A klímaváltozás hazánkban is megjelent, és jelentős hatással van a kiskerti gazdálkodásra is. A hazai professzionális kertészetek zöme a szabadföldi termesztés helyett ezért már kontrollált, üvegházi körülményekre tért át. Ezekben a zárt rendszerekben a termesztőközegtől, a tápanyagokon át a vízfelhasználásig mindent ellenőrizni tudnak a szakemberek.
Akiknek ilyen lehetőségük nincsen, ők lényegesen kiszolgáltatottabb helyzetben vannak az időjárási anomáliákkal szemben. Az idei esztendőben például már olyan mértékű aszállyal kellett szembenézni, amit a kertészeti kultúrák is megsínylettek. Az ország számos részén az ültetvények által hasznosított rétegekben is száz milliméterekben mérhető csapadékhiány keletkezett. Ugyanakkor a meleg tavasz miatt a vegetáció is gyorsabban elindult, és a növények is akár egy hónappal is „előrébb” jártak a fejlődésben egy „megszokott” évhez képest. Bár a Syngenta kertészeti szakértői szerint lassan elfelejthetjük a „normál” jelzőt az évjáratokra…
A zöldségeket és gyümölcsöket a fejlődésük során számos olyan hatás éri, amelyek befolyással vannak a gazdálkodásunk eredményességére. Ezek közé tartozik a szárazság, a napégés, a hirtelen lezúduló csapadék, vagy éppen a váratlanul beköszöntő hideg. Ezeket a fokozódó negatív hatásokat nem lehet a végtelenségig ellensúlyozni, viszont tehetünk annak érdekében, hogy a növényeink jobban viseljék a megpróbáltatásokat, „stresszhelyzeteket”. Például kondicionálni tudjuk őket, hogy jobban viseljék a stresszt, és pótolhatunk létfontosságú tápanyagokat is. Ebben segítenek a különféle biológiai megoldások, biostimulátorok, amelyeknél nagyon fontos, hogy a megfelelő készítményeket a megfelelő időpontban juttassunk ki. A kertészkedésben ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a kórokozók, kártevők, gyomok okozta problémákról, tehát nem vehetjük ki az egyenletből a növényvédelem részét sem.
A kertészetben éppúgy, mint a természetben egy biztos, a változás. A változó időjárás, a piaci trendek, és a fogyasztói igények folyamatos megújulást indukálnak. Ezek a folyamatok egy zöldségtermesztésben gyorsabban és rugalmasabban lezajlanak, de a gyümölcsültetvények lassabban, vagy csak nagyon komoly anyagi ráfordítással követhetőek le. Új fajták és termesztési rendszerek jelennek meg, jobb alkalmazkodóképesség, és tudatos stresszmenedzsment fog előtérbe kerülni. Ugyanúgy, mint ahogyan a növények is megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott környezeti tényezőkhöz, nekünk termelőknek is alkalmazkodnunk kell. Ez az alkalmazkodás jelentheti a tudatosabb fajtaválasztást, a vegetációs időszak eltolását korábbra vagy későbbre, az egyszerűbb öntözési megoldások megvalósítását, illetve a megfelelő mikroklíma kialakítását.
A klímaváltozás jelentősen átalakíthatja a magyar kiskertek növényvilágát. Míg egyes hagyományos fajok termesztése nehezebbé válhat, új lehetőségek nyílnak meg mediterrán és szubtrópusi növények honosítására. A kiskertekben egyre gyakrabban találkozhatunk új növényként a fügével, datolyaszilvával, kivivel, citrusfélékkel vagy akár az édesburgonyával. Ezeket a fajokat a melegedő éghajlatnak köszönhetően egyre biztonságosabban lehet termeszteni így várható a további elterjedésük a konyhakertekben.
Összességében a melegigényes fajok fokozatos térhódítása várható a Syngenta elemzése szerint. Egyes hűvösebb éghajlatot kedvelő növények termesztése viszont nehézkesebbé válhat a jövőben. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök - ribizli, egres, áfonya, valamint a brokkoli és a karfiol, amelyek érzékenyek a hőstresszre. A retek, a fejes saláta, a spenót nyári termesztése is problémás lehet, de például a sárgabarack esetében is egyre több új külföldről érkező fajtával találkozhatunk majd, amelyeket nagyobb biztonsággal tudunk termeszteni.
Bár sok helyen a kiskerti gazdálkodás hátrébb szorult, az ágyásokat felváltja a gyep, vagy a fűszerkert, a gyümölcsfák helyén pedig díszfák és díszcserjék nőnek, napjainkban mégis láthatóan vannak, akik belefognak a kertészkedésbe és meglelik örömüket a saját zöldségekben, gyümölcsökben. Ők azt mondják: „Kevés olyan örömteli dolog van az életben, mint saját zöldséget enni, ami tudjuk, honnan jött és milyen sok munkával került az asztalunkra.”
A változó éghajlat hatásainak tompítása a kiskertekben komplex megközelítést igényel. Fontos a talaj kezelése és védelme mulcsozással, komposztálással, talajtakarással. A kiskertekben egyszerűbben megvalósítható öntözés kialakítása. A növényfajok megválasztása és társítása, a mikroklíma kialakítása, a magasított ágyások, a korai vagy késői vetés mind jelentősen növelheti a kertek ellenálló-képességét és fenntarthatóságát.
A klíma megváltozásával új kártevők és kórokozók is megjelennek a kertekben. Számíthatunk melegebb éghajlatot kedvelő fajok terjedésére, például egyre több poloskafaj és az invazív fajok gyorsabb megtelepedése várható a kertünkben. Ráadásul a meglévő kártevők viselkedése is változhat, akár úgy, hogy több generáció fejlődik ki, vagy az adott kártevő aktivitási időszaka tolódik ki.
A gombás betegségek gyakoribbá válhatnak a melegebb, párásabb időjárás miatt vagy a vírusos betegségek gyorsabb terjedése is várható a vektorok – például levéltetvek - aktivitásának növekedésével. A jövőben hatékony növényvédelmi megoldásokkal, mindenképpen nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre és kezelésre.
2024. október 25. 10:19
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat