hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Így vehetünk hitelből nyaralót

Legyen szó akár állandó lakhatásról, akár hétvégi házról, a vidéki, természetközeli ingatlanok egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években. A Credipass pénzügyi szakértői most annak jártak utána, hogy mit kell tudni ezekről a besorolású ingatlanokról, és milyen finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik abban gondolkodnak, hogy az idei nyarat – esetleg a home office-t – már az új, vidéki ingatlanban töltenék. 

Időszakos tartózkodásra alkalmas nyaralót, hétvégi házat a vevők a legtöbb esetben második ingatlanként vásárolnak, a gyakorlati tapasztalatok alapján az ilyen ügyleteket zömmel saját erőből, hitel igénylése nélkül teljesítik az ügyfelek. A pandémia következtében ugyanakkor felértékelődött a természetközeli ingatlanok szerepe, a belterületi otthonok áremelkedése és a nehéz gazdasági helyzet, valamint a magas kamatszint ugyanakkor olyannyira formálta a keresletet, hogy az elmúlt években egyre többen választottak téliesített nyaralókat, zártkerti ingatlanokat állandó lakhatás céljából is. Ráadásul ugyanúgy, ahogy a belterületi otthonok esetében, pénztárcafüggő, hogy egy ilyen ingatlan finanszírozásához szükséges-e kiegészítésként hitelfelvétel vagy sem.

Az időszakos tartózkodásra alkalmas hétvégi házakat keresők számára az idei szezonban is érdemes felkészülni arra, hogy a nyaralópiac túlárazottsága miatt még egy 30 millió forintos megtakarítás sem feltétlenül elegendő például egy balatoni nyaraló megvásárlásához. Ha az ügyfél nem rendelkezik kellő mennyiségű tőkével, de a lokáció tekintetében sem szeretne kompromisszumot kötni és olcsóbb nyaralóövezetben, például a Velencei-tó vagy a Tisza-tó partján található ingatlanok közül választani, akkor sem kell lemondania álmai hétvégi házáról. Kevesen tudják ugyanis, hogy hétvégi ház vásárlására többféle banki megoldás is rendelkezésre áll, attól függően, hogy hol található az ingatlan, milyen besorolása van a földhivatali nyilvántartásban, illetve mekkora összegre van szükség a megvásárlásához.

real-estate-gee6b92128_1280.jpg

„Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel, akkor általában piaci lakáshitel felvételével működhet a finanszírozás.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Erre egy sima lakásvásárlási hitellel megegyező, kedvező kamatokat is kaphat az ügyfél. Pénzügyi szakértő igénybevétele esetén pedig egyedi árazás is szóba jöhet. Ez a lehetőség lehet az ügyfél számára a legkedvezőbb, viszont fontos tudni, hogy nem minden banknál érhető el, éppen ezért is érdemes megfelelően tájékozódni és előzetesen szakértővel konzultálni, ha már megtaláltuk a vágyott ingatlant.” – tette hozzá.

Ha olyan külterületi, vagy zártkerti ingatlan a cél, aminek a megnevezése például présház, szántó, szőlő, erdő, kert, gazdasági épület vagy művelési ág alól ki nem vett terület, ezek többsége nem elfogadható fedezet egyik banknál sem. Erre az esetre megoldást jelenthet a szakértők szerint, ha saját, meglévő lakóingatlanra vesz fel az ügyfél szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ez ugyan valamivel drágább, mint a lakáshitel, de ebben az esetben is érdemes szakértő segítségét igénybe venni, aki felkutatja az egyéni igényeknek megfelelő, legkedvezőbb banki ajánlatot. A lakáshitel és a szabad felhasználású hitel mellett, a harmadik fajta finanszírozási lehetőség a saját tőke kiegészítésére a személyi kölcsön felvétele. Ez a megoldás jó döntés lehet, amennyiben nem tud vagy nem akar jelzálogterhelést választani az ingatlanvásárló, vagy például 15 millió forint alatti összeg is elegendő, esetleg, ha gyorsan van szükség a kívánt összegre. A személyi kölcsön átfutási ideje ugyanis sok esetben akár egy napon belül is megtörténhet. Fontos azt is számításba venni, hogy ha a nyaraló könnyűszerkezetes megoldással épült, esetleg vályog vagy rönkház, akkor speciális szabályok érvényesek rá és egy ilyen típusú ingatlan nem minden banknál nyújt megfelelő fedezetet.

Amennyiben az ügyfelek teljesítik a feltételeket és ingatlancéljuk eléréséhez elegendő egy 11 millió forint összegű kiegészítés is, úgy a fentieken túl a szabadon felhasználható, kamatmentes Babaváró támogatás is ideális választás lehet.

Mivel tehát nyaraló, vagy hétvégi ház hitellel történő vásárlásakor sokféle szempontot kell figyelembe venni, mérlegelni, ezért érdemes profi pénzügyi szakértőhöz fordulni, aki segít eligazodni az eltérő banki szabályok között, illetve megtalálja az ügyfél számára legjobb hitelfeltételeket és működőképes pénzügyi lehetőségeket.

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Ingatlanszakértők a változásért
Az Ingatlanpáholy elhivatott szakembereiként számtalan ingatlan adásvételében segédkeztünk az elmúlt évtizedek alatt. Ismerjük Budapestet és ...

Praktikus ötletek
Új intézkedések várhatók a lakáspiacon
A hamarosan a kormány elé kerülő lakásprogram-tervezet új lökést adhat az amúgy is szárnyaló ingatlanpiacnak.

Praktikus ötletek
Ingatlaneladáshoz jó kommunikáció kell
Ahhoz, hogy lakásunkat gyorsan és megfelelő áron értékesítsük, nélkülözhetetlen a frappánsan megfogalmazott hirdetési szöveg. Lássuk, mit jelent ez a ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek