A repülőn felszolgált ételek ritkán aratnak osztatlan sikert, sok utas számol be arról, hogy az ízek tompák, a fogások laktatnak ugyan, de kicsit sem élvezetesek. Vajon mi áll ennek a jelenségnek a hátterében? A válasz sokkal összetettebb annál, mint hogy egyszerűen „rossz az étel”. A repülés körülményei szó szerint megváltoztatják az ízlelésünket!
Az egyik legmeghatározóbb tényező, ami ezt a rossz ízt okozza, az a fedélzeti levegő minősége. A repülőgépek zárt kabinjában rendkívül alacsony a páratartalom – gyakran szárazabb a levegő, mint a sivatagban. Ez a szárazság nemcsak a bőrünket szárítja ki, de az orrnyálkahártyánkat is, ami pedig közvetlen hatással van a szaglásra. Mivel az ízérzékelés szoros kapcsolatban áll a szaglással, az ízek tompábbnak tűnnek. Ráadásul a repülőn a légnyomás is alacsonyabb, mint a földön. Ez csökkenti a vér oxigénszintjét, és tovább rontja az érzékszerveink működését. Nem véletlen, hogy sokan a megfázásos állapothoz hasonlítják azt, amit étkezés közben érzékelnek repüléskor.
A hangos motorzaj, a turbulencia és a folytonos nyüzsgés szintén befolyásolja az ízérzékelést. Kutatások szerint a repülőgépek zaja különösen az édes és sós ízek érzékelését gyengíti, míg az umami – a „húsos, leveses” íz – még erőteljesebbnek tűnhet. Talán ezért olyan népszerű a paradicsomlé a fedélzeten, noha a földön ritkán választjuk.
A pszichológiai tényezők – például a stressz, a szokatlan étkezési időpontok, vagy az, hogy az étkezés nem társas esemény – szintén hozzájárulnak az étkezés élményének csökkenéséhez. És akkor még nem beszéltünk a műanyag evőeszközökről és tálcákról, amelyek messze állnak az éttermi hangulattól.
Szerencsére az iparág felismerte a kihívást, és egyre több légitársaság fektet komoly energiát az utasélmény javításába. Néhány társaságnál már külön fejlesztőrészleg dolgozik azon, hogy a fogások a levegőben is élvezhetőek maradjanak. Több fűszert, szószt, savanyúságot vagy aromás hozzávalót használnak, hogy ellensúlyozzák a környezeti hatásokat.
Emellett olyan praktikus részletekre is odafigyelnek, mint a tálalás, az evőeszközök minősége vagy a menü fantáziadús megnevezései. Mert míg a „csirke vagy tészta?” kérdés nem sok izgalmat ígér, addig egy „bazsalikomos tejszínes gnocchi pirított fenyőmaggal és koktélparadicsommal” már jóval étvágygerjesztőbb.
Végső soron tehát nem feltétlenül a repülős ételekkel van a gond – inkább azzal, ahogy a testünk működik a magasban. De ha tudatosan készülünk rá, és a légitársaság is partner benne, az élmény sokkal kellemesebb lehet.
2025. április 25. 18:44
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat