hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Megnőtt a kereslet a szigetelőanyagok iránt

A legfőbb energiahordozók árának emelése most azokat is elhatározásra bírhatja, akik eddig halogatták lakóépületük szigetelését. Ezt támasztja alá az is, hogy a változások bejelentése napjától, az épületek hőszigetelése témakörre vonatkozó Google keresések is látványosan megugrottak.

Az Építőanyag.hu építőanyag webáruház üzemeltetői is alátámasztják a piaci kereslet fókuszváltását. Ahogy Juhász Attila, a webshopot üzemeltető Piramis Építőház Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt 2 hónap több mint 1,5 millió oldalletöltését vizsgálva megerősíthetik, hogy július 13-a - a rezsicsökkentés részleges eltörlése - után jelentősen megnőtt az érdeklődés a szigetelőanyagok iránt: „A leglátogatottabb termék- és kategóriaoldalak közül ötből négy aloldal szigeteléssel kapcsolatos. Különösen a kőzetgyapot szigetelések iránt ugrott meg az érdeklődés: az ezzel kapcsolatos oldalainkat 177%-kal többen keresték fel július 13-át követően, mint az azt megelőző két hónapban (május 13- július 12). Legtöbben a kőzetgyapotra kerestek rá az oldalunkon is: 464%-kal többen, mint a megelőző 60 napban.”

megugrott-a-kereslet-a-szigeteloanyagok-irant-3.jpg

Idén még belefér

A munkákba még belevágóknak jó hír, hogy a hőszigetelés – bár erősen függ az időjárástól – akár késő őszig is elvégezhető. A lényeg, hogy külső homlokzati szigetelés során sem a burkolandó felület, sem a szigetelőanyag, sem a levegő éjjeli hőmérséklete nem lehet kevesebb +5 Celsius foknál. Ez azért lényeges, mert egy éjszaka átfagyott anyag, vagy lehűlt fal már nem alkalmas a munkára, akkor sem, ha napközben egyébként szép idő van.

A hőszigetelő anyagok szentháromsága

Akár értéknövelő, akár rezsioptimalizálási szándékkal fogunk hozzá egy épület külső beburkolásához, érdemes áttekinteni a lehetőségeket. „A legtöbben az elégtelen termékismeret és a tervezés hiánya miatt választanak rossz megoldást – mi abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenki azt a terméket válassza, amire az épülete adottságai alapján valóban szüksége van” – mondja Juhász Attila, hozzátéve: „Fontos, hogy vásárlás előtt megismerjük a szóba jöhető hő-és hangszigetelő anyagokat, alapanyagokat, tulajdonságaikat, előnyös jellemzőiket!”

megugrott-a-kereslet-a-szigeteloanyagok-irant-7.jpg

A szakértő segítséget kihasználva, most összeszedtük a legnépszerűbb alapanyagokat – előnyeikkel és hátrányaikkal egyetemben.

Polisztirol

  • A legnépszerűbb külső szigetelőanyag a piacon az expandált polisztirol, vagyis az EPS.
  • Előnye, hogy könnyen szállítható, vágható, formázható, elhelyezhető. Kitűnő, tartós hőszigetelő képességgel rendelkezik a vastagság függvényében.
  • Hátránya, hogy párazáró tulajdonsága van, ezért gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőztetésről, szellőztető rendszerről, így a páradús levegő távozása nem csupán a falak páraáteresztő képességétől fog függeni.
  • Létezik szürke színű, grafitos polisztirol, mely még hatékonyabb megoldást biztosít. Ennek a grafit adalék révén 20-30 százalékkal jobb a hőszigetelő képessége a fehér EPS-nél.
  • A népszerű 10 cm vastagú grafit homlokzati hőszigetelő lemez bruttó 4700 Ft/m2 ártól (2022. szeptemberi adat), a 15 cm-es bruttó 6900 Ft/m2 ártól található meg jelenleg a piacon.
  • A lábazathoz használjunk XPS-t, azaz extrudált polisztirolt, ami jóval nagyobb keménységű, mint a hagyományos, és vízzáró tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Egy 10 cm-es XPS lemez esetén bruttó 6800-9500 forint anyagárral kalkulálhatunk négyzetméterenként.
  • Bármelyik polisztirolt választjuk, nem hagyhatjuk fedőréteg nélkül, különben tűzveszélyes, besárgulhat, sérülhet.

Kőzetgyapot

  • A kőzetgyapot igazán rászolgált a népszerűségre. Természetes anyagból készül, tartós, és remek hő- és hangszigetelő. Kiváló páraáteresztő, nem utolsó sorban pedig éghetetlen. Különböző változatait sokoldalúan fel lehet használni, nem csak homlokzat, de még válaszfalak, álmennyezet, magastető, tetőterek, padlások, tehermentes födémek, padló szigetelésére is.
  • Családi házban élőknek ilyen energiaárak mellett nem csak a homlokzatot, de a padlásfödémet is érdemes leszigetelni, akár utólag is. Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért a padlásfödém szigetelése jelentős, akár 20-30%-os megtakarítást is eredményezhet.
  • Padlásfödém szigeteléséhez 10 cm-es kőzetgyapot lemezt találunk már bruttó 2000 forintos négyzetméter ártól, 15 cm-es változatban bruttó 3400 forinttól.

Üveggyapot

  • Az ásványgyapotok másik fajtája, az üveggyapot is környezetbarát szigetelőanyag. Méltán népszerű az egész világon, mert éghetetlen, hő-és hangszigetelő tulajdonsága kiváló. Beltéri felhasználásra való. Kiválóan alkalmazható könnyűszerkezetes házak falainak szigetelésére, illetve födémek, válaszfalak, tetők szigetelésére.
  • Jelenleg egy 10 cm-es vastagságú üveggyapot szigetelés négyzetméteréért bruttó 1400-3200 forintot kérnek a kereskedők, a 15 cm-es vastagságú változatért bruttó 3800-5700 forint között.


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
A kiskőrösi Szlovák Tájház lett az Év Tájháza 2023-ban
A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tagintézményeként működő kiskőrösi Szlovák Tájház érdemelte ki 2023-ban az Év Tájháza címet - közölte a Tájházak és ...

Inspiráló helyiségek
Otthon benépesítve
Néha az élet felülírja a terveinket, s ha azt hisszük, tudjuk, mit hoz a közeljövő, sokszor bizony nagyot tévedünk. Így történt ez Tamással is, aki ...

Praktikus ötletek
Fókuszban a passzívházak
A Nemzetközi Passzívház Nap programjaihoz kapcsolódva 2009. november 6. és 8. között a Passzívházépítők Országos Szövetsége - hagyományteremtő ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek