hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Dizájn, melynek alapja a "kalòs kai agathòs”: technológia és ökológia

A Budapesti Olasz Kulturális Intézetben a közelmúltban az Olasz Design Napjának szentelt fontos találkozót tartottak, melynek témája: "A projekt etikai minősége: egyre fontosabb eleme a tervezési folyamatnak?"

Ez immáron a hetedik rendezvény, amelynek idei vendége a projekt etikai minőségéről szóló találkozó előadója Stefano Carta Vasconcellos tervező, professzor volt, aki a szavak elemzésétől kezdve egy nagyon jól felépített utat járt be az olasz dizájn történetének néhány projektjét végigkövetve.

A Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatója, Gabriele La Posta bevezetőjében kiemelte, mennyire fontos az esztétika és a művészet kapcsolata, melyek egyike sem választható el az etikától. „A görög hagyományból vissza kell hoznunk a „szép és jó” (καλὸς καὶ ἀγαθός) fogalmát” – teszi hozzá.

olasz2.jpg

A kreativitás mint a fenntarthatóság kihívásának eszköze a jövőben egyre alapvetőbb szerepet fog játszani. A jelenlegi forgatókönyv fényében minden eddiginél fontosabb az etikai komponens átgondolása és értékelése is a tervezési folyamatban.

Az etika kell, hogy irányítsa a tervezőt a módszertan, a gyártási technológiák közvetítésében, valamint az olasz tervezési gyártási hálózaton keresztül tervezett és létrehozott termékek társadalmi, valamint környezeti hatásainak értékelésében.

Stefano Carta Vasconcellos formatervező, aki Szardínia, Lombardia és Brazília között ingázva nőtt fel, a milánói Európai Formatervezési Intézetben szerzett diplomát üzleti gazdaságtan, majd terméktervezés szakon, az IED Brazil Akadémiai igazgatói pozícióját tölti be, 2022-től pedig Milánóban az IED Csoport akadémiai projektmenedzsereként dolgozik.

2013-ban megalapította a Stefano Carta Vasconcellos Design Stúdiót azzal a céllal, hogy átmenetet teremtsen a kézművesség és a digitális gyártási technológiák között, olyan projekteket fejlesztve, mint a bútorok és egyéb otthoni és irodai kiegészítők.

Terveit a római Maker Faire kiállításon, a torinói Operában és a 2016-os Milánói Triennálén is bemutatták. Első olaszként nyerte el a Salone Satellite díjat a Cucina Leggera projekttel 2018-ban.

A Budapesti Olasz Design Napon helyi építészek, akadémikusok, vállalkozók és szakújságírók vettek részt, akik érdeklőnek az olasz formatervezés iránt. A sikeres konferencia egyúttal alkalmat adott a Fiera del Mobile di Milano következő dizájnbemutatójának bejelentésére is, amely április 18-23. között kerül megrendezésre az Euroluce vásár keretében. Ezekben a napokban Milánó egész városa nyitott színpad lesz, ahol művészeti installációk és nemzetközi tervezők és művészek számára szervezett események várják a látogatókat.

További információ: italianfestival.eu oldalra.

olasz1.jpg

Olaszország a Construmán

  • 2023. március 29 - április 2.

Első alkalommal szervez olasz kollektív standot a Construma építőipari szakkiállításon az Italian Trade Agency. Minőség, innováció és dizájn: ezek a hívószavak fogják össze a legkülönfélébb termékköröket lefedő 13 olasz gyártót, akik közül többen most először mutatják be termékeiket a magyar közönségnek. 

CÍMKÉK: dizájn olasz trend


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Dekor
Fogyatékkal élők számára gyárt bútorokat a lakberendezési áruház
150 darabos, fogyatékkal élők számára tervezett bútorkollekciót dobott piacra egy amerikai lakberendezési áruház.

Hírek
Kihagyhatatlan trend- és különbemutatók az Ambient dizájnvásáron
A „Living” kiállítás inspiráló kínálatán túl, az Ambiente értékes extrák sokaságát kínálja látogatói számára.

Dekor
Amikor a mesterséges intelligencia már a design világát is befolyásolja
A high-end design világának rocksztárja és fenegyereke egy mindösszesen 20 éve alapított márka, a Moooi. Alapítója és sztártervezője Marcel Wanders, ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek