Frances Mayes író-költő Toszkána szakértője; a táj és cortonai nyaralója a regényei, útleírásai és receptkönyvei legfőbb ihletője.
Legismertebb könyve és az azonos című film ihletője a Napsütötte Toszkána; Bramasole nevű villája a rajongók zarándokhelyévé vált.
Amikor nem olasz villájában alkot, Észak-Karolinában él férjével; korábban a San Fraciscó-i egyetemen tanított kreatív írást.
Közel harminc év telt el a Napsütötte Toszkána megjelenése óta, de máig sokakat inspirál. Mit szeret a legjobban második otthonában?
A szépségét! Érkezéskor a festői tájkép az első, ami köszönt – mintha egy reneszánsz freskó háttere elevenedne meg ilyenkor előttem. Szeretem, hogy az elragadó falvacskákban, melyek bár öregek, mint a végtelen idő, az élet még mindig a központi piazzán a legpezsgőbb. Csodás lenyomata ez a helyiek életmódjának, amely azt sugallja: minden úgy jó, ahogy van. Talán ezért töltöm itt minden nyaramat több évtizede. Gyerekkorom óta hajtott a világ megismerésének vágya; érdekelt, milyen az élet számomra ismeretlen helyeken. Toszkána mindig tartogat újdonságot, és betekintést enged az ott élők „valóságába”. Ezért is hat rám ennyire inspirálóan.
Ha nem is sikerül elutaznunk ide, a hangulatát megteremthetjük. Mi adja a varázsát?
Megtanultam úgy élni, mint a helyiek, akik kint és bent egyaránt sok időt töltenek. Ezért van a kertemben is egy kis társalgó- és étkezőhely, de a fűszerkertem is csodás. A kevesebb több: az amerikai házamban például tartok néhány toszkán vásznat és kerámiát. Ha ezekkel terítek, máris Itáliában érezem magam. Persze a toszkán álom titkához a mögötte húzódó filozófia adja a kulcsot. La casa operta, nyitott ház: nyitunk a barátok és a hely felé is, amely otthont ad.
Mitől annyira szerethetők a tipikus toszkán otthonok?
A választ erre az Arezzó mellett havonta megrendezett antikpiacon kaptam, innen származik ugyanis a legtöbb berendezési tárgyam. A hagyományos otthonok nagyon egyszerűek: fényesre viaszolt cotto, téglapadló adja az alapot, rajta kovácsoltvas ágyak és óriási armadio szekrények, mivel régen nem volt gardróbszoba. Az apró fürdőt sokszor utólag toldották a házhoz, konyhasziget helyett pedig egy nagy asztal áll a konyha közepén. Itt gyűlnek össze borsót fejteni, a gyerekek leckét írni, kávéval-könyvvel is gyakran az asztalhoz telepednek, és persze ez a tésztanyújtás helye is. Tulajdonképpen az életé.
Nem teljes a toszkán élmény a helyi konyha megismerése nélkül. Mi teszi páratlanná?
A genuino, az eredetiség: ha a legjobb helyi alapanyagokat használjuk, nagy baj nem lehet! Ráadásul az ételek itt valóban szezonálisak: nemrég ért véget az eper- és spárgaidény, jövő évig fel sem bukkannak. Mi az oka? A vidék tradíciói, melyekből a kiadós sült- és tésztaételek, a színpompás saláták születnek. Annyira tisztelik az ételt, hogy meg is ünneplik: van cseresznye-, fokhagyma-, vaddisznó-, de még csigafesztivál is! Bátran térjünk be oda, ahol sagra felirat hirdeti a banzájt! Jókedvű vacsorában lehet részünk, még tánc és zene is kíséri a mulatságot.
Bramasolét sokszor szinte élőlényként írja le. Együtt él a házzal?
Valóban mindig új arcát mutatja, ugyanis mániákus átalakító vagyok... Most pergolát állít fel két kovács, bájos helye lesz az aperitivózásnak, az írásnak. Bent is minden változik: amikor ráleltünk a háló eredeti csíkos falmintájára, az étkezőfreskóra, máris renováltattuk. Persze a tanyaházaknak általában fehér, meszelt falai vannak. Meg is értem: jól illik a fabútorokhoz, de a modern darabokat is kiemeli. Összeköt múltat és jelent, ahogy Toszkána.
Si mangia bene – azaz egyél jól! Nagyon tetszik a toszkánok alapelve. Mindennek az alapja a szépen terített asztal és a frissen sajtolt olívaolaj. Egészen gyümölcsös, kicsit szúrós, ezért bőséggel használják is szinte bármilyen fogáshoz. Mi magunk préseljük a saját olajunkat – még egy kis manufaktúrát is alapítottunk, hogy más is részesülhessen az ízélményben. Arra is rájöttem, ha bátran fűszerezzük a főztünket, szinte új szintre lépnek, átlényegülnek az ízei! A paradicsomszószom lelkét egy nagy csésze aprított fűszermix adja.
Nagyon közel áll a szívéhez óriási kék tűzhelye. Gázrózsáin és sütőiben sok finomság készült már, de kötődik a regényeket, verses- és útikönyveket őrző könyvespolcához is.
Ha az írónő rajongója vagy, augusztusban veheted kézbe legújabb könyvét – egyelőre angolul. Az otthonosság érzete mellett arról is ír, vajon mikor és mitől szolgál a lakhelyünk valódi otthonként.
Vásárolnál házat külföldön egy hirtelen ötlettől vezérelve? Frances tippje: nézz utána minden részletnek, és ha ezután is úgy érzed, ez az a hely, ahová igazán tartozol, vágj bele!
Az interjút az OTTHON 2022/08-as lapszámában találod.
Szöveg: Volter-Horváth Dóra, fotók: Frances Mayes, portré: Edward Mayes
2024. április 30. 6:10
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat