hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Ezért érdemes most kötni, felülvizsgálni meglévő lakásbiztosításunkat

Egy ingatlant érintő, nem várt káresemény helyrehozása jelentősen leterheli a családi kasszát, azonban pontosan ezekre a nem tervezhető esetekre jelent biztonságos megoldást az ingatlanra köthető, teljes körű vagyonbiztosítás. A lakásbiztosítások szabályozásában újdonság, hogy 2024-től minden év márciusában lehetőség lesz az aktuális ajánlatokat összehasonlítva kedvezőbb konstrukcióra váltani a biztosítási évforduló időpontjától függetlenül, így az ügyfelek élhetnek az extra költségektől mentes felmondási lehetőséggel is. A Credipass és a Duna House szakemberei összeszedték, amit a lakásbiztosításokról tudni érdemes.

„Saját ingatlanunk a legfontosabb, legnagyobb értékű vagyontárgyunk életünk során, éppen ezért a védelmére is érdemes nagy figyelmet fordítani. A jelenlegi lakásbiztosítási paletta nagyon széles, rengeteg a lehetőség és biztosítónként is számos extra kiegészítőt választhatnak az ügyfelek a személyes igényeiknek és ingatlanuk adottságainak megfelelően.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Érdemes rendszeresen, legalább az évforduló előtt felülvizsgálni, hogy az igényeknek továbbra is megfelelő biztosítással rendelkezik-e az ügyfél. Különösen javasolt ez akkor, ha valamilyen változás történt az ingatlanban (pl. napelem telepítése), de számos más esetben is érdemes lehet váltani. Ebben és általánosságban a biztosítások útvesztőjében is hasznos segítséget nyújthat egy pénzügyi szakértő.”

Az eddigi szabályozás szerint az évforduló előtt 30-60 nappal volt lehetőség a meglévő lakásbiztosítást felmondani és másik biztosító társaság szolgáltatására váltani. Az idei évtől azonban új szabályozás lép életbe: minden év március hónapjában költségmentesen, kötelezettségek nélkül váltható le az érvényben lévő biztosítás, erre az időszakra ráadásul a biztosítók akciókkal is készülnek. Fontos, hogy csak a díjrendezett és határozatlan időre kötött lakásbiztosítások felmondására nyílik lehetőség. A CSOK mellé kötött lakásbiztosítások is leválthatóak, azonban ezek esetében figyelni kell a speciális szabályok betartására. A váltás, felmondás beérkezésének határideje a biztosítókhoz 2024. április 2. éjfél. Amennyiben más, kiegészítő biztosítás iránt is felmerül az ügyfelek igénye, bizonyos feltételekkel további kedvezményekre is szert tehetnek ebben a hónapban – mint például 20%-os díjkedvezmény az éves díjból, vagy az első negyedéves díj elengedése – érdemes tehát élni a lehetőséggel.

Hogy mik az alapok, mit kell tudni általánosságban a lakásbiztosításokról és mi a helyzet a hitellel vásárolt ingatlanok esetében érvényes szabályokkal? A szakértők szerint ezekkel sem árt tisztában lenni. „Jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön folyósításának egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzen az igénylő a fedezetként felajánlott ingatlan biztosítására szóló, érvényes, díjrendezett lakásbiztosítással. A biztosítási kötvényt ilyenkor úgynevezett hitelfedezeti záradékkal kell ellátni, ami alapján a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége van a bank felé, amennyiben nagyobb összegű káresemény történik vagy ha megszűnésre kerülne a biztosítás.”

A márciusi akció kapcsán, az ügyfelek által gyakran feltett kérdés, hogy le lehet-e cserélni a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokra kötött biztosításokat is és ha igen, mi a menete? „Szerencsére, a válasz: igen, gond nélkül!” – mondta a szakértő. „Arra kell csupán odafigyelni, hogy a hitelszerződésben volt-e kitétel arra vonatkozóan, hogy kamatkedvezményért vagy induló díjkedvezményért cserébe, meg kell tartani a biztosítást. Ha nem volt ilyen, akkor ezt hitelszerződés-módosítás nélkül megteheti az ügyfél. A korábbi lakásbiztosítás felmondásával egyidőben szükséges az új lakásbiztosítás megkötése is, amelyet szintén szükséges engedményeztetni a bankhoz. A megszüntetésről a korábbi biztosító automatikusan értesíti a bankot, de az új biztosító az új szerződésről nem, ez az ügyfél feladata lesz – erre tehát kiemelten érdemes odafigyelni! Amennyiben ezt egyidőben tesszük meg és nem telik el fedezetlen nap a két lakásbiztosítás kockázati ideje között, akkor az átmenet teljes egészében zökkenőmentes lehet.”

house-gf6d6a7824_1280.jpg

A szakértők további tippjeit is tanácsos megfogadni, miszerint érdemes a biztosítási díj fizetésére fokozottan figyelni, ugyanis a kölcsönszerződés egyik felmondási oka, ha nincs biztosítva a fedezetül szolgáló ingatlan. Nagyobb kár esetén a bank ellenőrizheti, hogy a biztosítótól kapott összeget az ingatlan helyreállítására fordította-e a tulajdonos és előfordulhat olyan eset is, hogy a pénzhez csak szakaszosan jut hozzá az ügyfél, így folyamatosan ellenőrzik az ingatlan értékének helyreállítását. Fontos arra is odafigyelni, hogy hitelfelvétel esetén, a banki előírások szerint kötelező minimum a hitelösszeg és járulékai erejéig biztosítást kötni az ingatlanra. Azonban ezzel csak a hitelt „fedezi” a biztosítás, tehát káresemény esetén csak a banki követelés biztosított. Így, amennyiben kár történik a lakóingatlanban, kizárólag a bank lesz kártalanítva. Ezt a jelenséget nevezik alulbiztosítottságnak, ezért a pénzügyi szakértők azt tanácsolják: amennyiben ingatlanvásárlásra kerül sor, legalább az adásvételi szerződésben rögzített vételárra érdemes bebiztosítani azt! Fontos továbbá figyelembe venni az egyéni igényeket, a család méretét, házikedvenceket, nagyértékű tárgyi eszközöket, vagyontárgyakat és ezek újrabeszerzési értékét is rendszeresen felülvizsgálni. Szerencsére, a modern lakásbiztosítások szinte minden ingatlanon belül található értéket védelmezni tudnak!

Hogy milyen mértékű spórolást is jelent a biztosítás cseréje a gyakorlatban? A szakértők szerint, az ügyfelek várhatóan nem csak az olcsóbb biztosítót fogják keresni, hanem az alulbiztosított lakásuk biztosítási összegét is aktualizálni fogják, ezért feltehetően nem mindenki tud majd nominálisan spórolni a biztosítási díjon. Azonban az fontos tény, hogy ma a legolcsóbb és legdrágább lakásbiztosítás között 3-4-szeres éves díjkülönbözet is elképzelhető, ami jelentős összeget jelent a családi kasszában! Így még fontosabb, hogy figyelmesen válasszon az ügyfél biztosítótársaságot és biztosítási csomagot, ehhez pedig javasolt kikérni egy hozzáértő pénzügyi szakértő véleményét.

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Megjelent az OTTHON KISLAKÁS különszámunk!
Minél kisebb, annál több lehetőséget rejt – ha nem hiszed, hogy ez lehet a kislakásod egyik legfőbb tulajdonsága, lapozz bele legújabb ...

Praktikus ötletek
Most jó panelben lakni
Új panel-felújítási programot hirdetett a fejlesztési minisztérium. Németh Lászlóné miniszter bejelentette: a jövő februárban induló Panel III. ...

Stílusos otthonok
Vidéki otthonát árulja a Grammy-díjas énekes
Eladja feleslegessé vált skóciai ingatlanját a legendás énekes, Bob Dylan.








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek