hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Környezettudatos otthon

Modern, praktikus és fényárban úszó otthont álmodott meg a kétgyermekes budai család, akik a telek adottságait figyelembe véve környezettudatos házat építettek a fővárosban.

Amikor valaki mindennél jobban vágyik a természet közelségére, még az sem ritkaság, hogy a leendő ház és kert terveit is annak rendeli alá, hogy néhány hatalmas fát megőrizhessen.

_MG_4979_2_OK.jpgÉppen így volt ezzel a fiatal pár, akik egy XI. kerületi telekben látták meg álmaik otthonának lehetőségét. „A parcella végén hat hatalmas fenyőfa állt, mi pedig szinte rögtön éreztük, hogy ez a terület a miénk lesz – kezdi Kata. – A fák kedvéért még a pincéről is lemondtunk, mert annak kialakításához ki kellett volna vágni néhányukat.”
A család modern stílusú, lapostetős házat szeretett volna, sok fénnyel, környezetbarát megoldásokkal, ezért keresték meg az energiahatékony családi házak tervezésével foglalkozó Ézsé építészirodát. „A tulajdonosok minimalista, de időtálló házban gondolkodtak, amely belesimul a fenyőfák uralta látképbe – meséli Gortva Anikó, a ház tervezője. – Az enyhén lejtős telek miatt a földszinten szinteltolódással kapcsolódnak egymáshoz a helyiségek, így a belmagasság folyamatosan nő, leghátul, a nappaliban 320 centiméter. Emellett száz négyzetméternyi üvegfal és plafontól mennyezetig érő ablakok gondoskodnak a nagyvonalú, tágas, fényárban úszó terekről.”


Galériához klikk a képre!

Már a tervezés első lépéseinél arra törekedtek, hogy a ház energiatakarékos legyen: északra, zártabb homlokzat mögé kerültek a kiszolgálóhelyiségek, míg a lakótereket a déli, nyitottabb oldalra helyezték. „Ma már ugyanolyan fontos, hogy a fűtés mellett a hűtésről is gondoskodjunk, ezért mennyezethűtéssel egészítettük ki a mennyezet- és padlófűtést, az üvegfelületekre pedig zsaluziát ajánlottunk, amelyekkel teljes elsötétítés nélkül is jól lehet árnyékolni – mondja Anikó. – Az épület egyik különlegessége a nyugati oldalon kialakított, tizenhat négyzetméteres, évelő és örökzöld növényekkel beültetett intenzív zöldtető, amellyel az emeleti szobák is zöld környezetbe kerültek.”


Galériához klikk a képre!

Az épület kívül-belül visszafogott színeket kapott: a külső, öntisztuló hófehér vakolathoz jól illeszkedik a néhány négyzetméteren megjelenő antracitszürke palakő, és az ugyanilyen színűre festett fa nyílászárók, illetve zsaluziák. A belsőépítészeti megoldások és a lakberendezés a tulajdonos munkája. „A kedvencem talán a konyha-étkező-nappali tere, amit a sok üvegfelület miatt kicsit nehéz volt berendezni. Ezért is ragaszkodtam a külön gardróbszobához, mert így itt nem kell hatalmas szekrényeket kerülgetnünk” – mondja. A beköltözés óta eltelt egy évben bebizonyosodott, hogy jó döntéseket hoztak, és valóban egy kényelmes, energiatakarékos, minden szempontból praktikus házat hoztak létre az ősfák árnyékában.

_MG_4143_OK.jpg

Szöveg: Serfőző Melinda Fotó: Illés Kata, Illés Barna Styling: Rövid Zsuzsi
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Megjelent az OTTHON Házak különszámunk
Ez az év is számos újdonságot hozott a házépítés területén, ráadásul küszöbön áll a 2021-ben életbe lépő szigorú energetikai előírás nem kisebb ...

Hírek
Megjelent az OTTHON októberi száma
Októberben bár az egyre lejjebb kúszó hőmérséklet miatt időnk legnagyobb részét odabent töltjük, azért a kültéri örömökről sem mondunk le teljesen. ...

Hírek
Ezt az otthont választották az év házának
Átadták az év háza díjakat. Családi ház kategóriában a fődíjas egy hűvösvölgyi otthon lett.

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Nagypolgári pompa a Duna partján
Sokan vallják, hogy a víz látványa megnyugtató. Ám Gyula nem csupán egy-egy nyaralás erejéig vágyott erre az élményre, ezért új otthonát is a Duna ...

Hírek
Budai Walzer - amire lehet építeni
Légy részese egy új városrész születésének!

Stílusos otthonok
Skandináv stílusú otthon
A divatos skandináv stílus hazai környezetben is jól mutat. Lesd el az ötleteket a Wowdesign lakberendezőjétől.
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek