A készételek világszerte óriási népszerűségnek örvendenek, pedig köztudottan egészségtelenek alacsony tápanyagtartalmuk, illetve a bennük található adalékanyagok, tartósítószerek miatt. E jelenség ellenpólusaként született meg egy szuper trend: immár a fiatalabbak és idősebbek körében is népszerű a saját, otthoni konyhakert, ahol zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek. Mindegy, melyik korosztályhoz tartozol, ha a lelkes kertészek közé tartozol, vagy azt tervezed, hamarosan belevágsz, ezekkel a nagyszerű betakarítási és tartósítási tippekkel a siker nem fog elmaradni!
Szedjük le a szemeket, amint megérnek, és hetente tápoldatozzuk a töveket, hogy tovább teremjenek. Ne öntözzük túl őket, mert felrepedhetnek a szemek, hígulhat az ízük. A legjobb íz és a maximális tápanyagtartalom érdekében szobahőmérsékleten, egy tálban tartsuk, a hűtőben gyengül az íze. A zöldparadicsomok szezonvégi beérleléséhez tegyük őket egy papírzacskóba, egy banánnal együtt. Lefagyasztás előtt vágjuk félbe, tegyük a sütőbe és félig szárítsuk ki! Így télire is finom marad.
Pár naponta ellenőrzi kell a cukkinit, hogy ne nőjön túl, a 10 centi az ideális. Ha főzőtöknek szánjuk, hagyhatjuk, hogy elérje akár a 20 centit is. Akkor szedhető, ha a hüvelykujjunk körme könnyen belenyomódik a húsába, a szár közelében. A cukkini műanyagzacskóban a hűtőben egy hétig tartható el. Fagyasztáshoz áztassuk 1 percre forró vízbe, aztán tegyük jeges vízbe. Csöpögtessük le és tegyük a fagyasztóba!
Az almát akkor lehet leszedni a fáról, amikor már könnyen szedhető, elég egy finom csavarás hozzá. Először a sérült darabokat használjuk fel, csak a tökéletes almákat tároljuk. Szobahőmérsékleten, tálban egy hétig gond nélkül eláll. Ha eltennénk belőle télire, a tökéletes almákat egyenként csomagoljuk zsírpapírba, majd egy rétegben helyezzük őket jól szellőző ládákba. Ebben az esetben a legideálisabb hőmérséklet a 10 fok.
A fokhagymát akkor ássuk ki, amikor a levelek elkezdenek kifakulni és sárgulni, a hagymát pedig akkor, amikor a levelek lekókadtak. A kiszedett töveket hagyjuk napos, védett helyen száradni legalább egy hétig. Semmiképp ne a földre tegyük, hanem inkább valamilyen padra, állványra. A fokhagyma hűvös, sötét, szellős, fagymentes helyen legfeljebb 10 hónapig tárolható.
Forrás: Kertvilág magazin, 2021/08, Fotók: Shutterstock
2024. július 22. 12:15
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat