Linzertészta
180 g liszt, 60 g porcukor, 90 g vaj, 37 g tojás (1/2 tojás), 1,5 g só
Diós piskóta
17 g liszt, 20 g cukor, 20 g porcukor, 20 g dió, 35 g tojásfehérje, 35 g vaj
Diókrém
250 g darált dió, 200 g baracklekvár
Csokilapka
50 g étcsokoládé, 15 g pörkölt, tört dió
Sárgabarackzselé
50 g sárgabarackpüré, 8 g cukorszirup (4 g cukor, 4 g víz), 5 g víz, 1/2 g agar-agar
A linzertésztához a vajat elmorzsoljuk a száraz anyagokkal, majd hozzáadjuk a tojást és készre gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy órán át, majd fél centiméter vékonyra kinyújtjuk és téglalapokat vágunk belőle. 180°C-on 7 perc alatt kisütjük. A piskótához a vajon kívül mindent összeöntünk egy tálba, és kézimixerrel összedolgozzuk. A vajat kiforraljuk, majd apránként hozzáadjuk a tésztához. Sütőpapírra öntjük, fél centiméter vékonyra kikenjük, és 180°C-on 8 perc alatt megsütjük. Téglalapokat vágunk belőle. A lekvárt felforraljuk a diókrémhez, majd hozzáöntjük a dióhoz és jól összedolgozzuk. Hűtőben pihentetjük fél órán át. Nyomózsákba töltjük.
A csokilapka elkészítéséhez a csokoládét temperáljuk, majd vékonyan fóliára kenjük és megszórjuk a dióval. Ha megkötött a csoki, téglalapokra vágjuk. A barackzseléhez a pürét, a szirupot, a vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk az agar-agart, és tovább forraljuk fél percig. Szilikonlapra öntjük és hagyjuk kihűlni, majd kerek kiszúróval köröket szúrunk.
A ZSERBÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA
A diókrémből kinyomunk a linzerlapra, majd ráhelyezzük a diós piskótát, amire újabb adag diókrém jön a nyomózsákból. Csokilapkával és sárgabarackzselével díszítjük.
szöveg: SALAMON CSABA fotóÓ: KAUNITZ TAMÁS recept: KORPONAI PÉTER – Desszertneked
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat