hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Fehér paradicsomleves citromfüves mangalicafasírttal

Fehér paradicsomleves citromfüves mangalicafasírttal

A mangalica húsa finoman márványozott, szinte szétolvad a szájban, mára felkerült a világ legjobb éttermeinek az étlapjára. Sertés ez, a javából. 
 

Hozzávalók: 30 dkg darált mangalicatarja, 1 gerezd fokhagyma, fél szál póréhagyma, 1 dl tehéntej, 1 szárított zsemle, 1 tojás, néhány levél citromfű, 1 kg fürtös paradicsom, 0,25 dl fehérborecet, 1,5 dl tejszín, 2 ek. cukor, fél ek. keményítő, olívaolaj, só, őrölt bors

A darált húst összedolgozzuk a finomra vágott hagymákkal, a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, a tojással és a citromfűvel, majd apró fasírtokat formázunk belőle. Felhevített olívaolajon kisütjük. A paradicsomot összeturmixoljuk, sózzuk, majd szűrőruhán lecsepegtetjük. Az így kapott áttetsző paradicsomvizet fehérborecettel felforraljuk, tejszínnel dúsítjuk, cukorral ízesítjük és keményítővel sűrítjük. Tálaláshoz használhatunk durvára vágott kapribogyót és szárított paradicsomhúst.

BB6_7682_ok.jpg

A  mangalicasertés a magyar kobe marha, tartják a japánok. Michelin-csillagos éttermek versengenek a húsáért. Pedig ez a jellegzetes küllemű sertés a közelmúltban menekült csak meg a kihalástól. Bár a kiegyezés idején szinte kizárólagosan mangalicát tenyésztettek hazánkban, mégis szinte egy emberöltő elég volt ahhoz, hogy kiszoruljon a köztenyésztésből, és ezzel végleg veszélybe kerüljön a fajta léte. 1973-ban védetté nyilvánították, és génmegőrző állományokban tenyésztették tovább, mígnem Tóth Péter és spanyol barátja úgy huszonöt évvel ezelőtt megfordították a történetet. Féléves keresés után találtak rá egy hajdúböszörményi sertéstelepen az utolsó kétszáz darab mangalicára, melyek a meglévő állomány negyedét jelentették, azonban rögtön közölték is velük, hogy heteken belül elpusztítják a senkinek sem kellő, lassan fejlődő állatokat. Mivel tudták, hogy ez vár a többi mangalicára is, látták, hogy ha nem lépnek közbe, akkor végérvényesen kihal a fajta. Mára Tóth Péter a Mangalicatenyésztők Országos Egyesüle-tének elnöke, míg barátja a világ egyik leghíresebb sonkagyárosa lett, a megmentett mangalicáknak köszönhetően az állomány pedig több mint tízezer darabra szaporodott. Ma már azt is tudjuk, hogy a mangalica húsában nem kevesebb a koleszterin és a zsír sem az átlag nagyüzemi sertésekhez képest. Valódi értékét az ízletesség, a porhanyósság, a finom márványozottság, a magas és egyenletes eloszlású zsírtartalom, valamint a jó takarmányból a zsírba oldódó zamatanyagok adják. Mindezek egyedülállóvá teszik a mi mangalicánkat.


 

2019. október 6. 12:58



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Fókuszban a tér: Megjelent az OTTHON magazin szeptemberi száma!
Hírek
Fókuszban a tér: Megjelent az OTTHON magazin szeptemberi száma!
A nevetéssel, élményekkel teli nyári hónapok után beköszöntő szeptember leginkább a feladatokról szól, és hogy újra felvegyük a hétköznapok ritmusát. ...

Mennyit tudsz a beporzókról? Ha ők nem lennének, sok finomságtól örökre elbúcsúzhatnánk…
Kert, növény
Mennyit tudsz a beporzókról? Ha ők nem lennének, sok finomságtól örökre elbúcsúzhatnánk…
Virágról virágra szállnak, miután felébredtek hosszú téli álmukból. A beporzók látványa örömmel tölti el minden kertbarát szívét, de szerepük ...

Csökken a stressz, nő a tér: egy pont a lakásban, amit érdemes mindennap rendbe tenni!
Megoldjuk
Csökken a stressz, nő a tér: egy pont a lakásban, amit érdemes mindennap rendbe tenni!
Mindannyiunk lakásában akad egy olyan pont, amit a szakértő szerint mindennapi szinten érdemes rendben tartani, mert így csökkenthetjük a ...




EZT IS Ajánljuk
Húsvéti nyuszira hasonlít ez a különleges pozsgás
Inspiráló helyiségek
Húsvéti nyuszira hasonlít ez a különleges pozsgás
Ha szereted a pozsgásokat, akkor a következő növény biztosan tetszeni fog: új hajtásai nyuszifülre hasonlítanak.

Otthonok húsvétra hangolva
Dekor
Otthonok húsvétra hangolva
Készen állsz a húsvétra? Vagy szükséged van még egy kis inspirációra? Hozd otthonodat is ünnepi hangulatba! Csak néhány barkaág, egy-egy bájos ...

Húsvét természetesen
Inspiráció
Húsvét természetesen
A húsvét a tavaszvárás ünnepe is, így szinte magától értetődik, hogy a környezetünkben, akár a saját kertünkben megtalálható apróságokkal dekoráljuk ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek