Bíró Lajos, profizmus otthon is
„Kényelmesen lehessen benne főzni és minden kéznél legyen – persze a saját rendszerem szerint.” Ez volt Bíró Lajosnak a legfontosabb, amikor otthoni konyháját rendezte be. A séf számára elsődleges, hogy legyen elég tér a főzéshez, férjen el karnyújtásnyira minden, ezért az átlagosnál sokkal szélesebb pultot építtetett.
A Bock Bisztró főszakácsa Electrolux gépekkel szerelte fel konyháját: a hatalmas, széles hűtőben egy rozsdamentes GN edény is kényelmesen elfér, az indukciós főzőlap nagyon precízen állítható és könnyű tisztán tartani, a sütő légkeveréses, grill funkciós.
A profin kialakított konyhában mégis négy egyforma kis bicska áll legközelebb a séf szívéhez: az elsőt még az édesapjától örökölte, azt újíttatta fel egy köszörűssel, majd a mintadarab alapján csináltatott még párat a családnak.
Lajos egyre többet főz otthon is, ahol egyszerű ételeket készít: zománcos lábasban süti a rántott húst, külföldi utazások után pedig mindig krumplilevest készít a családnak. Szeret a teraszon berendezett kis konyhában is főzni, amiben egy, az 1920-as évekből származó felújított tűzhely van a segítségére.
Bicsár Attila, állandó lendületben
Az Alabárdos egykori séfjének saját konyhája kialakítása során az volt a legfontosabb, hogy főzés közben ne álljon háttal se a családnak, se a vendégeknek. Attila szereti, hogy a konyhából kilát a teraszra és érzi a teret maga körül. Természetesen lényeges volt az is, hogy minden kéznél legyen, jobbra és balra három lépéssel elérje a szükséges eszközöket. „Séfként az idő a legnagyobb versenytársunk, ezt pedig otthon sem lehet igazán levetkőzni.”
A konyhagépek vásárlásánál nem a márka számított, inkább más szempontok döntöttek. A hűtőnél például a nagy méret volt fontos, míg sütőből Attila egy professzionális, hosszú élettartamú darabot választott, mivel szinte minden nap használja. A séf a gáz főzőlapra esküszik, és úgy véli, hogy kellő odafigyeléssel ez is ugyanolyan egyszerűen tisztán tartható, mint kerámialapos társai.
Bár Attila szívesen főz otthon, örömmel átadja a terepet a feleségének. Mindketten szeretik a házi lekvárokat, befőtteket, idén Attila például saját maga tette el a málnaszörpöt. Ami nélkül azonban nem indul a nap a séf számára, az vitathatatlanul a kávé: kedveli az újhullámos kávézókat és előszeretettel iszik világos pörkölésű, zamatos kávékat.
Rosenstein Tibor, családi körben
Rosenstein Tibor konyhája talán nem olyan, mint amilyet az ország egyik leghíresebb séfjének otthonában képzelnénk. „Nem egy szakácskonyha” – mondja ő maga is, és hozzáteszi, hogy tizenöt évvel ezelőtt egy hagyományos háztartási konyhának indult, aztán az idő előrehaladtával bővítették.
Persze ma már tele van profi berendezésekkel: Miele háztartási gépekkel, külön grillezőlappal, egy többfunkciós KitchenAid robotgéppel és professzionális elszívóval. Ez utóbbi szép kialakítása, díszítése is megér egy pillantást. „Angol típusú konyhában gondolkodtunk annak idején, és ez a design nagyon megtetszett nekünk.” A főzőlap mellett sűrűn használnak praktikus, mobil indukciós lapokat is, így kint vagy a teraszon is gyakran tudnak sütni-főzni.
Tiborék konyhájában azonban nem is ezek a legértékesebbek. Sokkal inkább az a sok szeretet, amivel az édesapa és fia, a nagypapa és unokái itt főznek együtt. Négy unokájából hárman ugyanis már most, kicsi koruk ellenére is fogékonyak és lelkesek a konyhában, a nagypapa számára pedig nincs is nagyobb élmény annál, mint együtt főzőcskézni, keverni és dagasztani az unokákkal.
Szöveg: Mátyás Lara Fotó: Bakcsy Árpád
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat