple okosotthon vezérlő applikációjával.

Utolsó lépésben meg kell határozni mennyit szánunk okos otthonunkra, mennyi pénzt költsünk rá. Az okos eszközök árai széles ár palettán mozognak, nincsenek kifejezetten olcsó termékek, de találunk megfizethető változatokat is egészen a nagyon drágáig.

A fentieket figyelembe véve ahelyett, hogy teljes rendszerrel kiépítésébe fogna, el lehet kezdeni okos otthonunk kialakítását kevés, de annál hasznosabb eszközzel és így az okos otthonunk kialakításának kezdete nem feltétlenül bonyolult vagy drága.

Netatmo 2.jpg

Egyszerűen lecserélheti meglévő kapcsolóit intelligens Legrand Valena Life/Allure Netatmo szerelvényekre, így vésés és utólagos kábelezés nélkül okosíthatja fel otthonát. A kezdőcsomag megvásárlásával egy már meglévő csatlakozóaljzatot okosíthatunk fel, és innen kezdve lépésről lépésre bővíthető tovább a rendszer intelligens kapcsolókkal, fényerőszabályzókkal, redőnyvezérlőkkel és további okos dugaljakkal melyek még az energia fogyasztást is mérik.

A minimalista Stark designnal rendelkező Legrand Netatmo termosztáttal akár az ágyból akár a világ másik oldaláról is kapcsolhatjuk fűtésünket. Kiegészíthető intelligens radiátor szelepekkel, melyekkel szobánként szabályozhatjuk a hőmérsékletet, akár családi házban, akár társasházi lakásban élünk.

Kültéri lámpánkat okos biztonsági kamerává alakíthatjuk a lámpa funkciót megtartva. Személy, autó, kisállat felismeréssel, full HD felbontásban a nap 24 órájában követhetjük az eseményeket Legrand Netatmo mobil alkalmazáson keresztül.

Legrand Netatmo beltéri kamera egyedülálló módon felismeri az arcokat, megkülönbözteti a családtagokat. Kiegészíthető vezeték nélküli szirénával és nyitás érzékelőkkel így garantálhatjuk értékeink biztonságát. (x)

Tamás Róbert

Üzletfejlesztési Menedzser

Legrand Zrt.



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Fényes jövő: egy napfényes gödöllői otthon
Napfényes terek, tapétacsodák és művészi lámpák köszöntik a tavaszt Nóráék gödöllői otthonában. Az új életre kelt ház igazi ékszeresládika, tele ...

Stílusos otthonok
Stílusos előszobák, közlekedők
Amikor a vendégek belépnek otthonunkba, először az előszobát pillantják meg. Ha szeretnénk jó benyomást kelteni, érdemes a berendezésére nagyobb ...

Dekor
Gyűjtőszenvedély: Benedict Winterrel beszélgettünk
Műkincsek, aukciók: egyeseknek hobbi, másoknak kiváltság. Benedict Winter maga is a szép tárgyak szerelmese, aki a Christie's aukciósház Privát ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Stílusos otthonok
Értéket képvisel: egy modern otthon Budán
A budai villaövezet egyik legmodernebb otthonát vallhatja magáénak Orsolya családja. Egyedi elrendezésű házukban a számukra kiemelten fontos modern ...

Hírek
Megjelent az OTTHON magazin OKOSOTTHON különszáma
Öveket becsatolni, irány a jelen! Napjainkban már cseppet sem futurisztikus gondolat egy távolról is irányítható és ellenőrizhető otthon, amely ...

Megoldjuk
Rezsicsökkentés OOTT okosotthonnal
Négy konkrét rezsicsökkentési tipp az alacsonyabb áramfogyasztásért - akár 20 százalék megtakarítás








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek