Sok otthon alapvető hibája, hogy építése vagy felújítása során nem gondoskodtak a megfelelő szellőztető és levegőtisztító berendezésekről. Ezek utólagos beszerelése szerencsére nem lehetetlen.
Becslések szerint egy konyha egyetlen évi normális használata alatt nagyjából 90 kg zsíros gőzt, füstöt és nedvességet juttat a levegőbe. A konyhatervezés leggyakoribb hibája, hogy mellőzik a légtisztító rendszert. Egy szénszűrős, vezetékes szagelszívó csökkentheti a zsír- és a szagkibocsátást, de nem távolítja el a hőt és a nedvességet. A vezetékben megtelepednek a gombák és baktériumok, melyek csökkentik a ventilátor hatásfokát és további egészségügyi veszélyforrások. Az elszívó ventilátor hatékonyabb, ha a kültérbe szellőztet. Ennél is jobb, ha az ablakok és tetőablakok energiafelhasználás nélküli szellőzést és bőséges természetes megvilágítást nyújtanak.
A levegő minőségének javításához a másik fontos lépés a túlzott mennyiségű mesterséges tisztítószerek mellőzése. A zsíroldók, az ammónia, az üvegtisztítók, fehérítők, öblítők és mosogatószerek erős gőzöket bocsátanak ki, melyek akár hónapokig megmaradnak a padlón, az asztalon és az edényeken. A természetes alapanyagok, a szódabikarbóna, az ecet, a citromlé ragyogó tisztán tartják a konyhát a környezet szennyezése nélkül.
A manapság gyártott konyhaszekrények nagy részét farostlemezből, rétegelt lemezből, illetve más olyan összetett anyagból készítik, melyek formaldehidet tartalmazó ragasztók tartanak össze. Ezeket a lemezeket aztán ugyancsak formaldehidet tartalmazó felülettel borítják. Ezek helyett válasszunk inkább tömör fából készült szekrényeket, amelyeknek a felületét víz alapú bevonattal kezelték. A modern, csúcstechnológiás konyhához válasszunk élénk színű, égetett zománccal borított acélberendezést. Az alkohol alapú alapozó- és fedőfesték csökkenti a gőzök kipárolgását. A feldolgozott faanyag egészségtelen gőzei tíz év alatt eltűnnek a levegőben, így a régebbi szekrények már nem jelentenek gondot.
A PVC és az összeállításához használt anyagok szintén rontják a levegő minőségét. A legegészségesebb padlók a földet és a vizet idézik fel. A fa, a kő és az agyag alapú anyagok kényelmesek a láb alatt és nem szennyezik a levegőt. Győződjünk meg arról, hogy a lerakáshoz használt malter vagy ragasztó anyagok víz alapúak és nem mérgezők. A szigetelő és felületkezelő anyagok is legyenek kipárolgásmentesek.
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat