Hozzávalók 0,5 kg hátszín, 1 tönkgomba, 30 dkg csiperkegomba, 2 csokor petrezselyem, 3 tojás, 4 zsályalevél, 6 retek, 10 dkg vaj, 0,1 dl olívaolaj, só, bors
A hátszínt szeletekre vágjuk, sóval és borssal fűszerezzük – természetesen a faggyút levágjuk róluk. A gombákat lereszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd ezeket is lereszeljük, összevegyítjük a gombával és a petrezselyemmel. Hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket, sózzuk és borsozzuk, olívaolajon megpirítjuk. A hátszín minden oldalán kérget képezünk, úgy, hogy egy-két percenként átforgatjuk a hússzeleteket. Tálalás előtt 180 fokon készre sütjük, ez kb. 10 perc. A felnégyelt retkeket megsütjük. A tönkgomba megmaradt szárából vékony karikákat vágunk – ha tökéletes látványra törekszünk, akkor kis köröket szúrhatunk ki belőle –, majd egy serpenyőben óvatosan világosbarnára sütjük. Tálalásnál szárított gyümölcsteán füstöljük.
A gombát nem tanácsos két-három napnál tovább hűtőben tárolni, fel kell használni. Talán ezért is olyan népszerű eljárás a szárítás vagy épp a savanyítás, amikkel hosszú időre megőrizhető az aromájuk.
Recept: Sárközi Ákos Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Kaunitz Tamás
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat