hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Fenséges spárga

Fenséges spárga

Hazánk több száz hektáros ültetvényeivel már-már „spárganagyhatalom”. Habár a földekről a termés java része még mindig nem a hazai konyhákba kerül, annyi biztos: aki egyszer megkóstolja, megszereti ezt a fenséges zöldséget. Nemhiába rajongtak érte még királyok is.

A spárga szezonja rövid: áprilistól június végéig tart. Ilyenkor a nyugat-európaiak spárgát esznek spárgával, ahogy azt tette XIV. Lajos is. A Napkirály ráadásul olyan nagyon szerette a spárgás fogásokat, hogy kertészének, La Quintinie-nek grófi címet és birtokot adományozott hálából, amiért a spárgát üvegházban hajtatta, s így elérte, hogy tél derekán is spárgát szolgálhattak fel őfelségének. Az időutazó Sok ezer éves hieroglifák tanúskodnak arról, hogy a spárga már az óegyiptomiaknál is terítéken volt. A vadspárga termesztett változata valószínűleg a fáraók földjéről került a Római Birodalomba, ahol szezonban nyersen ették, télire pedig az Alpok jegén fagyasztották a Tiberis folyó partján nevelt sípokat. Megörökítették Pompei falfestményein is, Augustus pedig a spárgafőzés és az elhamarkodott cselekedetek közt így vont párhuzamot: „celerius quam asparagi coquntur”, azaz gyorsabban, mint ahogy a spárgát főzik. Mert ahogy Kalla Kálmán, a Gundel egykori séfje is írja a Nagy spárgás szakácskönyvében: a spárgának – főleg a zsenge zöld spárgának – elég néhány perc a lobogó vízben, hogy roppanós maradjon. A spárgacsúcsokat szétfőzni főbenjáró bűn! Zöld és halványított A régiek nyúlárnyéknak is nevezték a spárgát, mert nyár derekára akár embermagasságú zöldet növeszt, de hívták csirágnak is. A legtöbben olyan fajtát telepítenek, amelyet kétfé-leképpen lehet nevelni: föld alatt, halványítva, vagy föld fölött, zsenge zöld spárgának. A halványított vagy fehér spárgát a föld alól szüretelik, s ehhez bizony érzék kell: a föld alatt kitapogatni, s tőből kiszúrni a sípokat, mielőtt még áttörnék a földfelszínt. És ha reggel a szedő nem precíz, a sípok délutánra kibújnak, és beleütköznek a fóliába – ezért a spárga soha nem tartozott az olcsó zöldségek közé. A másik, hogy csak a harmadik évben terem, de már az ültetés utáni első esztendőben is sok gondoskodást igényel. Ha pedig a konyhánkba kerül, ügyeljünk arra, hogy sajátos zamatát ne nyomjuk el: némi szerecsendió és frissen őrölt bors kivételével ne nagyon fűszerezzük. És jó, ha tudjuk: a spárgának mindene a frissesség, ha öreg, akkor abból jó, élvezhető étel aligha készíthető.

sparga Bagatell_Kecskemet_05 retus_ok.jpg

ZÖLDSPÁRGA-KRÉMLEVES SNIDLINGES RICOTTÁVAL, SÜLT CSÁSZÁRRAL

Spárgaleves
40 dkg zöld spárga, 5 dkg póréhagyma,
5 dkg vaj, 2 ek. olívaolaj, 1 dl tejszín,
1 ek. cukor, 1 mk. citromlé, 1 ek. burgonyakeményítő,
1 l csirkealaplé
A tisztított spárgát feldaraboljuk és a karikákra vágott póréhagymával együtt vajon és olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az alaplevet és felforraljuk. 5 percig főzzük, turmixoljuk, ízesítjük sóval, cukorral, citromlével, keményítővel krémleves sűrűségűre kötjük és tejszínnel finomítjuk.

Snidlinges ricotta
10 kg ricotta, 3 dkg vaj,
1 ek. vágott snidling, só
A sajtba belekeverjük a snidlinget, az olvasztott vajat és sózzuk. Alufóliába csavarva henger alakúra formázzuk és hűtőben megszilárdítjuk.

TÁLALÁS:
A ricottahengerből vágunk egy vastagabb szeletet, beleállítjuk a tányérba, melléhelyezünk pár darab félretett főtt spárgafejet. Ráöntjük a levest, és nagyon vékonyra szeletelt, szilikonos sütőpapíron megsütött császárszalonnával díszítjük.

2019. szeptember 11. 13:50

CÍMKÉK: spárga


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legnépszerűbb témák
Julianne Moore újraértelmezte a „color drenching” trendet: fával burkolt egy egész szobát!
Sztárlakások
Julianne Moore újraértelmezte a „color drenching” trendet: fával burkolt egy egész szobát!
Julianne Moore montauki otthonában a természet és a dizájn tökéletesen összeolvad. Egy népszerű trend újraértelmezésének köszönhetően a fa ural ...

Hangolódjunk az ünnepekre!
Hírek
Hangolódjunk az ünnepekre!
Karácsonykor több időt töltünk otthon, vendégeket várunk, ezért érdemes a lakásunkat is kicsit felkészíteni erre az időszakra. Lehet, hogy egy-két ...

Így dekorálnak a lakberendezők karácsonyra: less el tőlük néhány szuper trükköt!
Dekor
Így dekorálnak a lakberendezők karácsonyra: less el tőlük néhány szuper trükköt!
Kezdődjön a lakásdekorálás karácsonyra! Ha idén kifinomult, mondhatni „profi” hangulatot szeretnél teremteni, érdemes egy pillantást vetned arra, ...




EZT IS Ajánljuk
Látványos rendszerező
Tárolás
Látványos rendszerező
Tároló a javából, amelynek a megjelenése is különleges, sőt, még a tárolt tárgyakkal együtt is jól mutat. Acél váz rugalmas szálakkal a ...

Ilyen egy világhírű asztal
Dekor
Ilyen egy világhírű asztal
Kemény anyagok, finom formák és visszafogott színek. Íme egy igazán jól sikerült asztal, ami már bejárta a világot.

Csillagok ihlették az új asztalt
Dekor
Csillagok ihlették az új asztalt
Dinamikus mégis szoborszerű megjelenés, amibe egy kis szín és játékosság is belefér. Stílusos új asztal született.








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek