hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Afrikában nyertek nemzetközi tervpályázatot a magyar építészek

Magyar építésziroda nyerte el az afrikai Zimbabwe egyik legnagyobb beruházásának megtervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatot. A KÖZTI számos hazai munkája mellett afrikai referenciákkal is rendelkezik, ezek sora bővül majd a 42 ezer négyzetméteres CBZ Bank épületének megtervezésével, amiben irodák, közösségi terek és bankfiók is helyet kapnak.

Helyi hagyományok, fenntartható anyagok

A tervpályázatra Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából, Zimbabwéből, Svájcból és Magyarországról hívtak meg összesen tíz tervezőirodát. A kilenc beérkezett munka közül a KÖZTI terve nyert, így a nagy múltú, magyar építésziroda készítheti el a nagyléptékű dél-afrikai fejlesztés tervét.

kozti1.jpg

„Zimbabwe egyik legnagyobb beruházására elnyert megbízásunk a KÖZTI számára a kontinensre való visszatérés következő lépése lehet, hisz építészirodánk már több évtizeddel ezelőtt is tervezett épületeket Afrikában” – emelte ki Tima Zoltán. A KÖZTI tervezési igazgatója a tervpályázat kapcsán elmondta: „Zimbabwe legnagyobb kereskedelmi bankjának új épülete a fővárosban Harare-ban, a cég jelenlegi központja mellett valósul majd meg.”

A zsűri által kiválasztott két legjobb terv építészei személyesen prezentálták munkájukat Zimbabwe fővárosában. A KÖZTI színeiben Tima Zoltán és Csízy László építészek a tervezett irodaház teljes felépítése mellett egy interaktív, háromdimenziós prezentációval bemutatták az épületre jellemző atmoszférát, a karakteres részleteket.

kozti2.jpg

„A dél-afrikai helyszín egzotikus kihívást jelent a tervezésnél, hiszen magyar szemszögből még a nap is fordítva süt, éppen északról.” – avatott be a tervezés nehézségeibe Csízy László. A KÖZTI projektvezető építésze hozzátette: „A gazdag helyi hagyományok, a fenntartható anyagok és a zimbabwei adottságok mellett a klíma sajátosságait is figyelembe kellett vennünk a tervezés során. Az Afrikára oly jellemző égetett agyag különleges árnyékolórendszerként került a homlokzatokra, egy második karakteres héjat alkotva az épület körül. A belső terek olyan passzív energetikai megoldásokkal készültek, melyek magasfokú szakmai tudás, illetve bonyolult gépek nélkül is üzemeltethetőek.”

A létesítmény középpontjában az épület zöld tüdejeként működő átrium áll. A fedett, átszellőztetett belső tér a teljes irodaházat átláthatóvá teszi. A multifunkciós épületben ügyfélkapcsolatokra épülő bankfiók, összenyitható konferenciatermek, valamint étterem és kávézó is helyet kaptak. A KÖZTI építésztervezői arra is figyeltek, hogy a telken lévő ősfákat megőrizzék, a fenntarthatósági elvárásoknak megfelelően.

kozti3.jpg



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Menő óvoda épülhet Budapesten: itt vannak a látványtervek
Átalakítják a XIII. kerületi Gyöngyszem Tagóvoda épületét, már a látványtervek is elkészültek.

Stílusos otthonok
Elképesztő luxustoronyház épül Miamiban: nézd meg a terveket
Egy közel 180 méter magas, 47 emeletes toronyház épül Miamiban, a Biscayne-öböl partján. Megmutatjuk, hogyan fog kinézni!

Hírek
Energiatudatos, többfunkciós lakóházat terveztek pécsi egyetemisták
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata is indul a Solar Decathlon nemzetközi építőipari innovációs versenyen.








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek