hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Kápia, tv, kaliforniai paprika

A lecsót, a töltött vagy grillezett paprikát nyári ételnek tartjuk, pedig a finom szabadföldi paprika szezonja szeptemberben tetőzik. Jöhet a pirosra érett kápia, a legendás szentesi és a bogyiszlói – mindet szeretjük.  

Oregánós nyúlmáj diós nudlival és sült paprikával

0,6 kg friss nyúlmáj, 40 dkg burgonya, 1 tojás, 15 dkg liszt, 40 dkg koktélparadicsom, 20 dkg kápia, 0,75 dl olívaolaj, fél csokor oregánó, 2 ek. darált dió, só, őrölt bors

A burgonyát megmossuk, sütőben 160°C-on kb. 40 perc alatt puhára sütjük. Meghámozzuk, szitán áttörjük, sózzuk, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet. Nudlit kapunk, amit tetszőleges formájúra szaggatunk, és sós vízben megfőzzük. A paradicsomokat leforrázzuk, bőrét lehúzzuk, sózzuk, 80°C-os sütőben 2 órán át aszaljuk. 
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, serpenyőben megsütjük, sózzuk, borsozzuk. A májat kevés olívaolajon megpirítjuk, majd fűszerezzük és frissen vágott oregánóval meghintjük. 
A nudlikat tálaláskor pirított darált dióban megforgatjuk.

nyulmaj_DSC_0065_ok.jpg

A  paprika Amerikából származik. A spanyol hódítók már első útjaik során vittek belőle haza, de a többi újvilági eredetű terménytől eltérően csak nagy vargabetűvel honosodott meg Európában. Az öreg kontinens vásárlói mint ázsiai fűszerre figyeltek fel a Távol-Keletről érkező piros, méregerős kis bogyókra. Sokáig Magyarországon is csak a fűszerpaprikát ismerték, a zöldségként fogyasztható változatokat a bolgárkertészek hozták el hazánkba. Szentesen, ahol az 1870-es évektől Magyar-országon először termesztettek paprikát, ma már uniós védettséget élvező, modern nemesítésű paprika terem. A bolgárkertészek egykor Bogyiszlón is megjelentek, az általuk termesztett sipkai fehér paprikából alakult ki a helyi vastag húsú, csípős sárga paprika. A dunántúli Mezőföldről a Cece környéki paprika vált híressé. Nem érdemtelenül, hiszen az első édes fehér paprikafajtát cecei csípős paprikából szelektálta Angeli Lambert hatvan évvel ezelőtt, amelyért állami elismerést kapott. Külföldön is népszerűvé vált ez a fehér, kúpos alakú tipikus „magyar” paprika. A legnagyobb mennyiségben kapható sárga tv mellett más paprikák is feltűnnek a piacon. A „HE” felirat nem a vásárlót akarja udvariatlan módon megszólítani, hanem a fóliasátrakban, üvegházakban egész évben termelt zöld, „hegyes-erős” paprikát jelenti. A piros szabadföldi fajták közül a pritamin a legismertebb, amit Amerikában squash-nak, tök alakúnak hívnak. De ma már legalább annyira elterjedt a balkáni eredetű kápia is, amit pirosra éretten szednek. És végül a világ legnépszerűbb édes paprikája: a kaliforniai, amit elsőként 1928-ban California Wonder néven dobtak piacra. 

Szöveg: Salamon Csaba Fotó: Burger Barna, Bakcsy Árpád, Sebestyén László 
Recept: Lutz Lajos, Gyurik Gábor – Apátsági Viator Étterem, Mogyorósi Gábor – Laci! Konyha! bisztró

CÍMKÉK: hús máj nyúl


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Receptek
Marha stefánia sóban sült céklával
Az egyik legszebb színű zöldségünk a cékla. Szuperétel, tele vitaminnal. A mélyvörös és kerek változat a legelterjedtebb, de érdemes a sárga ...

Inspiráló helyiségek
Húsvéti nyuszira hasonlít ez a különleges pozsgás
Ha szereted a pozsgásokat, akkor a következő növény biztosan tetszeni fog: új hajtásai nyuszifülre hasonlítanak.

Inspiráló helyiségek
Tavaszi étkező: így teríts stílusosan
A húsvét jó alkalom arra, hogy néhány nyugodt napra megálljunk és töltekezzünk. Ez az ünnep az újjászületés, a frissesség szimbóluma is. Ehhez ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek