Mik is azok a bonsaiok?
A bonsai művészet Japánból a VI. században indult világhódító útjára, népszerűsége azóta világszerte töretlen. Szó szerinti fordításban a bonsai, tálban nevelt fát jelent, amelynek formáját és méretét mesterségesen szabályozzák és drótokkal is formázzák. A bonsai mesterek évtizedeken keresztül tanulják gondozásának és kialakításának módját. A tálba ültetett fás szárú növény megjelenése szerint több fajta bonsai stílust különböztetnek meg. Ezt a besorolást többek között a törzs alakja és száma, a korona alakja, a gyökérzet is befolyásolja. Kültéren és beltéren tartható bonsaiok is léteznek, a beltéri változatok trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskák, amelyek igényei a különlegesebb szobanövényekéhez hasonlóak. Esetenként érzékenyek az állandó hőmérsékletre és némelyek kedvelik a magas páratartalmat. A kültéri bonsai nevelésben is sok a lehetőség, ráadásul sokkal egyszerűbb, mint beltéren. A tavasztól őszig tartó időszakban - a szobanövényekhez hasonlóan - a beltéren tartható bonsaiokat +15°C feletti éjszakai hőmérséklet esetén elhelyezhetjük a teraszon, a kertben vagy az erkélyen is.
Hogyan válasszunk bonsait?
Csak úgy, mint a (szoba)növény választásnál általában, a bonsaiok kiválasztásakor is az a legfontosabb szempont, hogy tudatosak legyünk. Lakásban csak beltéren tartható fajokat tartsunk. Hazánkban a legtöbb kertészetben a fikuszokból nevelt bonsaiok elérhetőek, amelyek viszonylag könnyen tarthatók, néhány alapszabály ismerete mellett. Amíg nem tanuljuk meg az egyszerűbb fajták gondozását, kockázatos drágább, nagyobb, extrább törődést és szakértelmet igénylő példányokat vásárolni - vallja Hadobás Nóra, az Asahi partnerének, a tudatos növénytartást népszerűsítő Urban Jungle Budapest szakembere.
Hogyan gondozzuk?
Válasszunk a bonsaiunknak világos, akár közvetlen napfénynek kitett helyet. Ilyen esetekben növeljük az öntözés gyakoriságát és mennyiségét. A bonsai talaját mindig tartsuk nedvesen, de soha ne tocsogjon, kerüljük a túlöntözést. Eső- vagy csapvizet használjunk az öntözéshez. Egész évben speciális bonsai tápoldattal, vagy a bonsaiok számára kifejlesztett szerves, ill. szervetlen tápanyagokkal lássuk el fácskánkat. Tavasszal, nyáron többet adagoljunk, télen pedig kevesebbet és mindig tartsuk be az adagolásra vonatkozó utasításokat.
A cikk még nem ért véget. A folytatáshoz lapozz!
következő oldal »
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat