ÉDESBURGONYA-LEVES CSILIS GARNÉLÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg édesburgonya (batáta), 6 dkg vaj, 6 dl húsleves,
kis fej vöröshagyma, 1-2 ek. akácméz, 0,5 dl száraz fehérbor, tengeri só, frissen őrölt bors,
12 db tisztított, nyers garnélafarok, 1-2 friss csilipaprika, olívaolaj
Az édesburgonyákat körömkefével megsikáljuk, és alufóliába csomagolva addig sütjük160 fokon a sütőben, amíg a húsvilla át nem szalad rajta. Miután kihűlt, megtisztítjuk. A felhevített vajon megpirítjuk a felszeletelt hagymát, és felöntjük fehérborral. Összeforraljuk a többi hozzávalóval együtt, majd botmixerrel pürésítjük. Tehetünk tejszínt is a levesbe, hogy még krémesebb legyen. A forró olívában megpirítjuk a csilit, sózzuk, borsozzuk, azután beletesszük a garnélákat, és egy-két perc alatt átsütjük, végül hozzáadjuk a leveshez. Friss, reszelt gyömbér és narancshéj, hozzá kevés narancslével egzotikussá teszi.
PÁCOLT LAZACTEKERCS KAVIÁRRAL
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg friss lazac
A páchoz: 20 dkg só, 2 dkg cukor, 1 ek. friss kapor felaprítva, 1 citrom reszelt héja, őrölt bors
A töltelékhez: 10 dkg ricotta, 1 szál újhagyma, 1 ek. friss kapor felaprítva , 1 kk. wasabi, só, bors
A salátához: egy doboz madársaláta, 2 ek. olívaolaj, 2 kk. citromlé, só, bors
A díszítéshez: 16 dkg sevrugakaviár, 16 dkg lazackaviár, citromfilé
Csipesszel eltávolítjuk a szálkákat a friss lazacfiléből. Összekeverjük a pác hozzávalóit. Magas peremű, zárható dobozba szórjuk a pácsó felét. Rátesszük a halat a bőrös felével, és egyenletesen befedjük a többi pácsóval. Három nap múlva kivesszük a pácból, lemossuk, megszárítjuk. Hosszú, vékony pengéjű, éles késsel ferdén felszeleteljük. A leeső részeket apróra vágjuk, és összekeverjük a töltelék többi hozzávalóival. A lazacszeletekbe töltjük a ricottás masszát, és henger alakúra feltekerjük. A kétféle kaviárt a tekercsek tetejére kanalazzuk, végül a bekevert salátával és a citromfilével tálaljuk.
CAPRICCIO CSOKOLÁDÉTORTA
Hozzávalók 26 cm-es formához:
A tortaalaphoz: 12 dkg keserű csokoládé, 12 dkg vaj, 3 tojás, 4 dkg porcukor, csipet só, 2 dkg liszt
A karamellkrémhez: 8 dkg cukor, 3 ek. rum, 2 ek. feketekávé, 15 dkg mascarpone,
1 lap zselatin, 1,5 dl tejszín
A fehércsoki-krémhez: 10 dkg fehér csoki, 1 dl tejszín, 1⁄2 vaníliarúd, 10 dkg mascarpone
A narancsos eperraguhoz: 4 narancs, 1 ek. keményítő, 20 dkg eper, 1 szál menta, 4 dkg cukor,
3 cl brandy
Vízgőz fölött keverőtálban felolvasztjuk a tortaalaphoz a vajat és a csokit. Habbá verjük a tojásokat a porcukorral és a sóval. A csokis vajhoz keverjük a lisztet, majd a tojáshabot.
Lisztezett, vajazott formába öntjük a masszát, és vízgőzös sütőben, 130 fokon 10 percig sütjük. Ezután kihűtjük. A cukrot karamellizáljuk, rummal felolvasztjuk, hozzákeverjük a kávét, a mascarponét és az olvasztott zselatinlapot. Habbá verjük a tejszínt, majd ezt a már kihűlt krémhez keverjük. Kevés vízzel vízgőz fölött felolvasztjuk a fehér csokit is, és hozzáadjuk a kettévágott vanília belsejét. Ha kissé kihűlt, beledolgozzuk a mascarponét és a tejszínhabot. Mire kihűl a torta alapja, kissé elválik a forma falától. Úgy kenjük rá a karamellkrémet, hogy körben a torta aljáig vonjuk be a csokis piskótát, majd tegyük hűtőbe. Félóra múlva óvatosan rásimítjuk a fehércsokikrémet, és az egészet újra a hűtőbe tesszük.
A raguhoz vastagon lehámozzuk a narancsok héját és kikerülve a hártyát, ék alakban kivágjuk a cikkek húsát. A törzsében maradt levet kifacsarjuk, kevés cukorral felforraljuk. Vízzel kevert keményítővel besűrítjük, kihűtjük. Cikkekre vágott epret, aprított mentát és brandyt keverünk hozzá.
Albert Zsuzsa cikkéből, Fotó: Csíkszetmihályi Márton
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat