hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Egy igazán dizájnos konyha

A profi vendéglátás és az otthonosság különös elegyét képezik a lakáséttermek, ahol a konyha áll a középpontban. E különleges helyek igazán egyedi képviselőjhez látogattunk el, ahol nemcsak az illatok és az ételek, hanem a belső tér is lenyűgöző. 

_MG_6100_OK.jpg

Mindössze néhány percet töltött a pesti Andrássy úthoz közeli lakásban Biró Botond Boldizsár, amikor már tudta, hogy itt fogja megvalósítani a tervét. A Bétervét. Ennek immár öt éve. A magát mindig hobbiszakácsként aposztrofáló séf, mesélő és örök álmodó úgy idézi fel az első pillanatokat, mintha csak tegnap lett volna. „Szinte rögtön eldöntöttem, hogy ez lesz az. Nem is tudtam, hova fog hozni az ingatlanközvetítő, de amint megláttam ezt a helyet, éreztem, hogy az Isten is lakásétteremnek teremtette”– meséli Botond, akinek azon a novemberi délutánon minden terve megelevenedett a szeme előtt. Látta, hogyan szeretné átalakítani a lakást, hol lesz a konyha, milyen hangulat uralkodik majd az étteremben, mit fog főzni, milyen különleges programokat rendezhetnek, de talán még a vendégek felszabadult beszélgetését is hallotta a távolból. 

_MG_6125_OK.jpg

Végül az üzletet nyélbe ütötték, az álom lassan kezdett valósággá válni. A belső tér kialakításához Botond szakértő segítséget is kért, hiszen nem volt egyszerű feladat, hogy az 1800-as évek végén épült ház rossz állapotú lakása el tudja látni új funkcióját és lakásétteremként születhessen újjá. „Nem volt víz, villany, gáz, minden romokban hevert. Az egyik stukkó letört, ennek helyreállításához restaurátort is hívtam.” Mindennek ellenére az új tulajdonost azonnal lenyűgözte a belső tér: az eredeti fapadló, a míves részletek, a sötét faburkolat helyenként művészien aprólékos kidolgozása. A cél a kezdetektől egyértelmű volt: vissza szerette volna állítani a régi pompát. 


Galériához klikk a képre!

Tökéletesen illeszkedik a századfordulós hangulathoz, ám teljesen új, egyedi kézműves munka a színes csillár, amiről Botondnak – mint egyébként a legtöbb dologról – van egy története. Ennek kapcsán mesél először az olajokról, az illatokról, és arról, hogy minden a parfümkészítéssel kezdődött. Botondnak van ugyanis egy natúr- és biokozmetikai cége is, ahol korábban parfümökkel foglalkozott. Tulajdonképpen ez volt az Áterv, s egyben a Béterv kiindulópontja is: ekkor szeretett bele az illatokba. Hiszen parfümalapként is azok az anyagok állják meg a helyüket, amelyekből olajat lehet kinyerni, és olajokat ugyebár a konyhában is használunk. Miért kellene hát, hogy a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring a konyha falai közé szoruljon? Nem szabadulhatna ki kicsit a fedő alól, hogy bekússzon a maga tiszta valójában az orrunkba és olyan formában is megismerhessük, ahogy eddig még sosem gondoltuk volna? Házigazdánk határozottan úgy gondolta: miért ne? „Az álmom egy olyan hely volt, ahol be tudom mutatni egyazon alapanyagnak a sokszínűségét.” Így született meg az illatvacsora ötlete, ahol mindig egy-egy fűszer a főszereplő, a vendégek pedig különböző formáiban ízlelhetik meg azt. A színeket, az illatos olajokat szerette volna becsempészni kicsit az enteriőrbe is a csilláron keresztül, amihez az apró, kerek üvegcséket egyenesen Franciaországból hozta. 

_MG_6154_OK.jpg

Az étterem franciás sikkjével ellentétben a konyha nagyon modern és mellőzi a romantikát. Kialakításánál két szempont volt igazán fontos: kényelmes legyen benne főzni és mutasson jól. Csakúgy, mint minden új otthon új konyhája esetében. A Béterv konyhája, bár felszereltségében professzionális, mégsem egy nagy ipari konyha, hanem egy olyan nyitott kis szentély, ahol a szakács örömmel látja vendégeit. Bár az itteni felszerelés még bőven kiskorú a maga öt évével a több mint százhúsz éves házhoz képest, azért ezeknek a tárgyaknak is megvan a maguk története. A pultba süllyesztett, indukciós wok például Botond egyik kedvence, amivel a Miele Főzőiskolában találkozott először. Már ott kijelentette, hogy megfőz ő akármit, amíg ezt a wokot használhatja. Következő nap már az üzlet előtt állt, hogy beszerezze a magáét. Végül a wokon kívül sok más is érkezett a konyhába: grill, főzőlap, sütő és gőzpároló, multifunkciós robotgép, sous vide kád és egy profi elszívó is. Ez utóbbit főzésnél lejjebb lehet ereszteni a maximális hatékonyság érdekében, később viszont magasabbra állítható. Botond azért szereti különösen, mert így nincs bezárva a konyhába, hanem meg tudja tartani a kapcsolatot a vendégeivel. 

_MG_6114_OK.jpg
Mert az az első pillanattól nyilvánvaló, hogy Botond nemcsak séf, hanem valódi házigazda. Aki épp azért nem szeretett volna egy hagyományos bisztrót vagy éttermet, mert attól félt, ott felőrölte volna a rutin és elvesztette volna azt a szenvedélyt, ami elengedhetetlen számára. „A lakásétterem lehetőséget ad arra, hogy mindig kitaláljak valamit, mindig újat készítsek a vendégeimnek. Nem akartam megalkotni egy étlapot és aztán minden nap annak megfelelően főzni, van bennem ugyanis egyfajta állandó megújulási kényszer.” 
Egy lakásétterem éppen ebben más és több, mint egy hagyományos bisztró. Meghittségével, otthonosságával valóban azt érezhetjük, hogy szívesen látott vendégek vagyunk, ahol a séf ugyanolyan örömmel készíti az ételeket, mint ahogy mi elfogyasztjuk.

Szöveg: Mátyás Lara Fotó: Téglásy Zsuzsa 
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Megjelent az OTTHON Házak különszámunk
Ez az év is számos újdonságot hozott a házépítés területén, ráadásul küszöbön áll a 2021-ben életbe lépő szigorú energetikai előírás nem kisebb ...

Hírek
Megjelent az OTTHON októberi száma
Októberben bár az egyre lejjebb kúszó hőmérséklet miatt időnk legnagyobb részét odabent töltjük, azért a kültéri örömökről sem mondunk le teljesen. ...

Hírek
Ezt az otthont választották az év házának
Átadták az év háza díjakat. Családi ház kategóriában a fődíjas egy hűvösvölgyi otthon lett.

EZT IS Ajánljuk
Étkezők és konyhák
Mondern, country, konyha
Amikor a country stílusú konyhára gondolunk egy svéd falu vagy az angol vidék jut először eszünkbe - legalábbis a tervezők szerint.

Étkezők és konyhák
Teríts fehérrel karácsonykor
A klasszikus hófehér terítékek XXI. századi modern megjelenési formája egyszerű és egyben lenyűgöző hatású: ünnepélyes és letisztult ...

Étkezők és konyhák
Csalóka napfény
Bódító fűszeres illatok, perzselő napsütés, kabócák zenéje, azúrkék tenger, hamisítatlan életkedv. Igaz, hogy elsőre ezt a képet egy takaros ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek