A paradicsom sokoldalú és népszerű alapanyag a konyhában, nyersen is isteni, de főzve is rengeteg étel gazdagítható vele: a friss tésztaszószok, a pizza és a focaccia, illetve a nyári saláták sztárja. Ám hiába a kreativitás, ha a paradicsom idő előtt megpuhul, penészedni kezd vagy ízetlenné válik.
Szerencsére van néhány egyszerű, de hatékony trükk, amivel sokáig megőrizhetjük frissességét, ezeket alább olvashatod!
A paradicsomok eltarthatóságának kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Az éretlen, zöld paradicsomokat szobahőmérsékleten érdemes tartani, mondjuk egy papírzacskóban. A zacskó ugyanis „csapdába ejti” az úgynevezett etiléngázt, amely természetes módon gyorsítja az érési folyamatot. Ha már érett a paradicsom, meleg időben a hűtőszekrényben a helye, de azért légy körültekintő! A hideg ugyanis csökkentheti az ízélményt és megváltoztathatja az állagot. Ha teheted, inkább tartsd hűvös, árnyékos helyen, de ne a hűtő legmélyén.
A légáteresztő tárolás csodákra képes! A paradicsomot soha ne zsúfoljuk egymásra zárt műanyagdobozban, mert ettől gyorsan megpuhul és akár be is penészedhet. Helyette használj nyitott tálkát, szellőző dobozkát vagy akár helyezd őket egyszerűen papírtörlőre. Fontos, hogy csak egy rétegben helyezd el őket, nem tesz jót, ha egymásra pakolod őket, könnyebben megromlanak. Jó megoldás lehet még a hálós zöldségtároló zsák, amely lehetővé teszi a légmozgást.
Meglepő, de igaz: ha a paradicsomot szárával lefelé helyezzük el, tovább marad lédús és friss. Így ugyanis kevesebb nedvesség tud távozni belőle, és a levegőben terjedő penészgombák is nehezebben jutnak bele.
Valamiért egészen sokan szeretik a paradicsomot az ablakpárkányon tartani, de ha már érett, ez nem a legjobb ötlet. A túl sok napfény ugyanis felgyorsítja az érési folyamatot, amitől hamar megpuhulhat, megbarnulhat. Az ideális tárolóhely árnyékos, de jól szellőző: például a konyhapult sarkában, ahol nem tűz rá közvetlenül a nap.
Bár esztétikus, ha a friss zöldségeket együtt tároljuk egy nagy tálban, a paradicsom külön figyelmet igényel. Egyes zöldségek – például az uborka – szintén etilént bocsátanak ki, ami felgyorsíthatja a paradicsom érését. Ha nem szeretnénk, hogy túl hamar megpuhuljanak, tartsuk külön őket.
2025. június 20. 12:54
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat